Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για σχολεία, εστίαση και μετακινήσεις

Πώς θα κάνουμε Πάσχα - Τι ισχύει για το πασχαλινό τραπέζι

Ο οδικός χάρτης για το άνοιγμα δραστηριοτήτων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του

Η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στην κανονικότητα ξεκίνησε από χθες μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, ο οποίος παρουσίασε τον οδικό χάρτη επανεκκίνησης της οικονομίας. 

Από τη Δευτέρα του Πάσχα αίρονται σταδιακά πολλά από τα μέτρα περιορισμού που ισχύουν έως σήμερα και μπαίνει τέλος στο παρατεταμένο lockdown που έχει στοιχίσει ψυχολογικά στους πολίτες και οικονομικά στη χώρα. 

Νέα μέτρα: Τι ανοίγει μετά το Πάσχα

Η αρχή θα γίνει τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, με το άνοιγμα της εστίασης. Εστιατόρια, καφέ και μπαρ θα ανοίξουν σε εξωτερικούς χώρους με αυστηρά μέτρα και υποχρεωτικά self tests δύο φορές την εβδομάδα για τους εργαζόμενους. 

Ήδη οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων εστίασης έχουν πάρει το μέτρο για να στήσουν τραπεζάκια… έξω, στις προβλεπόμενες αποστάσεις από τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Όπως έγινε γνωστό χθες σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται τέσσερα άτομα, που δε χρειάζεται να είναι της ίδιας οικογένειας, ενώ η απόσταση ανάμεσα στα τραπέζια θα είναι τα δύο μέτρα. 

Στη συνέχεια τη σκυτάλη παίρνουν οι μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων που θα επιστρέψουν στα θρανία. 

Οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν δύο φορές την εβδομάδα self tests, όπως γίνεται και στα λύκεια, ενώ παραμένει το μέτρο της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα ξεχωριστά διαλείμματα και ο συχνός αερισμός των τάξεων. 

Στις 15 Μαΐου η χώρα θα ανοίξει τις πύλες της για να υποδεχθεί τους πρώτους τουρίστες, καθώς ξεκινά και επίσημα η τουριστική περίοδος ενώ θα απελευθερωθούν και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. 

Μέχρι τις 3 Μαΐου, όμως, οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν λίγη ακόμα υπομονή και να ακολουθήσουν τα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύουν κατά τη διάρκεια των εορταστικών ημερών του Πάσχα. 

Όπως ανακοινώθηκε, τη Μεγάλη Εβδομάδα η έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετατίθεται από τις 21:00 στις 22:00 το βράδυ, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα η απαγόρευση θα ισχύει από τις 23:00 έως τις 05:00 το πρωί.

Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες

Όσον αφορά στη λειτουργία των εκκλησιών, θα συνεχίσει να ισχύει ο περιορισμός του ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά μέτρα για τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να βρίσκονται στο εσωτερικό των ναών. 

Στους εξωτερικούς χώρους θα πρέπει να τηρείται απόσταση δύο μέτρων ανά δέκα τετραγωνικά μέτρα. 

Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα θα είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.

Υποχρεωτικό θα είναι, επίσης, το self test σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού κατά τη διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.

Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής θα ισχύσουν τα εξής:

  • Η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών
  • Το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού
  • Τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού

Πώς θα κάνουμε Πάσχα

Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν την Κυριακή του Πάσχα, κατ’ εξαίρεση δίνεται η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των εννέα ατόμων σε σπίτια, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο δύο ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως δώδεκα άτομα. 

Συνίσταται δε η διενέργεια προηγούμενου οικιακού self test σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top