Πρίγκιπας Φίλιππος: Το τελευταίο αντίο στον σύζυγο της Βασίλισσας Ελισάβετ

Λάβαρο με τον ελληνικό σταυρό στο φέρετρό του

Όσα συνέβησαν στην κηδεία του Πρίγκιπα Φιλίππου. Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Το τελευταίο «αντίο» στον Πρίγκιπα Φίλιππο που άφησε την τελευταία του πνοή στις 9 Απριλίου σε ηλικία 99 ετών είπαν χιλιάδες Βρετανοί. Η κηδεία του τελέστηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στον Πύργο του Ουίνδσορ.

Βασίλισσα Ελισάβετ: «Αντίο» στον Φίλιππο με μία φωτογραφία

Το φέρετρο με τη σορό του τοποθετήθηκε πάνω σε ένα ειδικά διαμορφωμένο Land Rover, που ακολουθούσε μια πομπή από ανώτερα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, ανάμεσά τους ο πρίγκιπας Κάρολος και οι πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι.

Κηδεία Φίλιππου: Το πρωτόκολλο του τελετουργικού

κηδεία Φιλίππου πομπή

Η βασιλική οικογένεια αποχαιρετά τον Πρίγκιπα Φίλιππο. AP Images

Η βασίλισσα Ελισάβετ ακολούθησε την πομπή μέσα στην αποκαλούμενη State Bentley, καθώς το φέρετρο που μετέφερε το Land Rover Defender TD 130 κατευθυνόταν προς το Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Πρίγκιπας Φίλιππος: Ποιοι είναι οι «χρυσοί» κληρονόμοι της περιουσίας του

Κηδεία Φίλιππου - Ελισάβετ

Ο πρίγκιπας Κάρολος και η πριγκίπισσα Άννα ακολούθησαν πεζοί, με τα αδέλφια τους Έντουαρντ και Άντριου και τους δύο γιους του Καρόλου, Γουίλιαμ και Χάρι να ακολουθούν.

κηδεία Φίλιππου - βασιλική οικογένεια

κηδεία Φιλίππου Κάρολος

Ο Πρίγκιπας Κάρολος αποχαιρετά τον πατέρα του. Ap images

Το φέρετρο καλύφθηκε από την προσωπική σημαία του Πρίγκιπα, το σπαθί του και το καπέλο που φορούσε ως αξιωματικός στο βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό. Η σημαία του δούκα του Εδιμβούργου είναι χωρισμένη σε τέσσερα τμήματα:

  • στο άνω αριστερό τμήμα τρεις λέοντες συμβολίζουν την καταγωγή από τη Δανία
  • δίπλα ο λευκός σταυρός σε μπλε φόντο είναι το σύμβολο της ελληνικής καταγωγής του
  • κάτω αριστερά οι άσπρες και μαύρες λωρίδες είναι το έμβλημα των Μαουντμπάτεν
  • κάτω δεξιά ένα κάστρο με τρεις πύργους, το σύμβολο του Εδιμβούργου

κηδεία Φιλίππου - φέρετρο

Με τον ελληνικό σταυρό η σημαία στο φέρετρο του Πρίγκιπα Φιλίππου. AP Images

Κηδεία Πρίγκιπα Φιλίππου: Με αυστηρά μέτρα η τελετή - Ποιοι παρευρέθηκαν στην τελετή

Η τελετή σχεδιάστηκε στις λεπτομέρειές της με βάση τις προσωπικές επιθυμίες του ίδιου του Δούκα του Εδιμβούργου. Παρευρέθηκαν μόνο 30 άτομα εξαιτίας του κορωνοϊού και άρχισε με ενός λεπτού σιγή σε όλη τη χώρα. 

Το εκκλησίασμα τελέστηκε με τις οδηγίες για τον κορωνοϊό που ισχύουν σε όλη τη χώρα και όσοι βρίσκονταν εκεί φόρεσαν μάσκες.

