Επιστροφή στα θρανία για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων

Τα μέτρα προστασίας στα σχολεία

Στα θρανία επιστρέφουν σήμερα μαθητές και μαθήτριες των Γυμνασίων και των Λυκείων όλης της χώρας, μετά από σχεδόν δυόμιση μήνες. Εξαίρεση αποτελούν οι μαθητές των λυκείων στις «κόκκινες» περιοχές, οι οποίοι θα συνεχίσουν τα μαθήματά τους μέσω τηλεκπαίδευσης.

Ανοίγουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα - Μόνο τα Γυμνάσια στην Αττική

Σε ποιες περιοχές δε θα ανοίξουν τα Λύκεια σήμερα

Οι περιοχές που βρίσκονται σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου και στις οποίες δε θα ανοίξουν τα Λύκεια, είναι: περιφερειακή ενότητα Αττικής, περιφερειακή ενότητα Λέσβου, δήμος Πατρέων, δήμος Θηβαίων, δήμος Τανάγρας, δήμος Χαλκιδαίων - οικισμός ρομά Διστύων δήμου Κύμης Αλιβερίου, δήμος Θήρας, δήμος Εορδαίας, δήμος Σπάρτης, δήμος Μυκόνου, δήμος Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής, καθώς και οι περιφερειακές ενότητες Χαλκιδικής, Λασιθίου και Ζακύνθου. 

Ανοίγουν γυμνάσια και λύκεια – Τι θα γίνει με βαθμολογίες, διαγωνίσματα

Μέτρα προστασίας στα σχολεία

Μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού πρέπει να εφαρμόζονται και στα σχολεία, από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ανάμεσα σε αυτά είναι:

  • υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • χρήση αντισηπτικών 
  • τακτικοί αερισμοί των χώρων
  • διαλείμματα ανά ομάδες μαθητών
  • σταθερές ομάδες των μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες

Σχολαστικοί αναμένεται να είναι οι καθαρισμοί όλων των χώρων των σχολείων, ενώ ειδικά μέτρα έχουν ληφθεί για την προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήση μουσικών οργάνων κ.ά.

Κορωνοϊός: Έτσι θα λειτουργήσουν από Δευτέρα γυμνάσια και λύκεια

Οι σχολικές γιορτές θα γίνονται επίσης με μέτρα και οι σχολικές επισκέψεις ή οι περίπατοι θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα.

«Τα παιδιά στα λύκεια έχουν πιο έντονη επαφή μεταξύ τους. Παρακαλώ εκπαιδευτικούς και μαθητές άνω τον 16 να κάνουν αίτηση για τεστ», είπε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στο ΟΡΕΝ.

Υπενθυμίζεται, ότι οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ στα σχολεία θα συνεχιστούν. Παράλληλα, συνεχίζει να είναι σε λειτουργία η ειδική πλατφόρμα για το κλείσιμο ραντεβού από εκπαιδευτικούς, μαθητές και μαθήτριες άνω των 16 (edu.testing.gov.gr). Όπως έχει τονιστεί από το υπουργείο Παιδείας, ο έλεγχος αυτός χρησιμεύει προκειμένου να υπάρχει μία καλύτερη επιδημιολογική εικόνα των σχολείων.

Καθησυχαστικοί οι λοιμωξιολόγοι, επιφυλακτική η ΟΛΜΕ

Καθησυχαστικός όσον αφορά στην αύξηση των κρουσμάτων με το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων εμφανίστηκε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. 

«Καλώς μειώνουμε το εμπόριο. Με τα νέα μέτρα στα μαγαζιά δεν επιβαρύνεται η κατάσταση. Θα έχουμε μείωση, αφού το εμπόριο θα λειτουργήσει με κανόνες. Με το άνοιγμα των σχολείων θα έχουμε ελάχιστη αύξηση», είπε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη, επιφυλακτική για το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων εμφανίζεται η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), τονίζοντας ότι τα μέτρα πρόληψης και ο τρόπος με τον οποίο αναμένεται να λειτουργήσουν οι σχολικές δομές δεν επαρκούν. 

«Η αλήθεια είναι ότι, ο τρόπος με τον οποίο ανοίγουν τα σχολεία, αφενός δημιουργεί  συνθήκες εξάπλωσης του ιού και αφετέρου, προδιαγράφει το νέο κλείσιμό τους το επόμενο διάστημα», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Η ΟΛΜΕ ζητά να γίνονται άμεσα και δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές και να ληφθούν μέτρα «για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι φόρτωμα αυτής της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς». Τέλος, ζητά να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών, να αξιοποιηθούν χώροι και αίθουσες, με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να αραιώσει ο μαθητικός πληθυσμός στις σχολικές τάξεις.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top