Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών: Καταδικάζει την αστυνομική βία στην Νέα Σμύρνη

Ο Δήμαρχος ζήτησε περαιτέρω ενημέρωση από τα αρμόδια όργανα

Το βίντεο με την επίθεση αστυνομικών σε βάρος πολίτη στη Νέα Σμύρνη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) εκφράζει τον έντονο αποτροπιασμό του για τα φαινόμενα υπέρβασης των νομίμων ορίων αστυνομικής βίας σε βάρος πολιτών, ενώ παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΔΣΑ Μιχάλης Καλαντζόπουλος, σε συνεργασία με τον δικηγόρο Κωνσταντίνο Γώγο, κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για όσα διαδραματίστηκαν χθες στην πλατεία της Νέας Σμύρνης μεταξύ αστυνομικών και νεαρών ατόμων.

Συγκεκριμένα, ο ΔΣΑ σε ανακοίνωσή του εκφράζει τον έντονο αποτροπιασμό του για τα φαινόμενα υπέρβασης των νομίμων ορίων αστυνομικής βίας σε βάρος πολιτών, μεταξύ των οποίων και δικηγόροι, των οποίων γίναμε μάρτυρες στο κέντρο της Αθήνας (στις 6.3.2021) και χθες στη Νέα Σμύρνη και αναφέρει:

Νέας Σμύρνη: Εισαγγελική παρέμβαση για τα επεισόδια στην πλατεία

«Τα ανωτέρω φαινόμενα, τα οποία συνοδεύτηκαν από καταγγελλόμενες ενέργειες της αστυνομίας για παρεμπόδιση πραγματοποίησης ειρηνικής δημόσιας συνάθροισης καθώς και πρόσβασης των προσαχθέντων/ συλληφθέντων σε συνήγορο, δεν έχουν καμία θέση σε μία δημοκρατική και ευνομούμενη Πολιτεία και είναι παντελώς καταδικαστέα.

Επισημαίνουμε με έμφαση ότι τα αστυνομικά όργανα έχουν ως θεσμική αποστολή την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών, μεταξύ των οποίων και τα δικαιώματα ειρηνικής συνάθροισης (άρθρο 11 του Συντάγματος) και ακώλυτης πρόσβασης σε συνήγορο υπεράσπισης. Κάθε καταπάτηση αυτών συνιστά αξιόποινη και πειθαρχικά αξιόμεμπτη συμπεριφορά η οποία τραυματίζει βαριά το νομικό μας πολιτισμό και είναι μη ανεκτή σε ένα κράτος δικαίου.

Διοικητική έρευνα από την ΕΛ.ΑΣ. για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη

Ζητούμε από τις αρμόδιες πολιτειακές και δικαστικές Αρχές να προχωρήσουν άμεσα σε πλήρη και σε βάθος διερεύνηση των γεγονότων που είδαν το φως της δημοσιότητας και την ταχεία απόδοση ευθυνών σε όσους τους αναλογούν».

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΔΣΑ, ο οποίος κατέθεσε την μηνυτήρια αναφορά για τα γεγονότα στην Ν.Σμύρνη, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι «οι Αστυνομικές Αρχές δεσμεύονται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους από το Κώδικα Δεοντολογίας Αστυνομικού και τον Ποινικό Κώδικα και κάθε πράξη τελούμενη από αστυνομικό όργανο πρέπει να οριοθετείτε μέσα στο πλαίσια που επιτρέπει ο νόμος».

H νέα ανακοίνωση του Δημάρχου Σταύρου Τζουλάκη

Στο θέμα των όσων συνέβησαν χθες στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης, επανήλθε με νέα ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Σταύρος Τζουλάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως έχει ζητήσει επίσημη ενημέρωση για τα γεγονότα από τα αρμόδια όργανα.

«Οι χτεσινές σκηνές υπέρμετρης αστυνομικής βίας και η κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μια Κυριακή μεσημέρι, μπροστά στα μάτια μικρών παιδιών, είναι ένα τραύμα στην ψυχή της Νέας Σμύρνης», ανέφερε αρχικά ο κ. Τζουλάκης και συνέχισε:

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι αστυνομικοί ασκούν βία πρωτοφανούς αγριότητας»

«Ζήτησα ενημέρωση από τα αρμόδια όργανα για τα γεγονότα. Στην τρέχουσα πολύ δύσκολη συγκυρία, η τήρηση των μέτρων δημόσιας υγείας είναι πολύ σημαντική, αλλά πρέπει να επιδιώκεται και να επιτυγχάνεται μέσα σε ένα κλίμα ομόνοιας και δικαιοσύνης. Η επιβολή και μάλιστα με τέτοιο βίαιο τρόπο, δημιουργεί ανεπανόρθωτη βλάβη στην κοινωνική μας συνοχή, που θα μας ακολουθεί ακόμη και μετά το τέλος της πανδημίας. Αυτό δεν θα το επιτρέψω για την πόλη μας, την πόλη της προσφυγιάς και της δημοκρατίας».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top