Κεραμέως: Ανοίγουν τα Δημοτικά στις 11/1, τι θα γίνει με Γυμνάσια - Λύκεια

Κατ'αρχήν τηλεκπαίδευση από 8/1 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Την αποδοχή της εισήγησης της Επιτροπής και το άνοιγμα των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης τη Δευτέρα 11/1 ανακοίνωσαν πριν από λίγο το Υπουργείο Παιδείας και η Υπουργός Νίκη Κεραμέως.    

Σχολεία: Να ανοίξουν μόνο Δημοτικά και Νηπιαγωγεία λένε οι λοιμωξιολόγοι

Η Υπουργός Παιδείας δήλωσε συγκεκριμένα:

«Το σχολείο είναι το φυσικό περιβάλλον μαθητών και εκπαιδευτικών, και η δια ζώσης διδασκαλία είναι αναντικατάστατη. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο ώστε να διατηρηθεί ζωντανή η μαθησιακή διαδικασία και να προχωρήσει η διδασκαλία της ύλης, καθ’ όλη τη διάρκεια αναστολής, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών, της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας. Εκπαιδευτικοί και μαθητές μας το έχουν αξιοποιήσει στο έπακρο, έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητα και έχουν κατορθώσει να συνεχιστεί όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται η εκπαιδευτική διαδικασία. Οι σημερινές συνθήκες μάς επιτρέπουν να ξεκινήσουμε σταδιακά το άνοιγμα των σχολείων μας, στη βάση εισήγησης των ειδικών και με πρώτο βήμα τα νηπιαγωγεία και δημοτικά, δεδομένων και των ιδιαίτερων κοινωνικών και ψυχοσυναισθηματικών αναγκών των μικρών μας μαθητών, καθώς και τη συνέχιση της δια ζώσης λειτουργίας των ειδικών μας σχολείων. Θέλουμε ανοιχτά σχολεία, θέλουμε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς μας στις αίθουσες. Η πανδημία είναι ακόμη εδώ και η δυνατότητα να ανοίξουμε και να διατηρήσουμε τα σχολεία μας ανοιχτά θα αποτελέσει συλλογική επιτυχία. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί, ώστε να επαναλειτουργήσουν δια ζώσης και οι λοιπές εκπαιδευτικές δομές της χώρας». 

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, κατόπιν θετικής εισήγησης της Επιτροπής των ειδικών, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει τη δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων) από τη Δευτέρα 11/1/2021. 

Προβληματισμός στους λοιμωξιολόγους για το άνοιγμα των σχολείων

Επίσης ανακοινώνεται η συνέχιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων από την ίδια ημερομηνία. Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα ανωτέρω σχολεία καλούνται να αναλάβουν υπηρεσία την Παρασκευή 8/1/2021 (δεν θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση την 8/1/2021).

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star  με τη Μάρα Ζαχαρέα, στη σημερινή συνεδρίαση οι λοιμωξιολόγοι στήριξαν την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει η πρωτοβάθμια εκπαίδευση,  ενώ δεν χρειάστηκε καν να ψηφίσουν. Τον τόνο έδωσαν οι κύριοι Σύψας, Γαργαλιάνος και Εξαδάχτυλος και συμφώνησαν όλοι.

Για τη δια ζώσης επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων και δημοτικών θα ληφθούν επιπλέον μέτρα πρόληψης από τον κορωνοϊό αναφορικά με δύο κυρίως ζητήματα:

•    Τον συγχρωτισμό γονέων, κηδεμόνων και άλλων που συνοδεύουν τα παιδιά στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. Θα υπάρχει πλέον η πρόβλεψη:
•    για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών),
•    για χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν.

ΤΙ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΑΝ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΓΥΜΝΑΣΙΑ – ΛΥΚΕΙΑ

Όσον αφορά τα γυμνάσια και τα λύκεια, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι ξεκινούν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση την Παρασκευή 8/1/2021 και η δια ζώσης επαναλειτουργία τους θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα.

Για το τι θα γίνει τελικά με τα Γυμνάσια – Λύκεια, η δημοσιογράφος του Star Κατερίνα Τσαμούρη επισήμανε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού, ότι  το θέμα θα συζητηθεί ξανά Τετάρτη-Πέμπτη και τότε θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα. Στη σημερινή σύσκεψη, η επιτροπή των ειδικών πρότεινε να περιμένουμε τα στοιχεία της Πρωτοχρονιάς, να δούμε πώς τα πήγαμε και σε δεύτερο χρόνο να παρθούν οι τελικές αποφάσεις. Αυτό που τους ανησύχησε είναι η μικρή αύξηση εισαγωγών που παρατήρησαν στα νοσοκομεία της Αττικής. Τα κυβερνητικά στελέχη άκουσαν τις εισηγήσεις τους, θα τα λάβουν όλα υπόψη  και θα αποφασίσουν. Το σίγουρο είναι ότι το θέμα δεν έχει κλείσει ακόμα.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας ήδη έχει δρομολογηθεί ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αιτούνται δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό είναι εθελοντικό για τους εκπαιδευτικούς και καθαρά προληπτικής φύσης αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία. Θα εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας.

Παράλληλα, διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά., και βεβαίως οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ.

Επισημαίνεται ότι εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθεί συγκεκριμένη μείωση στην ύλη των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ’ Λυκείου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top