Τσικνοπέμπτη με lockdown: Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα

Στο βαθύ κόκκινο σχεδόν όλη η χώρα

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς

Lockdown χωρίς τέλος και νέα αυστηρότερα μέτρα από σήμερα και μέχρι την Καθαρά Δευτέρα, σε μια ύστατη προσπάθεια να ανακοπεί το τρίτο κύμα της πανδημίας κορωνοϊού που σαρώνει τη χώρα. 

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Σε ποιες περιοχές ισχύει από 19:00 έως 05:00

Χθες ανακοινώθηκαν 2.702 κρούσματα, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει φτάσει πλέον τους 431, με τα νοσοκομεία, ειδικά στην Αττική να στενάζουν. 

Lockdown: Τα μέτρα που ισχύουν

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που τίθενται σήμερα από τις 06:00 το πρωί σε ισχύ. Κυρίως αφορούν στις μετακινήσεις των πολιτών και στη χρήση των κωδικών «2» για ψώνια σε σούπερ μάρκετ και «6» για άθληση.

Lockdown: Οι περιοχές που μπαίνουν από αύριο σε «βαθύ κόκκινο»

SMS με κωδικό «2»

Στο SMS 2 που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους αλλά και στο SMS 3, όσον αφορά το σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χλμ. από τον τόπο κατοικίας.

Lockdown: Τι αλλάζει στους κωδικούς μετακίνησης «2», «3», «4», «6»

Αυτό όπως, εξήγησε στον ΑΝΤ1, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Θεόδωρος Χρονόπουλος, σημαίνει πως η μετακινήσεις εντός του δήμου δεν ισχύουν οι χιλιομετρικές αποστάσεις. Αντίθετα το όριο των 2 χλμ. ισχύει αν πρέπει κάποιος να μετακινηθεί εκτός δήμου. 

SMS «6»

Ως προς τον κωδικό «6» που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. 

Lockdown: Αναβάλλονται γάμοι και βαφτίσεις - Τι ισχύει για τις κηδείες

Δε θα μπορεί, δηλαδή, κανείς σε όλη τη χώρα να στείλει κωδικό «6» και να πάρει το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα του προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο.

SMS κωδικός «4»

Τέλος όσον αφορά στον κωδικό «4» για την παροχή βοήθειας σε πρόσωπο που έχει ανάγκη, οι αστυνομικοί που θα κάνουν τους ελέγχους θα πρέπει να επιβεβαιώνουν με κάποιον τρόπο την ορθή χρήση του κωδικού, χωρίς αυτό όμως να έχει διευκρινιστεί πώς. 

Lockdown: Απαγόρευση κυκλοφορίας

Όσον αφορά στην απαγόρευση κυκλοφορίας, στις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» θα ξεκινούν από τις 19:00 το απόγευμα έως τις 05:00 το πρωί, εκτός από την Περιφέρεια της Αττικής 

Χαρδαλιάς: Τα νέα αυστηρά μέτρα που ισχύουν από τις 4 έως τις 16 Μαρτίου

Συγκεκριμένα η απαγόρευση κυκλοφορίας για όλες τις μέρες ξεκινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Εξαιρούνται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου τις καθημερινές η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 21:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί. Τα Σαββατοκύριακα όμως θα ισχύει κι εκεί από τις 19:00 έως τις 05:00.

Lockdown: Χιλιομετρικό όριο για μετακίνηση με τον κωδικό «6»

Στις περιοχές που ανήκουν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 21:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί.

Lockdown: Κλείνουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις

Όσον αφορά τον αθλητισμό στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) ισχύουν τα εξής:

Κορωνοϊός: Οι «κόκκινες» περιοχές φέρνουν πιο σκληρό lockdown

  • Αναστολή της λειτουργίας και χρήσης οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων.

Εξαιρείται η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες χωρίς την παρουσία θεατών: 

  • Των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου της Α’ και Β’ Εθνικής κατηγορίας ανδρών (Superleague I και Superleague II).
  • Στα πρωταθλήματα της Α’ κατηγορίας ανδρών καλαθοσφαίρισης (Basketball league) 
  • Της Α’ κατηγορίας ανδρών πετοσφαίρισης (Volleyballleague ανδρών) και μόνο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα των οικείων διεθνών ομοσπονδιών. 
  • Όλα τα άλλα πρωταθλήματα αναστέλλονται για τις επόμενες ημέρες.

Επιτρέπεται, επίσης, η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.) και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Π.Ε.) για την κάλυψη των αναγκών προετοιμασίας τους για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του έτους 2021.

Κικίλιας: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον κορωνοϊό στην Αττική!   

Δεν επιτρέπεται η παραμονή πολιτών σε χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

Lockdown: Γάμοι, βαφτίσεις και μνημόσυνα

Στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) επιτρέπεται η τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων, με εξαίρεση τις κηδείες, όπου επιτρέπεται η παρουσία έως εννέα ατόμων.

Lockdown: Σχολεία

Στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου παραμένει η εξ αποστάσεως διδασκαλία για τους μαθητές των Λυκείων και η δια ζώσης για τις υπόλοιπες βαθμίδες. 

Κρούσματα σήμερα: Στο επίκεντρο της πανδημίας όλη η Αττική

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) είναι σε αναστολή η δια ζώσης λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων και βαθμίδων εκπαίδευσης (εξαιρουμένης της ειδικής αγωγής).

Lockdown: Ποιες περιοχές μπαίνουν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου

Σχεδόν όλη η χώρα έχει περάσει στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο), καθώς χθες προστέθηκαν άλλες 18 περιοχές. Αυτές είναι:

  • Αχαΐα,
  • Αρκαδία,
  • Θεσσαλονίκη,
  • Λάρισα,
  • Λευκάδα (εκτός από το Μεγανήσι),
  • Φθιώτιδα,
  • Αργολίδα,
  • Κορινθία,
  • Θεσπρωτία,
  • Άρτα,
  • Αιτωλοακαρνανία,
  • Ρόδος,
  • Εύβοια (εκτός από Σκύρο),
  • Βοιωτία,
  • Ηράκλειο Κρήτης
  • Σάμος
  • Χίος και
  • δήμος Καλύμνου

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές, σε όλη τη χώρα, κατατάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

Κορωνοϊός: 2.702 νέα κρούσματα και 40 νεκροί σήμερα

Ειδικά στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, τα μέτρα θα εφαρμοστούν από το Σάββατο 6 Μαρτίου, λόγω του ισχυρού σεισμού που έπληξε χθες την περιοχή. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top