Πριγκίπισσα Αλίκη: Η ιστορία της ζωής της Ελληνίδας μητέρας του Φίλιππου

Εικόνες από το εντυπωσιακό σπίτι της στο Νέο Ηράκλειο

Στιγμιότυπα από την κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου. Βίντεο από δελτίο του Star.

Η είδηση του θανάτου του πρίγκιπα Φιλίππου, συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ βύθισε στη θλίψη τη Μεγάλη Βρετανία και τη βρετανική βασιλική οικογένεια. Ο Δούκας του Εδιμβούργου που ήταν το στήριγμα της βασίλισσας είχε ελληνικές ρίζες, αφού ήταν το πέμπτο παιδί και ο μοναδικός γιος της πριγκίπισσας Αλίκης του Μπάττενμπεργκ και του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας.

Πρίγκιπας Φίλιππος: Το τελευταίο αντίο στον σύζυγο της Βασίλισσας Ελισάβετ

Πρίγκιπας Φίλιππος: Οι ελληνικές του ρίζες από την Κέρκυρα

Οι γονείς του πρίγκιπα Φιλίππου μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των Ελλήνων σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα που σήμανε την εξορία τους. 

πριγκίπισσα Αλίκη, μητέρα πρίγκιπα Φιλίππου

Ο πρίγκιπας Φίλιππος με τη μητέρα του πριγκίπισσα Αλίκη. ap images

Ποια ήταν η μητέρα του πρίγκιπα Φίλιππου

Η πριγκίπισσα Αλίκη γνώρισε τον πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και τη Δανίας στην στέψη του νέου βασιλιά της Αγγλίας, Εδουάρδου Ζ΄ στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ το 1902 και ένα χρόνο μετά παντρεύτηκαν στο Ντάρμστατ της Γερμανίας και απέκτησαν πέντε παιδιά: την Μαργαρίτα, τη Θεοδώρα, την Καικιλία, την Σοφία και τον Φίλιππο.

Η οικογένεια επέστρεψε στην Ελλάδα το 1904 όπου ο κόσμος τους υποδέχθηκε με όλες τις τιμές και εγκαταστάθηκαν στα βασιλικά ανάκτορα. Τρία χρόνια μετά μετακόμισαν στο Τατόι, διατηρούσαν μια εξοχική κατοικία στο Νέο Ηράκλειο, όμως μετά τη δολοφονία του βασιλιά Γεωργίου, πατέρα του πρίγκιπα Ανδρέα, η οικογένεια μεταφέρθηκε στο παλάτι του Μον Ρεπό στην Κέρκυρα.

Πρίγκιπας Φίλιππος: To παλάτι στην Κέρκυρα όπου γεννήθηκε και βαπτίστηκε

Μον Ρεπό Κέρκυρα

Το παλάτι του Μον Ρεπό στην Κέρκυρα. ap images

εξοχικό πριγκίπισσας Αλίκης Νέο Ηράκλειιο

Το εξοχικό της πριγκίπισσας Αλίκης στο Νέο Ηράκλειο. ndp 

πριγκίπισσα Αλίκη Νέο Ηράκλειο

Το εσωτερικό του σπιτιού της πριγκίπισσας Αλίκης στο Νέο Ηράκλειο. ndp

πριγκίπισσα Αλίκη Νέο Ηράκλειο

Φωτογραφίες της πριγκίπισσας Αλίκης στο εξοχικό της στο Νέο Ηράκλειο. ndp

Τα πολιτικά γεγονότα στην Αθήνα οδήγησαν στη δημιουργία δύο κυβερνήσεων, μίας φιλοβασιλικής στην Αθήνα και μίας στη Θεσσαλονίκη υπό την προεδρία του Ελευθερίου Βενιζέλου. Τελικά ύστερα από συγκρούσεις και διεθνείς πιέσεις ο Κωνσταντίνος Α΄ εγκατέλειψε την Ελλάδα στις 14 Ιουνίου 1917, γεγονός που οδήγησε την πριγκίπισσα Αλίκη και τον πρίγκιπα Ανδρέα να εγκατέλειψαν την Κέρκυρα και εγκαταστάθηκαν στο Σαιν Μόριτς της Ελβετίας.

