Jonathan Galindo: Πώς θα προστατεύσετε τα παιδιά από το σκοτεινό παιχνίδι

Ο Μανώλης Σφακιανάκης δίνει οδηγίες προς τους γονείς μέσω του star.gr

Όλα όσα είπε ο Μανώλης Σφακιανάκης, πρόεδρος του διεθνούς ινστιτούτου κυβερνοασφάλειας CSI Institute, ειδικός ερευνητής ηλεκτρονικών εγκλημάτων

Συναγερμό στη χώρα μας, για το επικίνδυνο παιχνίδι στο διαδίκτυο με τον Γκούφι Jonathan Galindo, που παγιδεύει παιδιά και τα οδηγεί σταδιακά προς την αυτοκτονία, σήμανε μιλώντας στο star.gr o Μανώλης Σφακιανάκης, πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας CSI Institute και ειδικός ερευνητής ηλεκτρονικών εγκλημάτων.

«Είναι η πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια που βγάζουμε ένα SOS για ένα κίνδυνο στο διαδίκτυο, για τα παιδιά. Ο Galindo αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι είναι ένα μη διαχειρίσιμο παιχνίδι και θέλει πολύ προσοχή από τους γονείς, όταν έχουν παιδιά 6- 7- 8 ετών, ελεύθερα σε ένα σκοτεινό διαδίκτυο», είπε.

Ο Μανώλης Σφακιανάκης, πρόεδρος του διεθνούς ινστιτούτου κυβερνοασφάλειας CSI Institute, ειδικός ερευνητής ηλεκτρονικών εγκλημάτων

Σύμφωνα με τον ίδιο, το CSI Institute έχει πολλές σχετικές καταγγελίες, οι οποίες αυξάνονται μέρα με την ημέρα. 

Το φαινόμενο είναι χωρίς λογική και απλώνεται σιγά-σιγά στη χώρα μας. Έχουμε φωνές απόγνωσης από γονείς και από παιδιά που βλέπουν άλλα παιδιά να παίζουν.

Το σκοτεινό παιχνίδι με τις προκλήσεις που οδηγεί στην αυτοκτονία

Όπως εξήγησε ο κ. Σφακιανάκης, πρόκειται για ένα παιχνίδι- πρόκληση με challenges στο πρότυπο της «Μπλε Φάλαινας», που στην πραγματικότητα αποτελεί βασανιστήριο. 

«Tο κάνουν κάποια επιτήδεια παιδιά, σε κάποια άλλα παιδιά με σκοπό να τα βάζουν σε ένα βάσανο.

Η μορφή του γκούφι Jonathan Galindo, στις οθόνες των παιδιών, θα πρέπει να σημάνει συναγερμό για τους γονείς

Το πρώτο στάδιο είναι ελαφρύ, ξεκινούν λέγοντας «ανέβα στην ταράτσα να φωτογραφίσεις στις 03:00 τα ξημερώματα το σκοτάδι και το κενό». Μετά λένε «χάραξε κάτι πάνω στο σώμα σου« ή ζητούν από ένα παιδί 8 χρονών να δει ένα φρικιαστικό θρίλερ στις 03:00 και στις 04:00 τα ξημερώματα.

Σιγά- σιγά βάζουν το παιδί σε μία κατάσταση ατέρμονη, δύσκολη, επίπονη και όσο αυτό αντέχει, τόσο πιο δύσκολα challenges του βάζουν. Στο τέλος δυστυχώς, κάποια παιδιά “φεύγουν” από τη ζωή», είπε.

Σφακιανάκης: Ο Γκούφι - Jonathan Galindo οδηγεί τα παιδιά στην αυτοκτονία

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι στη χώρα μας ήδη διερευνάται μία αυτοκτονία ενός 15χρονου που «έφυγε πριν από ένα μήνα, καθώς και κάποιες άλλες υποθέσεις.

Αυτοκτονία 15χρονου στο Κερατσίνι: Ερευνούν αν οφείλεται σε βιντεοπαιχνίδι

«Πιστεύω ότι με τη στρατηγική που έχουμε, με τη διάδοση που παίρνει το θέμα και με την ενημέρωση, ότι δε θα έχει μεγάλη πρόοδο το παιχνίδι. Πιστεύω, όμως, ότι και κάποια παιδιά είναι μέσα στον χώρο αυτή τη στιγμή. Όλα είναι σε μία πλήρη εξέλιξη», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μεριμνά για να αποκαλυφθούν ποιοι βρίσκονται πίσω από το σκοτεινό παιχνίδι.

Jonathan Galindo: Τι γνωρίζουμε για τον «Γκούφι» που προσεγγίζει παιδιά

Οδηγίες προς του γονείς για τον Jonathan Galindo

Σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη, δύο πράγματα οφείλουν να προσέξουν οι γονείς προκειμένου να προστατεύσουν τα παιδιά τους όταν αυτά βρίσκονται online:

  • Να αναπτύξουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους.
  • Να εποπτεύουν τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και να βλέπουν τις κινήσεις τους στο διαδίκτυο. Με ποιον μιλούν και με ποιον κάνουν chat.

