Σεισμός Ελασσόνα: Μεγάλωσε κατά 40 εκατ. η απόσταση Λάρισας – Τρικάλων

Τα Ρίχτερ προκάλεσαν γεωλογικές αλλαγές

Ο δήμος Λάρισας τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του σεισμού στην Ελασσόνα

Μεγάλωσε η απόσταση μεταξύ Λάρισας και Τρικάλων κατά 40 εκατοστά μετά από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στην Ελασσόνα. 

Σεισμός Ελασσόνα: Πώς ένας σκύλος έσωσε τους ιδιοκτήτες του

Όπως δήλωσε ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς, στον ραδιοφωνικός σταθμό «Λέσχη 97,6» η πλευρά του Κουτσόχερου στα όρια των δυο νομών μετακινήθηκε κατά 20 εκατοστά Ανατολικά προς Λάρισα και του Ζάρκο, επίσης στα όρια των δυο νομών, κατά 20 εκατοστά Δυτικά προς Τρίκαλα. 

Προειδοποίησε ότι θα πρέπει να περιμένουμε έναν ισχυρό μετασεισμό, όχι όμως τόσο μεγάλο, όσο τα 6 Ρίχτερ που σημειώθηκαν την περασμένη Πέμπτη.

Σεισμός Ελασσόνα: Επιχορήγηση 900.000 για τους τρεις δήμους της Θεσσαλίας

Σημειώνεται πως στο Μεσοχώρι της Ελασσόνας κι αλλού πραγματοποιούνται καθημερινά γεωλογικές έρευνες και μετρήσεις από ομάδες επιστημόνων των ελληνικών πανεπιστημίων για τη μελέτη του σεισμικού φαινομένου.

Χθες, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας συναντήθηκε με τους ειδικούς επιστήμονες, και ενημερώθηκε για τα πρώτα στοιχεία που προέκυψαν από την έως τώρα καταγραφή. Όπως του είπαν διαπίστωσαν βύθιση του εδάφους περί τα 30 εκατοστά. 

Σεισμός Ελασσόνα: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο Δήμος Λάρισας

Αναφορικά με τις πρώτες αποζημιώσεις και την οικονομική στήριξη των πληγέντων, έχει δοθεί με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών το ποσό των 300.000 ευρώ στους δήμους που είναι σε έκτακτη ανάγκη, για τα πρώτα έξοδα των νοικοκυριών, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαδικασία, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα επιδότησης των κατοίκων, ώστε να προχωρήσουν στην επισκευή ή την ανακατασκευή των σπιτιών, μετά και την ολοκλήρωση των τελικών ελέγχων των κατοικιών από τα κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ).

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι χθες είχαν διεξαχθεί αυτοψίες σε 3.675 σπίτια, εκ των οποίων οι 1.575 έχουν κριθεί προσωρινά μη κατοικήσιμα στον πρωτοβάθμιο έλεγχο. Επίσης, έχουν ελεγχθεί 118 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων προσωρινά ακατάλληλοι είναι οι 42.

Πρώτο θύμα από τον σεισμό στην Ελασσόνα: Κατέληξε ο 83χρονος 

Όσον αφορά στους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια, «κίτρινα» στον πρωτοβάθμιο έλεγχο έχουν χαρακτηριστεί τα 62 από τις 124 που ελέγχθησαν, ενώ σε 213 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 180 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα προς χρήση στον πρωτοβάθμιο έλεγχο.

Παράλληλα τουλάχιστον 120 οικίσκοι αναμένονται να εγκατασταθούν συνολικά για τους σεισμόπληκτους των περιοχών της ΠΕ Λάρισας. 
Σύμφωνα με ενημέρωση από την Περιφέρεια Θεσσαλία, οι οικίσκοι αναμένεται να φτάνουν σταδιακά από το υπουργείο Υποδομών στις πληγείσες περιοχές του Τυρνάβου και της Ελασσόνας και ειδικά εκεί όπου τα προβλήματα στέγασης είναι μεγάλα λόγω του σεισμού.

Σεισμός Ελασσόνα: «Ξεκόλλησαν» βράχια στα Μετέωρα

Μέχρι στιγμής, στις περιοχές υπάρχουν 40 τροχόσπιτα, αλλά και 24 οικίσκοι για τις ανάγκες των ανθρώπων που τα σπίτια τους έχουν κριθεί ακατάλληλα, με τη ροή της τροφοδοσίας να βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Σεισμός στην Ελασσόνα: Σε κατάσταση ανάγκης Φαρκαδόνα, Τύρναβος και Ποταμιά

Έχουν επίσης διασφαλιστεί οι ανάγκες σε φαγητό και πόσιμο νερό για όλους, αλλά και σε είδη πρώτης ανάγκης όπως κλινοσκεπάσματα, κουβέρτες και υπνόσακοι για την προστασία των σεισμόπληκτων από τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Εγκαταστάθηκαν τέλος επιπλέον 400 σκηνές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top