Πάνω από 2 ο δείκτης μεταδοτικότητας - Οι ειδικοί για την απαγόρευση στις 6

«Ζητούμενο είναι η κάθε αύξηση κρουσμάτων να είναι μικρή και διαχειρίσιμη»

Όσα είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, στον Αnt1

Σε αναμονή βρίσκονται οι πολίτες για τις σημερινές ανακοινώσεις που δεν αποκλείεται να φέρουν πιο αυστηρούς περιορισμούς στις «κόκκινες» περιοχές. Η ανησυχία για την πορεία της πανδημίας εντάθηκε με την αύξηση των κρουσμάτων, που άγγιξαν τετραψήφιο αριθμό τις τελευταίες μέρες. Στα σενάρια μπήκε και η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 στην Αττική, ιδίως τα σαββατοκύριακα, ώστε να αποφευχθούν οι περιπτώσεις συνωστισμού σε παραλίες, πάρκα και πλατείες. 

Νέα μέτρα: Τα σενάρια για απαγόρευση κυκλοφορίας, σχολεία, αγορά

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, εξήγησε στον Αnt1 ότι δεν υπάρχει τρόπος να ανοίξει κάποια δραστηριότητα, χωρίς να υπάρχει αύξηση κρουσμάτων. «Το ζητούμενο κάθε φορά είναι να είναι μικρή και διαχειρίσιμη η κάθε αύξηση» σημείωσε.

Ο δείκτης μεταδοτικότητας ήταν σταθερά κάτω από το 2%, όμως εδώ και 10 μέρες είναι σταθερά πάνω από το 2, πολλές φορές στο 3 και κάποιες φορές στο 4%

Γι’ αυτό και προτείνει την εφαρμογή του click in shop πανελλαδικά.

Τέλος, σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων είπε πως βάσει μελετών, δεν αποτελούν σοβαρή πηγή μετάδοσης της επιδημίας, αλλά ακολουθούν την τάση της κοινωνίας. 

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν οι τάξεις αντί για 25 είχαν 13 παιδάκια, θα ήταν καλύτερα. Η πυκνότητα είναι ίδια και στα ιδιωτικά σχολεία, ενώ σε καμία χώρα του κόσμου δεν υπήρξε κρατική παρέμβαση ώστε να υπάρξουν λιγότερα παιδιά στην αίθουσα», συμπλήρωσε.

Ενδεικτικά και βάσει των στοιχείων που παρουσίασε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως σήμερα στην επιτροπή της Βουλής, το ποσοστό των εκπαιδευτικών που βρέθηκαν θετικοί είναι στο 0,23% , τα τμήματα τα οποία είναι κλειστά σύμφωνα με το πρωτόκολλο στο 0,2 %  και τα σχολεία που για προληπτικούς λόγους και προφύλαξης είναι κλειστά στο 0,5%.

Τι λένε οι ειδικοί για την απαγόρευση κυκλοφορίας στις 6 στην Αττική

Έντονα είναι τα σενάρια που λένε ότι το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα που εφαρμόζεται στις «κόκκινες» περιοχές, θα εφαρμοστεί και στην Αττική. 

Κορωνοϊός: Ημέρα αποφάσεων – Έρχεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00;

Ωστόσο, ειδικοί σημειώνουν πως αυτό ενδεχομένως να φέρει μεγαλύτερο συνωστισμό ορισμένες ώρες. «Το να κλείσεις από τις 18:00 η ώρα την Αττική δεν έχει κανένα νόημα» ανέφερε στο Mega η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, σημειώνοντας ότι το ζητούμενο είναι η τήρηση των μέτρων και η ατομική ευθύνη που φέρουν οι πολίτες.

Στο ίδιο πνεύμα και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «Δεν έχει τόσο νόημα ο περιορισμός, αλλά να κάνουμε αυτό που κάναμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Βρεθείτε αλλά βρεθείτε οι ίδιοι και μην το παρακάνετε».

O καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορωνοϊό, Χαράλαμπος Γώγος, πάντως, βρίσκει την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 τα σαββατοκύριακα, «έξυπνη λύση» η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στο να μπει φρένο στην διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top