Βασιλακόπουλος: «Αύξηση 8-9% των κρουσμάτων από το click away»

Ποιο είναι το σκεπτικό πίσω από το lockdown εξπρές για μία εβδομάδα

Για τις επιπτώσεις που είχε το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away την περίοδο των γιορτών μίλησε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών εξήγησε στον ΣΚΑΪ πως το click away άρχισε στις 13 Δεκεμβρίου, και μόνο από αυτό, το επιδημιολογικό αποτύπωμα είναι περίπου 8 με 9% αύξηση κρουσμάτων εξαιτίας της κινητικότητας. 

Η κυβέρνηση το γνώριζε, ήταν αναμενόμενη αύξηση, δε θεωρούσε ότι θα ανοίξει χωρίς καμία επιβάρυνση, δε γίνεται αυτό.

Υπενθύμισε μάλιστα, ότι σε Βρετανία και Γαλλία το άνοιγμα των εμπορικών δραστηριοτήτων προκάλεσε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Κορωνοϊός: 390 κρούσματα σήμερα - 36 θάνατοι και 421 διασωληνωμένοι

Το σκεπτικό της κυβέρνησης πίσω από το lockdown εξπρές της μίας εβδομάδας

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε και στην απόφαση της κυβέρνησης να πάμε σε lockdown εξπρές από τις 3 έως τις 11 Ιανουαρίου.

«Είναι λίγο επικίνδυνο να ανοίξουμε τα σχολεία μας μετά τη χαλαρότητα στην περίοδο των εορτών. Η κυβέρνηση σκέφθηκε με τον ίδιο τρόπο: "Θα κάνω αυστηρό lockdown για κάποιες μέρες ώστε η όποια χαλαρότητα οδήγησε σε αύξηση κρουσμάτων κατά τη διάρκεια των εορτών να ισοσταθμιστεί, να μην έχω και αυξημένες μετακινήσεις στα Φώτα, και να πάω σε άνοιγμα σχολείων σε επιδημιολογικά κάπως ουδέτερη κατάσταση ή κατάσταση μειωμένου επιδημιολογικού φορτίο". Αυτό θα συνιστούσα κι εγώ, να γίνει πιο αργά η έναρξη δραστηριοτήτων».

Σε ισχύ lockdown εξπρές σε όλη τη χώρα – Τα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή

Παράλληλα, ο καθηγητής Πνευμολογίας ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμία έναρξη δραστηριοτήτων που να είναι απολύτως ασφαλής χωρίς εμβόλιο, το αποτύπωμα μπορεί να υπάρχει, αλλά πρέπει να είναι μικρό και διαχειρίσιμο». 

Για τον λόγο αυτό, τόνισε πως την επόμενη Παρασκευή πρέπει να εκτιμηθεί πού θα είναι η επιδημιολογική κατάσταση και να πάρουμε τις αποφάσεις για τις υπόλοιπες δραστηριότητες για την άλλη Δευτέρα», πρόσθεσε.

Πέτσας: «Στις 11 Ιανουαρίου ανοίγουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων»

Ο κορωνοϊός δε συγχωρεί, πάμε σε πιο κρύες μέρες

«Ο κορωνοϊός δε συγχωρεί, πάμε σε πιο κρύες μέρες, και η μεταδοτικότητα θα αυξηθεί καθώς θα είμαστε μέσα στα σπίτια μας. Χρειάζεται πολλή προσοχή και κουράγιο για να αντέξουμε έως ότου το εμβόλιο να λύσει το πρόβλημα.. Δεν υπάρχει άλλη λύση, πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε αυτό», ξεκαθάρισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σύψας: «Φοβόμαστε τεράστια διασπορά στις γιορτές»

Τέλος, ο κος Βασιλακόπουλος επισήμανε πως η Τρίτη και η Παρασκευή θα είναι οι πιο αντιπροσωπευτικές μέρες για να δούμε πώς πηγαίνει η επιδημία στη χώρα μας, καθώς τις προηγούμενες μέρες τα τεστ ήταν λιγότερα και λιγότεροι πολίτες προσέρχονταν για να υποβληθούν λόγω εορτών».

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top