Θεοδωρίδου: Τι θα συμβεί αν καθυστερήσει η δεύτερη δόση του εμβολίου

«Σύντομα θα έχουμε το εμβόλιο της Johnson & Johnson»

Στη σημασία των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού αναφέρθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τα εμβόλια η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Κορωνοϊός: 1.176 νέα κρούσματα στη χώρα - Πάνω από 400 οι διασωληνωμένοι

Όπως είπε, πριν από δύο μήνες ξεκίνησε το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα και σήμερα υπάρχουν διαθέσιμα στη χώρα μας τρία εμβόλια: της Pfizer, της Moderna και της AstraZeneca. Τα συγκεκριμένα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και απένταντι στη βρετανική μετάλλαξη.

Τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα εμβόλια, όπως έχουν δείξει μέχρι τώρα, είναι η ασφάλεια, η πρόληψη σοβαρής νόσου, η αποφυγή εισαγωγής στο νοσοκομείο, η πρόληψη των θανάτων, η πρόληψη της ήπιας και μέτριας νόσου και τέλος η μείωση της ασυμπτωματικής λοίμωξης.

Προ των πυλών το εμβόλιο Johnson & Johnson

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στο εμβόλιο Johnson & Johnson, το οποίο είναι αποτελεσματικό κατά 86% για σοβαρή νόσο και 100% για θάνατο. 

Εμβόλια: Mύθοι και αλήθειες για τις παρενέργειες και την ασφάλειά τους

«Αναμένεται τους επόμενους μήνες να έχουμε ένα νέο εμβόλιο της Johnson & Johnson που είναι αποτελεσματικό κατά 86% για την πρόληψη σοβαρής νόσου και 100% για την πρόληψη θανάτου» σημείωσε.

Καμία δόση δεν ακυρώνεται ακόμα και αν καθυστερήσει η δεύτερη

Αναφερόμενη στα τρία πρώτα εμβόλια, η καθηγήτρια τόνισε ότι καμία δόση δεν ακυρώνεται ακόμα και αν καθυστερήσει η δεύτερη δόση.

Επισήμανε ότι ορισμένοι μπορεί να νοσήσουν ακόμα και από την πρώτη και δεύτερη δόση, αλλά αυτό δε μειώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Ανέφερε επίσης ότι ακόμα και όσοι έχουν νοσήσει θα πρέπει να εμβολιαστούν.

Τέλος, τόνισε τη σημασία της τήρησης των μέτρων ακόμα και από αυτούς που έχουν κάνει το εμβόλιο. «Μάσκες, τήρηση αποστάσεων, μέτρα υγιεινής θα πρέπει να ακολουθούν και όσοι έχουν εμβολιαστεί. Σε περιβάλλον με υψηλό ιικό φορτίο μπορούν να μολυνθούν και να συντελέσουν στη μετάδοση και οι εμβολιασμένοι» είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top