Σύψας: «Φοβόμαστε τεράστια διασπορά στις γιορτές»

Σε συναγερμό μέχρι 15 Ιανουαρίου – Τι θα γίνει με τα σχολεία

Μεγάλη είναι η ανησυχία των επιστημόνων για ενδεχόμενη διασπορά του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια των γιορτών που μπορεί να οδηγήσει στο τρίτο κύμα της πανδημίας του δύσκολους μήνες του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου.

Πέτσας: «Στις 11 Ιανουαρίου ανοίγουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων»

«Βρισκόμαστε στην κατάσταση του φόβου. Φοβόμαστε ότι τις τελευταίες 15 ημέρες υπήρξε μια τεράστια διασπορά στην ελληνική κοινωνία. Και ιδίως φοβόμαστε τι γίνεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Ξέρετε ότι ο ιός διασπείρεται βουβά. Δεν καταλαβαίνουμε τίποτα, είναι κάτω από τα ραντάρ της επιδημιολογίας, κι ό,τι βλέπουμε το βλέπουμε 15 μέρες μετά. Φοβόμαστε λοιπόν τις επόμενες ήμερες τι θα δούμε στα μέσα Ιανουαρίου, αν όντως έχει υπάρξει μεγάλη διασπορά υπάρχει κίνδυνος επιδημικής έκρηξης και το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα την αντιμετωπίσουμε», είπε ο καθηγητής Παθολογίας Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας, στον ΣΚΑΪ.

Όπως εξήγησε, δέκα μέρες μετά την Πρωτοχρονιά οι επιστήμονες θα έχουν πολύ καλύτερη εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και ιδίως στην Αττική, που τους ανησυχεί πολύ. 

Σε ισχύ lockdown εξπρές σε όλη τη χώρα – Τα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή

«Δυστυχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν ραγδαία και οι επιδημικές εκρήξεις συμβαίνουν σε μια εβδομάδα δεν μας προειδοποιούν. Δεν ξεκινάμε πλέον όπως το Σεπτέμβριο με άδειες ΜΕΘ, ξεκινάμε με γεμάτες πάνω από το 70 με 80%, αν έχουμε έκρηξη πώς θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς μας, αυτός είναι ο μεγάλος φόβος μας γι’ αυτό τα αλλεπάλληλα lockdown. Χρειάζεται ψυχραιμία, είμαστε σε κόκκινη γραμμή», είπε χαρακτηριστικά.

Μάσκες μέχρι να κάνουμε τείχος ανοσίας στο 70% του πληθυσμού τόνισε ο Νίκος Σύψας. Εξηγεί γιατί έχει καθυστερήσει η Ευρώπη τον εφοδιασμό των εμβολίων. Φόβος για την κατάσταση στην Αττική και στόχος να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς να χρειαστεί να ξανακλείσουν.

«Δεν είναι δεδομένος ο εφοδιασμός σε εμβόλια», τόνισε μεταξύ άλλων σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας.

Κορωνοϊός: Ξανά στο κόκκινο η Αττική με 111 κρούσματα - 36 στη Θεσσαλονίκη

«Θα φοράμε μάσκες μέχρι να κάνουμε το τείχος ανοσίας στο 70% του πληθυσμού, ακόμα και αν εμβολιαστούμε και τότε θα φορούμε μάσκες, εξαρτάται από την προσέλευση του κόσμου και τον εφοδιασμό με εμβόλια, τίποτε από τα δύο δεν είναι δεδομένο», ανέφερε και εξήγησε πως στόχος είναι να δημιουργηθεί αυτό το τείχος εντός του έτους, έστω το φθινόπωρο ή το χειμώνα.

«Είμαστε στα τελευταία 30 μέτρα της πανδημίας τα πιο δύσκολα. Ιανουάριος και Φεβρουάριος θα είναι πολύ δύσκολοι μήνες, θα είναι το βαθύ σκοτάδι πριν το φως», προειδοποίησε.

«Η Ευρώπη καθυστέρησε τον εφοδιασμό γιατί ακολούθησε τις σωστές διαδικασίες» ξεκαθάρισε πάντως ο κ. Σύψας. «Έχουμε διανύσει τα 70 μέτρα, αλλά τα υπόλοιπα 30 μέτρα είναι τα πιο οδυνηρά, είμαστε στα μέσα του δεύτερου ημιχρόνου αλλά ο αντίπαλος είναι τόσο υπέρτερος, ώστε μπορεί να μας συντρίψει το επόμενο διάστημα του παιχνιδιού».

Κορωνοϊός: 262 νέα κρούσματα, 40 θάνατοι και 431 διασωληνωμένοι

«Γνωρίζουμε το τεράστιο κόστος στην οικονομία και στην ψυχική υγεία, αλλά πρέπει να επιλέξουμε οικονομία ή υγεία, λιγότερους θανάτους. Αν επιλέξουμε ότι δεν μας ενδιαφέρουν οι θάνατοι μπορούμε να ανοίξουμε τώρα αλλά επιλεγούμε να προστατέψουμε τους συνανθρώπους μας. Εστίες επικίνδυνες στην Αττική τεράστια ανησυχία» , τόνισε.