Ανάμεσα στου παρευρισκόμενους περιλαμβάνονται η Βασίλισσα Ελισάβετ, όλα τα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας, περιλαμβανομένων των εγγονών του δούκα και μέλη της οικογένειας του πρίγκιπα Φιλίππου, μεταξύ των οποίων ο Μπέρνχαρντ, ο Κληρονομικός Πρίγκιπας του Μπάντεν, και ο πρίγκιπας Φίλιππος του Χοενλόε-Λάνγκενμπουργκ.

Ουίλιαμ και Χάρι στην κηδεία του Φίλιππου

Πρίγκιπας Ουίλιαμ, Πίτερ Φίλιπς και Πρίγκιπας Χάρι στην κηδεία του Πρίγκιπα Φιλίππου Ap Images

Μια μικρή τετραμελής χορωδία τραγούδησε μουσικά κομμάτια που είχε επιλέξει ο πρίγκιπας πριν τον θάνατό του, χωρίς συνοδεία από το εκκλησίασμα.

Η βασίλισσα κάθισε μόνη της κατά τη διάρκεια της τελετής.

Κηδεία Πρίγκιπα Φιλίππου: Όλο το τελετουργικό

Στις 11 π.μ. (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας), το Πρώτο Τάγμα Γρεναδιέρων θα μεταφέρει το φέρετρο του Φιλίππου, καλυμμένο με τη σημαία του, ένα στεφάνι, το ναυτικό καπέλο και το σπαθί του, από το Ιδιωτικό Παρεκκλήσι, στον Πύργο του Ουίνδσορ στην Εσωτερική Αίθουσα του πύργου.

Στις 2 μ.μ. (16:00 ώρα Ελλάδας) θα αρχίσει το τελετουργικό και μέσα σε 15 λεπτά θα παραταχθούν στην αυλή του Πύργου στρατιωτικά αποσπάσματα από σώματα με τα οποία ο Φίλιππος είχε ειδικές στρατιωτικές σχέσεις, όπως το Βασιλικό Ναυτικό, οι Βασιλικοί Πεζοναύτες, η Φρουρά των Γρεναδιέρων, το Βασιλικό Σύνταγμα Τυφεκιοφόρων Γκούρκα, το Σώμα Υπηρεσιών Πληροφοριών και οι Χαϊλάντερς.
Το Ιππικό του Βασιλικού Οίκου και οι Πεζοί Φρουροί θα παραταχθούν στην περίμετρο της αυλής.

κηδεία Φιλίππου

κηδεία Πρίγκιπα Φιλίππου Βρετανία

Από τις 2:20 μ.μ έως τις 2:27 μ.μ. (16:20-16:27 ώρα Ελλάδας), τα μέλη της βασιλικής οικογένειας και της οικογένειας του Φιλίππου, που δεν θα συμμετάσχουν στην πομπή, θα αναχωρήσουν με αυτοκίνητα για το Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Στις 2:27 μ.μ. (16:27 ώρα Ελλάδας) ένα ειδικά διαμορφωμένο όχημα Land Rover, στο σχεδιασμό του οποίου βοήθησε ο Φίλιππος, θα εισέλθει στην αυλή.

Στις 2:38 μ.μ. (16:38 ώρα Ελλάδας) το φέρετρο θα μεταφερθεί από την Εσωτερική Αίθουσα.

κηδεία Φίλιππου - εσωτερικό ναού

Οι ορχήστρες στην αυλή θα σιωπήσουν στις 2:40 μ.μ. (16:40 ώρα Ελλάδας) και το φέρετρο θα εξέλθει από την Επίσημη Είσοδο ένα λεπτό αργότερα.

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας στην πομπή, περιλαμβανομένων των τεσσάρων παιδιών του Φιλίππου, οι πρίγκιπες Κάρολος, Άντριου και Έντουαρντ και η πριγκίπισσα Άννα, μαζί με τα εγγόνια Ουίλιαμ και Χάρι, θα αναχωρήσουν από Επίσημη Είσοδο πίσω από το φέρετρο, το οποίο θα τοποθετηθεί πάνω στο Land Rover.

