Πάσχα 2021: Όλα τα μέτρα από τον Κικίλια – Οι αποφάσεις για τις εκκλησίες  

Πώς θα γίνει η περιφορά Επιταφίου - Τα άτομα στο πασχαλιάτικο τραπέζι

Όλα τα μέτρα που θα ισχύσουν τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα του 2021 λόγω του κορωνοϊού ανακοίνωσε κατά σημερινή ενημέρωση ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, λίγη ώρα μετά το «διάγγελμα» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.    

Μητσοτάκης στο διάγγελμα: Τι αλλάζει - Πότε ανοίγουν σχολεία και εστίαση

Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων. 

Το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για τα μέτρα που θα ισχύσουν το Πάσχα του 2021   

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ  ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 

Συγκεκριμένα, ο κ. Κικίλιας, με βάση τις εισηγήσεις της Επιτροπής των επιστημόνων, ανακοίνωσε ότι  για το επόμενο διάστημα θα ισχύουν για τις εκκλησίες τα εξής: 

Πάσχα: Ανάσταση στις 21:00 αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος


•    Σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά μέτρα, με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10 τετραγωνικών μέτρων μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας. 

•    Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους. 

•    Σχετικά με την εφαρμογή testing κατά τις ακολουθίες της της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.

•    Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής α) η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, β) το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού. 

Το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για την προετοιμασία στις εκκλησίες για τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας,  σύμφωνα με τα νέα μέτρα.       

ΤΙ ΩΡΕΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ  

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου και εκπρόσωπος τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Αθηναγόρας δήλωσε στον Alpha 989 για το πώς θα λειτουργούν οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα:  

«Θα πρέπει να λάβουμε υπ ' όψιν μας ότι από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι και την Μεγάλη Τετάρτη, οι ακολουθίες θα αρχίζουν στις 18.30 και θα τελειώνουν 20.30, έτσι ώστε να τηρούμε το όριο της ώρας 21.00, από την οποία ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Για την Μεγάλη Πέμπτη και την Μεγάλη Παρασκευή, η απαγόρευση κυκλοφορίας παρατείνεται έως τις 22.00 ενώ το Μεγάλο Σάββατο, έως και τις 23.00. Αυτό σημαίνει ότι 21.30 και 22.30 αντίστοιχα, θα έχουν ολοκληρωθεί οι λειτουργίες. Δίνεται η δυνατότητα προσκύνησης  Σταυρού του Κυρίου, καθώς θα υπάρχει Εσταυρωμένος εκτός της Εκκλησίας, έτσι ώστε να μπορούν, όσοι πιστοί είναι έξω, να προσκυνήσουν. Όσον αφορά την περιφορά του Επιταφίου, θα τελεστεί γύρω από την εκκλησία. Μόλις ολοκληρωθεί, ο επιτάφιος θα παραμείνει εκτός του Ιερού Ναού, ώστε να μπορούν να προσκυνήσουν όλοι, μέχρι τις 21.30, εφόσον η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 22.00.» πρόσθεσε.   

«Εκείνοι που θέλουν να κοινωνήσουν, έχουν την δυνατότητα να το κάνουν όλα τα πρωινά, εκτός της Μεγάλης Παρασκευής. Την Μεγάλη Πέμπτη και το Μεγάλο Σάββατο θα τελεστούν δύο η τρεις λειτουργίες. Το Μεγάλο Σάββατο, όλες οι Εκκλησίες στις 21.00 θα πουν Χριστός Ανέστη και οι ακολουθίες θα ξεκινήσουν περίπου στις 20.10. Η Αναστάσιμη Θεία λειτουργία θα τελεστεί έως τις 22.30 », τόνισε.

ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ  ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΠΑΣΧΑ  

Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew), περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 22:00 για την Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα λαμβανομένης υπόψη της ολοκλήρωσης των διαδικασιών των λειτουργιών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα στις 21:00, ενώ από τις 3 Μαΐου (Δευτέρα του Πάσχα) ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 23:00 

ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ   
  

Σχετικά με την Κυριακή του Πάσχα, κατ’ εξαίρεση δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα. Συνίσταται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε έχουν όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές. 

 Δια ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων, στις 10 Μαΐου 2021 με τα μέτρα, που εφαρμόζονται ήδη για τα Λύκεια (υποχρεωτικό έλεγχο αυτοδιάγνωσης με δύο τεστ εβδομαδιαίως «self-testing» μαθητών, εκπαιδευτικών και διοικητικού προσωπικού όλων των σχολικών μονάδων και με δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία). 

ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ 

Επαναλειτουργία των χώρων εστίασης (εστιατόρια και καφετέριες), από 3 Μαΐου 2021, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με υποχρεωτικό self-test δύο φορές την εβδομάδα. 

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΝΟΜΟ ΣΕ ΝΟΜΟ  

Μητσοτάκης στο διάγγελμα: Πότε ανοίγει η μετακίνηση από νομό σε νομό  

Οι υπερτοπικές διαπεριφερειακές μετακινήσεις των πολιτών, θα ισχύουν από 15 Μαΐου 2021.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top