Οι επιστήμονες μέχρι τις 15 Ιανουαρίου θα βρίσκονται σε ύψιστο συναγερμό, φοβούμενοι τα χειρότερα, ενώ τη Δευτέρα θα συνεδριάσουν και για το κρίσιμο θέμα των σχολείων. 

«Πρέπει να παίξουμε σκληρή άμυνα με όλες μας τις δυνάμεις. Ο αντίπαλος είναι υπέρτερος. Η εισήγηση μας για τα σχολεία θα στηρίζεται στα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα. Ήδη η υπουργός μας έχει παρουσιάσει πολύ κάλο σχέδιο για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια, και μας διευκολύνει που κλείνουν οι υπόλοιπες δραστηριότητες, γιατί προτεραιότητα είναι να ανοίξουν τα σχολεία. Αλλά έχουμε μια σχετική πολύ αργή αποκλιμάκωση, θα συζητήσουμε τουλάχιστον να ανοίξουν τα δημοτικά που είναι χαμηλότερου κινδύνου», είπε.

Σαρηγγιάνης: «Τέλη Φεβρουαρίου το τρίτο κύμα του κορωνοϊού»

Ξεκαθάρισε μάλιστα πως κοινή πεποίθηση όλων των επιστημόνων είναι να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια και να μη χρειαστεί μετά από μια εβδομάδα να κλείσουν ξανά. 

«Αυτό είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο θέλουμε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια και συνεχώς», είπε.

Σαρηγιάννης: «Καλύτερα να ανοίξουν τα σχολεία στις 25 Ιανουαρίου»

Επιφυλακτικός για το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εμφανίστηκε και ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης. 

Μιλώντας στο Open σημείωσε πως είναι επισφαλές το άνοιγμα των σχολείων στις 11 του μήνα. 

«Είναι δύσκολο να ανοίξουν ασφαλώς τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου. Το άνοιγμα-κλείσιμο σχολείων έπρεπε να είχε γίνει τον Οκτώβριο. Θα ήμασταν καλύτερα τώρα. Ας περιμένουμε Τρίτη, Τετάρτη τα δεδομένα των Χριστουγέννων. Θα έχουμε αρκετά στοιχεία την Πέμπτη για να κάνουμε πρόβλεψη και για την εικόνα της Πρωτοχρονιάς», είπε ο καθηγητής.

Lockdown: Τέλος το click away – Τι κλείνει από Δευτέρα

Όσο για το ποια θεωρεί ο ίδιος ασφαλέστερη ημερομηνία για να ανοίξουν τα σχολεία, απάντησε:

«Είναι νωρίς. Από τις 20 - 25 Γενάρη θα φανεί η περαιτέρω αύξηση. Ασφαλέστερο είναι να συζητάμε για μετά τις 20 του μήνα, ίσως και 25 που είναι Δευτέρα. Οι γονείς που μετακινούνται, επηρεάζουν κατά ένα 10% την διασπορά του ιού».

Ο κ. Σαρηγιάννης δεν έκρυψε την ανησυχία του και για την εικόνα των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας. Όπως είπε, η αποκλιμάκωση γίνεται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς, κάτι που σημαίνει ότι ο κόσμος στις γιορτές χαλάρωσε αρκετά. 

Γώγος: «Σε ένα χρόνο θα βγάλουμε τη μάσκα» - Τι θα γίνει με τα σχολεία

«Καλώς λοιπόν η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα. Αν το αφήναμε να προχωρήσει, θα είχαμε αντιστροφή πορείας και δεν έχουμε πολυτέλεια να συμβεί αυτό στις ΜΕΘ. Μάλλον έδρασαν προληπτικά. Καλά έκαναν και πήραν το μέτρο», τόνισε.

Τσακρής για σχολεία: «Τίποτα δεν είναι δεδομένο»

Υπέρ του αυστηρού lockdown που ανακοινώθηκε χθες τάχθηκε και ο καθηγητής μικροβιολογίας Α. Τσακρής, ο οποίος όμως δεν εμφανίστηκε σίγουρος για το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου. 

«Τα νέα μέτρα πάρθηκαν ακριβώς για να μπορέσουν να περιορίσουν πιθανή επιδείνωση. Η απόφαση για άνοιγμα είναι πιο εύκολο να παρθεί για τα δημοτικά σχολεία. Αυτό που θέλουμε είναι να μην γυρίζουμε πίσω και γι’ αυτό πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, επομένως ήταν προς την σωστή κατεύθυνση τα επιπλέον μέτρα που πάρθηκαν. Όσο το δυνατόν να αποτρέψουμε τα πισωγυρίσματα, βέβαια τίποτα δεν είναι προβλέψιμο σε αυτή την πανδημία», είπε στον ΣΚΑΪ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top