Κηδεία Φίλιππου πράσινο αμάξι

Στις 2:44 (16:44 ώρα Ελλάδας) η βασίλισσα θα αναχωρήσει από την Είσοδο του Μονάρχη με το αυτοκίνητο που είναι γνωστό ως State Bentley. Θα ανακρουσθεί ο εθνικός ύμνος και το αυτοκίνητο θα φτάσει στο πίσω μέρος της πομπής. Καθώς η πομπή και το αυτοκίνητο θα κατευθύνονται προς το παρεκκλήσι, τιμητικό άγημα θα πυροβολεί ανά λεπτό και θα ηχεί καμπάνα.

Η Bentley της βασίλισσας θα σταματήσει στο παρεκκλήσι, όπου θα την υποδεχθεί ο πρωθιερέας του Ουίνδσορ Ντέιβιντ Κόνερ, ο οποίος θα την συνοδεύσει στο κάθισμά της.

Το φέρετρο θα φθάσει στις 2:53 μ.μ. (16:53 ώρα Ελλάδας). Θέσεις στο Horseshoe Cloister θα έχουν πάρει οι σύμβουλοι άμυνας της Κοινοπολιτείας από τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και το Τρινιδάδ και Τομπάγκο.

Στα δυτικά σκαλιά θα παραταχθεί, αφού αφιππεύσει, ένα απόσπασμα του Ιππικού του Βασιλικού Οίκου. Από τις γκάιντες του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού θα ηχήσει το «Still» μόλις το Land Rover σταματήσει στα σκαλιά. Άνδρες των Βασιλικών Πεζοναυτών θα σηκώσουν το φέρετρο ενώ οι γκάιντες θα παίζουν το «Side».

Στις 3 μ.μ. (17:00 ώρα Ελλάδας) θα τηρηθεί σε όλη τη χώρα ενός λεπτού σιγή. Την έναρξη, όπως και τη λήξη, θα σημάνει ένας πυροβολισμός από τον ανατολικό κήπο.

Στην κορυφή των σκαλοπατιών, το φέρετρο θα υποδεχθεί ο πρωθιερέας του Ουίνδσορ και ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, ο Τζάστιν Ουέλμπι. Καθώς οι θύρες του παρεκκλησιού θα κλείνουν, οι γκάιντες θα παίζουν το «Carry On».

κηδεία Φιλίππου φέρετρο ναός

Το φέρετρο θα τοποθετηθεί σε βάθρο στην κορυφή του κεντρικού κλίτους του ναού. Πάνω σε μαξιλάρια θα είναι τοποθετημένα τα «διάσημα» του Φιλίππου --κυρίως τα μετάλλια και τα παράσημα που του έχουν δοθεί, η στραταρχική ράβδος του και το έμβλημα της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας , μαζί με διάσημα από τη Δανία και την Ελλάδα.

Την κηδεία θα τελέσει ο πρωθιερέας του Ουίνδσορ. Το φέρετρο θα κατέβει στη συνέχεια στη Βασιλική Κρύπτη.

Ένας ταγματάρχης του Βασιλικού Συντάγματος της Σκωτίας θα παίξει με την γκάιντα έναν θρήνο. Θα ακολουθήσει το «Εγερτήριο» από τους σαλπιγκτές του Ιππικού του Βασιλικού Οίκου. Οι σαλπιγκτές του Βασιλικού Σώματος Πεζοναυτών θα ανακρούσουν στη συνέχεια το «Action Stations», κάτι που είχε ζητήσει ο ίδιος ο Δούκας του Εδιμβούργου.

Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι θα πει στη συνέχεια την ευχή, μετά την οποία θα ανακρουσθεί ο εθνικός ύμνος.

Η βασίλισσα και οι άλλοι πενθούντες θα αναχωρήσουν στη συνέχεια από το παρεκκλήσι.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top