Ανοίγουν γυμνάσια και λύκεια – Τι θα γίνει με βαθμολογίες, διαγωνίσματα

Πώς θα λειτουργήσουν από αύριο

Όσα είπε στο Open για το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων, η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως

Μετά από δυόμιση σχεδόν μήνες εκτός σχολικού περιβάλλοντος, οι μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων, θα επιστρέψουν από αύριο στα θρανία. 

Κορωνοϊός: Έτσι θα λειτουργήσουν από Δευτέρα γυμνάσια και λύκεια

Εξαίρεση αποτελούν τα λύκεια στις «κόκκινες» περιοχές, ανάμεσά τους και η Αττική, οι μαθητές των οποίων θα συνεχίσουν τα μαθήματα με τηλεκπαίδευση. 

Ανοίγουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα - Μόνο τα Γυμνάσια στην Αττική

Από την άλλη όλες οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν δια ζώσης σε όλη τη χώρα. 

Μετακινήσεις, σχολεία, καταστήματα – Τι ισχύει από το Σάββατο 30 Ιανουαρίου

Τα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους 
  • Χρήση αντισηπτικών 
  • Τακτικοί αερισμοί των χώρων
  • Διαλείμματα ανά ομάδες μαθητών
  • Σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες. 
  • Σχολαστικοί καθαρισμοί όλων των χώρων των σχολείων
  • Προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήση μουσικών οργάνων κ.ά.
  • Οι σχολικές γιορτές θα γίνονται με μέτρα 
  • Σχολικές επισκέψεις ή περίπατοι ανά τμήμα.

Επίσης θα συνεχιστούν τα δειγματοληπτικά τεστ του ΕΟΔΥ στα σχολεία, ενώ εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού στην ειδική πλατφόρμα edu.testing.gov.gr.

Τι θα γίνει με διαγωνίσματα, βαθμολογίες και απουσίες

Όσον αφορά στις βαθμολογίες των μαθητών για το πρώτο τετράμηνο και τα διαγωνίσματα, με εγκύκλιο το υπουργείο Παιδείας αναφέρει πως σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η γραπτή δοκιμασία δια ζώσης εγκαίρως, τότε τα διαγωνίσματα του πρώτου τετράμηνου μεταφέρονται στο δεύτερο τετράμηνο. 

Παγώνη: Άνοιγμα των σχολείων με τεστ σε μαθητές και καθηγητές κάθε βδομάδα

Έτσι, οι βαθμολογίες του Α΄τετραμήνου μπορεί να διαμορφωθούν και χωρίς την ύπαρξη διαγωνίσματος, αλλά με βάση την απόδοσή τους στην τάξη (φυσική και ηλεκτρονική) και από τα τεστ που έδωσαν στις τάξεις δια ζώσης. 

Επιπλέον, έχει προβλεφθεί η μη κατάθεση βαθμολογίας για κάποιο μάθημα ή κλάδο μαθήματος που για οποιονδήποτε λόγο ενδεχομένως διδάχθηκε λιγότερο από δέκα (10) ώρες στο Α' τετράμηνο και με την προϋπόθεση ότι αποδεδειγμένα και δικαιολογημένα οι διδάσκοντες δε διαθέτουν επαρκή στοιχεία για την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών και μαθητριών τους.

Ανοίγουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα - Μόνο τα Γυμνάσια στην Αττική

Αναφορικά με τις απουσίες, το υπουργείο Παιδείας έχει διευκρινίσει πως δε θα προσμετρώνται λόγω τεχνικών ζητημάτων και ασθένειαςκαι ότι ο χαρακτηρισμός της φοίτησης των μαθητών και μαθητριών θα εξεταστεί στο τέλος του Β' τετραμήνου.

Πάντως η ΟΛΜΕ έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις της για το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων, τονίζοντας ότι τα μέτρα πρόληψης και ο τρόπος με τον οποίο αναμένεται να λειτουργήσουν οι σχολικές δομές δεν επαρκούν.

Παράλληλα, έχει τονίσει την ανάγκη να προταχθούν εγκαίρως οι εμβολιασμοί των εκπαιδευτικών και ζητά να γίνονται άμεσα και δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές και να ληφθούν μέτρα «για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι φόρτωμα αυτής της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς».

Τέλος, ζητά να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών και να αξιοποιηθούν χώροι και αίθουσες, με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να αραιώσει ο μαθητικός πληθυσμός στις σχολικές τάξεις.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top