Παυλάκης: «Θα πληρώσουμε με χιλιάδες νεκρούς το άνοιγμα της κοινωνίας»

Δεν έκρυψε τους φόβους του για τον κίνδυνο συνωστισμού

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, αναφερόμενος στο άνοιγμα της κοινωνίας που θα ξεκινήσει από τις 3 Μαΐου. 

Μιλώντας στο Mega προειδοποίησε πως η μερική άρση των μέτρων, ενώ τα νοσοκομεία ασφυκτιούν και τα κρούσματα κυμαίνονται μεταξύ 3.000 – 4.000 καθημερινά, θα έχει ως συνέπεια χιλιάδες θανάτους. 

Κορωνοϊός: Δεύτερο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης στην Ελλάδα

«Δεν μπορεί η Ελλάδα να μείνει για πάντα κλειστή, το καταλαβαίνουμε όλοι αυτό. Το Πάσχα από μόνο του είναι δύσκολη περίοδος για περιορισμούς, μαζί με το άνοιγμα της αγοράς, της εστίασης και των σχολείων μπορεί να γίνει ένα εκρηκτικό μείγμα. Και τα ανοίγουμε όλα με 3-4 χιλιάδες κρούσματα καθημερινά και με γεμάτα νοσοκομεία. Αυτό από επιστημονική άποψη είναι λάθος, και θα πληρωθεί με χιλιάδες θανάτους. Υποθέτω πως το ζύγισαν αυτό», είπε ο κ. Παυλάκης. 

Άνοιγμα mall - κέντρων αισθητικής από 24/4 και εστίασης από 3/5: οι κανόνες

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα βγούμε από την πανδημία, σημείωσε πως για να γίνει αυτό θα πρέπει όλοι να καταλάβουν  ότι πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ και να υπάρχει μια βάση δεδομένων για να αναλύονται. 

«Ακόμα χρειάζεται ιχνηλάτηση και απομόνωση των κρουσμάτων. Αν δεν γίνουν αυτά, δεν κάνουμε δουλειά. Το δεύτερο θέμα είναι ότι πρέπει να γίνει αυστηρότερη και σωστότερη επιβολή των μέτρων. Το τρίτο είναι ότι πρέπει να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί», συνέχισε.

«Οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό»

Αναφερόμενος στους εμβολιασμένους και στο κατά πόσο είναι περισσότερο ασφαλείς απέναντι στον κορωνοϊό, είπε πως δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τελειώνουν με τον ιό όταν κάνουν το εμβόλιο. 

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για σχολεία, εστίαση και μετακινήσεις

«Τα εμβόλια προστατεύουν συνήθως από την ασθένεια, αλλά όχι αναγκαστικά από τη μόλυνση. Αυτό που ξέρουμε μέχρι στιγμής είναι ότι υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι εμβολιασμένα άτομα μπορούν να μολυνθούν και να φέρουν τον ιό που μπορούν να τον μεταδώσουν. Άρα θα πρέπει να συνεχίζουν να φορούν τη μάσκα και μετά τον εμβολιασμό. Σε αυτή τη φάση με τόσα κρούσματα, οι μάσκες και όλα τα προστατευτικά μέτρα είναι αναγκαία. Τα εμβόλια θα λύσουν το πρόβλημα μακροχρόνια και όταν έχουν πέσει πια τα κρούσματα», είπε.

Ο συνωστισμός η μεγαλύτερη απειλή

Ο κ. Παυλάκης δεν έκρυψε τον φόβο του για την πρόκληση φαινομένων συνωστισμού με το άνοιγμα των καταστημάτων, της εστίασης, αλλά και τις λειτουργίες στο εξωτερικό των εκκλησιών. 

Πάσχα στην πόλη με ανοιχτές εκκλησίες και μέτρα

«Με όλο το σεβασμό για το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού, δυστυχώς πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί και να καταλάβουμε ότι κάθε συνωστισμός είναι επικίνδυνος. Ο Θεός είναι παντού και μπορούμε και φέτος να εφαρμόσουμε τη συνταγή του περσινού Πάσχα, η οποία δούλεψε», πρότεινε.

Πάσχα 2021: Όλα τα μέτρα για εκκλησίες, εορταστικά τραπέζια, μετακινήσεις

«Πάμε γυρεύοντας για καινούργια στελέχη και παραπάνω φασαρίες. Πρέπει πρώτα να καταπιέσουμε τον ιό, να φύγουν τα πολλά κρούσματα και μετά να γίνουν σκέψεις για ανοίγματα. Ούτε ο τουρισμός θα πάει καλά, αν έχουμε χιλιάδες μολυσμένους να γυρνούν στη χώρα. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τα μαθήματα του παρελθόντος, πρόσθεσε στο ίδιο θέμα», συνέχισε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top