πατέρας Πρίγκιπα Φιλίππου

Ο πρίγκιπας Ανδρέας στο Σεν Μόριτς της Ελβετίας. ap images

Τον Νοέμβριο του 1920 επέστρεψε στο Μον Ρεπό και λίγους μήνες αργότερα γέννησε τον γιο της Φίλιππο. Όμως μετά την Μικρασιατική καταστροφή και την Δίκη των Έξι που αφορούσε τους υπαιτίους της ήττας, ανάμεσα στους οποίος βρισκόταν και ο πρίγκιπας Ανδρέας, σήμανε την επ΄ αόριστον εξορία τους στο Λονδίνο και στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν στο Παρίσι. 

Η σχιζοφρένια, ο χωρισμός και η επιστροφή στην Ελλάδα

Μετά την εξορία στο Παρίσι η πριγκίπισσα Αλίκη άρχισε να ασχολείται με τα θεία και λίγα χρόνια αργότερα έγινε δεκτή στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Σύντομα, όμως, η άρχισε να συμπεριφέρεται παράξενα εκθέτοντας την οικογένειά της με τις διάφορες περίεργες θρησκευτικές απόψεις, αφού ισχυριζόταν ότι λάμβανε μηνύματα από τον Θεό και ότι είχε θεραπευτικές ιδιότητες.

Τελικά, το 1930 εισήχθη παρά τη θέλησή της στο ίδρυμα του Δόκτωρα Σίμμελ, όπου διεγνώσθη ότι έπασχε από παρανοϊκή σχιζοφρένεια, αφού πίστευε ότι ήταν παντρεμένη με τον Χριστό.

Η κατάσταση της υγείας της άρχισε να παρουσιάζει κάποια βελτίωση μέχρι το 1937, όταν συνέβη το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα όπου έχασε την κόρη της Καικιλία με τον σύζυγό της και τα δύο τους παιδιά, συνετρίβη. Στην κηδεία τους συνάντησε για τελευταία φορά τον πρίγκιπα Ανδρέα και έπειτα ακολούθησαν ξεχωριστούς δρόμους.

Το Νοέμβριο του 1938 η πριγκίπισσα Αλίκη επέστρεψε για πρώτη φορά μετά την φυγή της στην Ελλάδα. Εκείνο το καλοκαίρι την επισκέφτηκε και ο πρίγκιπας, ο οποίος αργότερα απαρνήθηκε τον τίτλο του πρίγκιπα της Ελλάδας και της Δανίας προκειμένου να υπηρετήσει στο Αγγλικό Ναυτικό.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η Αλίκη άρχισε να διοργανώνει συσσίτια και να συμμετέχει εθελοντικά στην διανομή τους στην Ελλάδα, ενώ την περίοδο της Κατοχής ανέλαβε τη διαχείριση πολλών ορφανοτροφείων και συσσιτίων, προσφέροντας σημαντικό κοινωνικό έργο.

πρίγκιπας Φίλιππος και πριγκίπισσα Αλίκη

Ο πρίγκιπας Φίλιππος με τη μητέρα του πριγκίπισσα Αλίκη μετά τη μόνιμη επιστροφή της στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. ap images

Η σχέση με τον πρίγκιπα Φίλιππο και η επιστροφή στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ

Μετά το πραξικόπημα στις 21 Απριλίου του 1967 η Αλίκη εγκαταστάθηκε στο Κάστρο του Ουίνδσορ και στη συνέχεια στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Μέχρι τον θάνατό της το 1969 σε ηλικία 84 ετών, η ζωή της κύλησε ήσυχα ζώντας στα δωμάτια του Μπάκιγχαμ και φροντίζοντας τα εγγόνια της, παιδιά του μοναχογιού της Φιλίππου.

Η επιστροφή της στα βρετανικά ανάκτορα, οι δυσκολίες που αντιμετώπισε όσο ήταν νοσηλευόμενη στο σανατόριο και η σχέση της με τον πρίγκιπα Φίλιππο αναφέρθηκαν στην επιτυχημένη σειρά «The Crown».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top