Στην περίπτωση που οι γονείς δεν μπορούν να εποπτεύουν τα παιδιά τους, τότε υπάρχουν τεχνικές δυνατότητες και  ηλεκτρονικά συστήματα για να το καταφέρουν. Αυτή είναι για μένα και η τελευταία λύση.

Πρόσθεσε δε, ότι σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται τα παιδιά που είναι από 6 έως 10 ετών, τα οποία δε θα πρέπει επ’ ουδενί οι γονείς να αφήνουν απροστάτευτα στο σκοτεινό διαδίκτυο.

«Χωρίς εποπτεία και κόφτη διαδικτύου, το παιδί που είναι ελεύθερο σε ένα σκοτεινό διαδίκτυο, είναι ένα παιδί απροστάτευτο».
 Φωτογραφία αρχείου unsplash.com

«Τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες θα πρέπει να μάθουν κανόνες και να είναι μόνο μία με δύο ώρες σε παιχνίδι την ημέρα. Αυτό είναι και το όριο.

Όταν ξεφύγουμε από αυτό, που, δυστυχώς, συμβαίνει γιατί τα περισσότερα παιδιά είναι online κάθε μέρα, όλη μέρα, τα πράγματα αλλάζουν και τότε εκεί θα πρέπει να μπει κόφτης ηλεκτρονικός», είπε, μιλώντας στο star.gr 

Καταδικάστηκε ο διαχειριστής της φονικής "Μπλε Φάλαινας"!

Σε ποια ηλικία θα πρέπει να σερφάρει ελεύθερα το παιδί στο διαδίκτυο;

Σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη, από την εμπειρία του προκύπτει ότι ένα παιδί όταν είναι σωστό και συνεσταλμένο, τότε μπορεί να αφήνεται να σερφάρει ελεύθερα στο διαδίκτυο, χωρίς να τίθεται θέμα ηλικιακών ορίων.

«Γνωρίζω παιδιά που είναι 10 και 11 ετών και διαχειρίζονται το διαδίκτυο άριστα. Την ίδια ώρα, ξέρω όμως και παιδιά 16- 17 ετών που είναι επιπόλαια, δεν μπορούν να διαχειριστούν το διαδίκτυο και πρέπει να είναι συνεχώς υπό εποπτεία», είπε.

Οι κυβερνοαπάτες της πανδημίας: Πόσο αυξήθηκαν - Τι πρέπει να προσέχουμε

Αν και διεθνώς υπάρχει η σύσταση οι γονείς να αφήνουν τα παιδιά τους να έχουν παρουσία στα social media όταν είναι πάνω από 13 ετών, ο ίδιος έχει, όπως είπε, «μια άλλη συνταγή».

«Είμαι υπέρ του να βγάλεις το παιδί σου στο διαδίκτυο, αλλά να το βγάλεις σωστά ντυμένο. Το να μη το βγάλεις καθόλου, που λένε κάποιοι, δεν έχει μέτρο. Γνωρίζω από τους παιδόφιλους που έχω εντοπίσει και συλλάβει ότι κυνηγούν μόνο τα παιδιά που προκαλούν στο διαδίκτυο με τις φωτογραφίες τους», σημείωσε.

Το μήνυμα της ΕΛΑΣ για την Παγκόσμια Ημέρα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο

Πού μπορούν να απευθυνθούν οι γονείς αν αντιληφθούν κάτι ύποπτο 

Οι γονείς που θα αντιληφθούν κάτι ύποπτο για τα παιδιά τους στο διαδίκτυο έχουν δύο επιλογές, σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη. 

«Έχουν και την αστυνομία, να το αναφέρουν άμεσα, αλλά μπορούν να πάρουν και εμάς να μας συμβουλευτούν παράλληλα. Και οι δύο λύσεις δεν κάνουν ποτέ κακό», σημείωσε.

Ο κορωνοϊός αύξησε τα κρούσματα ηλεκτρονικής απάτης

Ειδικότερα, περιπτώσεις όπως αυτή του Γκούφι Galindo, θα γίνουν αντιληπτές, όπως συμπλήρωσε, από τους γονείς μόνο τυχαία ή αν έχουν αναπτύξει με τα παιδιά τους σχέσεις εμπιστοσύνης.

«Από την πλευρά τους, οι γονείς θα πρέπει να ενημερώσουν τα παιδιά, ότι οφείλουν να τους ειδοποιήσουν άμεσα αν βρουν κάτι στο διαδίκτυο σε σχέση με τον Γκούφι. Αυτό έχει όμως να κάνει, όπως είπαμε, με την εμπιστοσύνη μεταξύ τους», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top