Διευκρινίσεις Θεμιστοκλέους: «Δε θα επιλέγουν εμβόλιο οι πολίτες»

Ερωτήματα προκάλεσε η δήλωσή του κατά τη χθεσινή ενημέρωση

Δείτε την ενημέρωση από τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους 

Ερωτήματα προκάλεσε η δήλωση του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, κατά τη χθεσινή ενημέρωση για το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Εμβολιασμοί: Ανοίγουν τα ραντεβού για τις ευπαθείς ομάδες την Παρασκευή

Συγκεκριμένα, ο κ. Θεμιστοκλέους ρωτήθηκε από δημοσιογράφο: «τι θα κάνετε σε περίπτωση που οι πολίτες αρνηθούν να πάρουν το εμβόλιο της AstraZeneca; Εάν κάποιος έχει κάνει την πρώτη δόση και αρνηθεί την δεύτερη με το εν λόγω εμβόλιο, θα δώσετε τη δυνατότητα υποκατάστασης;».

«Κατ’ αρχήν έχουμε πει από την προηγούμενη ενημέρωση ότι σταδιακά ενώνονται τα δυο συστήματα εμβολιασμού που έχουμε. Και τα άτομα που είναι δικαιούχα με τα άλλα δύο εμβόλια, καθώς και το εμβόλιο της AstraZeneca. Από τη στιγμή που στο τέλος του μήνα που θα ενωθούν τα δυο συστήματα, όλοι θα είναι δικαιούχοι για όλα τα εμβόλια και ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει» απάντησε.

«Το θέμα αν είχε κάνει την πρώτη δόση για να κάνει την δεύτερη, αυτό έχει και μια επιστημονική χροιά, ανάλογα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα ακολουθήσουμε όποια απόφαση μας πει» συνέχισε.

Εμβολιασμοί: Τι προβλέπεται σε περίπτωση ακύρωσης ραντεβού

Αρχικά η απάντησή του ερμηνεύτηκε με διαφορετικό τρόπο καθώς αρκετοί κατάλαβαν ότι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής εμβολίου. Ωστόσο, συνεργάτες του κ. Θεμιστοκλέους ξεκαθάρισαν ότι η συγκεκριμένη απάντηση δεν αφορά την επιλογή εμβολίων αλλά το εάν ο πολίτης θέλει να εμβολιαστεί ή όχι. 

ΕΜΑ: Τα οφέλη του εμβολίου είναι περισσότερα από τα ρίσκα

Χθες, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) τάχθηκε υπέρ του εμβολίου της AstraZeneca, μετά την ανησυχία που προκλήθηκε ότι το εμβόλιο μπορεί να σχετίζεται με θρόμβους στο αίμα.

«Ο ΕΜΑ διαβεβαιώνει ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και εξετάζει εξονυχιστικά τα δεδομένα σχετικά με τις θρυλούμενες παρενέργειες (θρομβοεμβολικά περιστατικά)», δήλωσε η Έμερ Κουκ, επικεφαλής τους Οργανισμού.

Ξεκαθάρισε ότι οι θρομβώσεις είναι εξαιρετικά λίγες και oι έως τώρα μελέτες δείχνουν να είναι ίδιες ή λιγότερες από το γενικό πληθυσμό. Σημείωσε ότι με τα ως τώρα στοιχεία δεν προκύπτει σχέση των θρομβοεμβολικών περιστατικών με το εμβόλιο, και δήλωσε ότι ο ΕΜΑ επιμένει πως τα οφέλη του εμβολίου είναι περισσότερα από τα ρίσκα. 

Κορωνοϊός: Αναμένονται έως και 3.000 κρούσματα και ρεκόρ διασωληνωμένων

Παρά το γεγονός ότι αρκετές χώρες έχουν «παγώσει» τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου, στην Ελλάδα συνεχίζεται «σταθερά και με εμπιστοσύνη» όπως σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

«Ένα εμβόλιο μπορεί να παρουσιάσει ήπιες και αυτοπεριορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες και ενδεχομένως να παρουσιαστούν και σπάνιες παρενέργειες γι αυτό και υπάρχει συνεχής παρακολούθηση», είπε η καθηγήτρια κατά τη χθεσινή ενημέρωση.

Ανοίγουν τα ραντεβού για τις ευπαθείς ομάδες

Από την Παρασκευή 19 Μαρτίου, ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Όλες οι ευπαθείς ομάδες θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Σε ό,τι αφορά στην προτεραιοποίηση των ευπαθών ομάδων πληθυσμού, η κ. Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι θα προηγηθούν οι εξής:

  • άτομα με μεταμόσχευση
  • άτομα με νεφρική ανεπάρκεια
  • άτομα που νοσούν με κυστική ίνωση
  • άτομα με καρκίνο υπό αγωγή
  • άτομα με σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού
  • άτομα με σοβαρή καρδιακή νόσο
  • άτομα με σοβαρή ηπατική νόσο
  • άτομα σε ανοσοκαταστολή
  • άτομα με HIV και
  • άτομα με σύνδρομο Down
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top