Πάσχα στο χωριό: Απομακρύνεται το σενάριο λόγω των κορωνοπάρτι

Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες – Τι θα γίνει με την εστίαση

Καθοριστικός παράγοντας για την απελευθέρωση των μετακινήσεων εκτός νομού είναι η πίεση που θα υφίσταται το σύστημα Υγείας, όταν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις (17/4)

Όλο και απομακρύνεται το σενάριο να καταφέρουμε φέτος να κάνουμε Πάσχα στο χωριό. Από τη μια τα επιδημιολογικά στοιχεία που είναι δύσκολα και από την άλλη τα κορωνοπάρτι που έγιναν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε πλατείες με εκατοντάδες κόσμου δε συμβάλλουν στο να βελτιωθεί η εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας και να μπορέσουμε να μετακινηθούμε εκτός νομού τη Μεγάλη Εβδομάδα. 

Χθες είχαμε και πάλι αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων, οι οποίοι έφτασαν του 841, ενώ και τα νέα κρούσματα ήταν αρκετά (1.829), αν κρίνουμε ότι ήταν Κυριακή, ημέρα κατά την οποία δε γίνονται πολλά τεστς. 

Ωστόσο, τα τελευταία Σαββατοκύριακα οργανώνονται όλο και περισσότερα υπαίθρια πάρτι σε πλατείες, με dj, ποτά και μουσική, στα οποία συμμετέχουν εκατοντάδες νέοι, χωρίς να φορούν μάσκες και χωρίς να τηρούν κανένα μέτρο ασφαλείας. 

Παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων των περιοχών, όπου γίνονται οι συγκεντρώσεις, η αστυνομία δείχνει να μην μπορεί να ελέγξει την κατάσταση. Την Παρασκευή αστυνομικοί έσπευσαν στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι για να προλάβουν ένα ακόμα πάρτι που στήνεται εκεί σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο, αλλά τελικά αυτό μεταφέρθηκε στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη. 

Ο λόγος που δεν επεμβαίνει η αστυνομία για να διαλύσει το πλήθος που διασκεδάζει, είναι ότι πιθανόν θα είχε χειρότερα αποτελέσματα και θα προκαλούνταν επεισόδια. Άλλωστε μετά τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης, τέτοιες παρεμβάσεις λειτουργούν αποτρεπτικά. 

Πάντως σήμερα, τα κορωνοπάρτι θα απασχολήσουν τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς θέτουν σε κίνδυνο όποια προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας, ενώ προκαλούν αντιδράσεις και από τους πολίτες που τηρούν τα μέτρα κι έχουν κουραστεί από το πολύμηνο lockdown. 

Πάσχα στην… πόλη για να αποφύγουμε τη διασπορά

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι λοιμωξιολόγοι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού μέσα στην εβδομάδα και αναμένεται να κάνουν τις εισηγήσεις τους για το Πάσχα την Παρασκευή ή έως τις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας. 

Πάσχα στο χωριό: Η δήλωση Μητσοτάκη που έβαλε «φρένο»

Θα έχουν, άλλωστε, στα χέρια τους τα πρώτα στοιχεία για τις επιδημιολογικές συνέπειες από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των Λυκείων και θα μπορούν να πάρουν τις όποιες αποφάσεις. 

Με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, δείχνει πολύ δύσκολο να επιτρέψει η κυβέρνηση να γιορτάσουμε την Ανάσταση στο χωριό, λόγω του μεγάλου κινδύνου μεταφοράς κρουσμάτων, επιδημιολογικής φόρτισης αλλά και της δυσκολίας αντιμετώπισης ασθενών στα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Δύσκολη εξίσωση το Πάσχα στο χωριό: Πότε κλειδώνει η απόφαση

Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι αν χαλαρώσουμε το Πάσχα, τότε είναι πιθανό το στοίχημα του ανοίγματος του τουρισμού να χαθεί. Κι αυτό γιατί αν βγει εκτός ελέγχου η διαχείριση της πανδημίας, δύσκολα θα μπορέσει να αναταχθεί η κατάσταση και να μπει τέλος στην πολύμηνη αυτή υγειονομική κρίση.

Πάσχα όπως… Χριστούγεννα φέτος

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ άλλων οι ειδικοί εξετάζουν και φέτος να κάνουμε Πάσχα στην πόλη, αλλά με μέτρα όπως τα Χριστούγεννα. Δηλαδή να επιτραπεί να γιορτάσουμε με μία ακόμα οικογένεια ή με λίγους φίλους, οι οποίοι αποτελούν τη λεγόμενη «κοινωνική φούσκα» μας. 

Σε αυτήν την περίπτωση οι μετακινήσεις θα γίνονται με μήνυμα στο 13033 και κωδικό 6, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας πιθανόν να επεκταθούν μετά τις 21:00, καθώς και οι ιερές ακολουθίες εκείνες τις μέρες ολοκληρώνονται πιο αργά το βράδυ. 

Πάσχα στο χωριό: Τα πιθανά σενάρια για μετακίνηση εκτός νομού

Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα 

Άγνωστο παραμένει πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ώστε να βρεθεί η «χρυσή τομή».

Πάσχα με self test και υπαίθριες Ακολουθίες

Για την ασφαλή λειτουργία τους, αναμένεται να επιστρατευτεί το «εργαλέιο» των self tests, τόσο στους ιερείς, όσο και στους ψάλτες. 

Η Εκκλησία έχει ήδη προτείνει να επιτραπούν περισσότερα άτομα μέσα στους ναούς, με τις απαραίτητες αποστάσεις, υπαίθριες ακολουθίες και Ανάσταση στις πλατείες και το προαύλιο των ναών. 

Εστίαση: Άνοιγμα όχι νωρίτερα από τις 10 Μαΐου

Όσον αφορά στο άνοιγμα της εστίασης, κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν τα σενάρια που αναφέρουν ότι αυτό θα γίνει νωρίτερα για να εκτονωθεί η κατάσταση από τα κορωνοπάρτι.  Αυτό που ξεκαθαρίζουν είναι ότι εστιατόρια και καφέ δεν πρόκειται να ανοίξουν πριν από τις 10 Μαΐου, λίγες μέρες πριν από το άνοιγμα του τουρισμού. Την ίδια ημερομηνία είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν και τα σχολεία. 

Εστίαση: Ανοίγει με self test και τραπέζια έξω μετά το Πάσχα

Το σίγουρο είναι ότι μετά το Πάσχα και έως τις 14 Μαΐου, οπότε κι επίσημα θα ανοίξει ο τουρισμός, θα αρχίσουν σταδιακά να επαναλειτουργούν όλες οι δραστηριότητες. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top