Σχολεία: Τι οδήγησε στο σταδιακό κι όχι οριζόντιο άνοιγμά τους στις 11/1

Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για γυμνάσια και λύκεια

Το lockdown express έχει αναφέρει αναστάτωση, αφού πυρετώδεις είναι οι συσκέψεις για το τι θα ανοίξει τελικά με τη λήξη του στις 10 Ιανουαρίου. Παρότι τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι το στοιχείο στο οποίο κρίνονται όλα, τελικά οι αριθμοί δεν επέτρεψαν το οριζόντιο άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων, κατεύθυνση στην οποία πορευόταν αρχικά η κυβέρνηση. 

Κεραμέως: Ανοίγουν τα Δημοτικά στις 11/1, τι θα γίνει με Γυμνάσια - Λύκεια

Αντιθέτως, χθες κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, οι ειδικοί εισηγήθηκαν το άνοιγμα μόνο των δημοτικών και των νηπιαγωγείων, καθώς και των σχολείων ειδικής αγωγής, τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου. Οι αποφάσεις για γυμνάσια και λύκεια μετατέθηκαν την επόμενη εβδομάδα, όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα ίσως είναι πιο ασφαλή. Ωστόσο, τα μαθήματα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου μέσω τηλεκπαίδευσης και τις επόμενες ημέρες θα γνωστοποιηθεί η έκταση της μείωσης της ύλης στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Πανελλαδικές 2021: Μειώνεται η ύλη στα μαθήματα της Γ’ Λυκείου

Η απόφαση να κλείσει ξανά η αγορά για 10 μέρες, ακόμη και με τον τρόπο που λειτουργούσε (click away) λήφθηκε με απώτερο σκοπό να επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία. Οι λοιμωξιολόγοι είναι όμως ξεκάθαροι πως ένα οριζόντιο άνοιγμα των σχολικών βαθμίδων είναι πολύ πιθανό να φέρει νέα αύξηση κρουσμάτων στα μέσα του Ιανουαρίου, κυρίως λόγω της κινητικότητας γονέων και κηδεομόνων και των φαινομένων συγχρωτισμού που μπορεί να σημειώνεται κατά την αναχώρηση των παιδιών από τα σχολεία.

«Οι σημερινές συνθήκες μάς επιτρέπουν να ξεκινήσουμε σταδιακά το άνοιγμα των σχολείων μας, στη βάση εισήγησης των ειδικών και με πρώτο βήμα τα νηπιαγωγεία και δημοτικά, δεδομένων και των ιδιαίτερων κοινωνικών και ψυχοσυναισθηματικών αναγκών των μικρών μας μαθητών, καθώς και τη συνέχιση της δια ζώσης λειτουργίας των ειδικών μας σχολείων» ανέφερε η Νίκη Κεραμέως.

Θέλουμε ανοιχτά σχολεία, θέλουμε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς μας στις αίθουσες. Η πανδημία είναι ακόμη εδώ και η δυνατότητα να ανοίξουμε και να διατηρήσουμε τα σχολεία μας ανοιχτά θα αποτελέσει συλλογική επιτυχία. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί, ώστε να επαναλειτουργήσουν δια ζώσης και οι λοιπές εκπαιδευτικές δομές της χώρας

Ανάμεσα στα μέτρα πρόληψης που αποφασίστηκαν χθες στο υπουργείο Παιδείας, περιλαμβάνονται και νέα:

  • διαφορετική ώρα άφιξης και αναχώρησης για μικρούς μαθητές
  • χρήση όλων των διαθέσιμων εισόδων – εξόδων στα σχολικά κτίρια
  • προαιρετική δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό για τους εκπαιδευτικούς μέσω ειδικής πλατφόρμας
  • υποχρεωτική χρήση της μάσκας και αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top