Ανοίγουν σήμερα βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, ΚΤΕΟ - Πώς θα λειτουργούν

Διευρυμένο ωράριο και αυστηροί κανόνες για τα καταστήματα

Στο ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star τι επικράτησε στα κομμωτήρια,  στις 5 Νοεμβρίου, λίγο πριν το δεύτερο lockdown

Με click away άνοιξαν, χθες, ορισμένα καταστήματα του λιανεμπορίου και σήμερα κάνουν «πρεμιέρα» τα βιβλιοπωλεία και τα κομμωτήρια, μετά από έξι εβδομάδες κλεισίματος. Το προαιρετικό ωράριο λειτουργίας τους είναι από τις 07:00 έως τις 21:00.

Επιπλέον, από σήμερα ανοίγουν και τα ΚΤΕΟ για μοτοσικλέτες, επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης και φορτηγά αυτοκίνητα μεικτού βάρους έως 3,5 τόνους.

Πώς θα λειτουργούν τα βιβλιοπωλεία

Συνολικά 1.784 βιβλιοπωλεία (επιτρέπεται το λιανικό εμπόριο βιβλίων από εξειδικευμένα καταστήματα με κύριο ΚΑΔ 47.61) ανοίγουν σήμερα τις πύλες τους, με τη χρήση μάσκας να είναι υποχρεωτική για πελάτες και εργαζόμενους. Η λειτουργία τους θα γίνεται με ανώτατο όριο 4 πελατών σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ..

Προαιρετικά, το ωράριο τους διευρύνεται από τις 07:00 έως τις 21:00, ενώ υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας τις Κυριακές 20 και 27 Δεκεμβρίου 2020.

Λοιμωξιολόγοι: «Πράσινο φως» για κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία και click away

Πώς θα λειτουργούν τα κομμωτήρια

Τα κομμωτήρια ήταν τα τελευταία που είχαν κλείσει στο δεύτερο lockdown, καθώς είχε παραταθεί η λειτουργία τους για δύο μέρες. 

Οι επισκέψεις στα κομμωτήρια γίνονται αποκλειστικά με ραντεβού, ενώ θα πρέπει να υπάρχουν τέσσερα άτομα έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 15 τ.μ. επιπλέον. Ακόμα, θα πρέπει να υπάρχει απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας, ενώ οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.

Το ωράριο λειτουργίας τους είναι προαιρετικά διευρυμένο από τις 07:00 έως τις 21:00, ενώ δυνατότητα λειτουργίας θα έχουν και τις Κυριακές 20 και 27 Δεκεμβρίου 2020.

Ειδικότερα, το άνοιγμα αφορά στις υπηρεσίες κομμωτηρίων και άλλες υπηρεσίες καλλωπισμού/ΚΑΔ 96.02.10, τις υπηρεσίες κομμωτηρίων γυναικών και κοριτσιών/ΚΑΔ 96.02.11, τις υπηρεσίες κομμωτηρίου και καλλωπιστηρίου γυναικών, που απασχολεί μέχρι και δύο τεχνίτες κομμωτές/ΚΑΔ 96.02.11.01, τις υπηρεσίες κομμωτηρίου και καλλωπιστηρίου γυναικών, που απασχολεί πάνω από δύο, τεχνίτες κομμωτές/ΚΑΔ 96.02.11.02, τις υπηρεσίες κομμωτηρίων και κουρείων ανδρών και αγοριών/ΚΑΔ 96.02.12, τις υπηρεσίες κουρείου/ΚΑΔ 96.02.12.01, τις υπηρεσίες κουρείου ή κομμωτηρίου ανδρών, που απασχολεί μέχρι και δύο τεχνίτες/ ΚΑΔ 96.02.12.02, τις υπηρεσίες κουρείου ή κομμωτηρίου ανδρών, που απασχολεί πάνω από δύο τεχνίτες/ΚΑΔ 96.02.12.03

Τέλος, υπάρχουν σκέψεις να ανοίξουν και τα καταστήματα με υπηρεσίες μανικιούρ -πεντικιούρ, ωστόσο δεν έχει ανακοινωθεί κάτι ακόμη επισήμως. 

Lockdown: Ενδεχόμενο να ανοίξουν και τα καταστήματα μανικιούρ – πεντικιούρ

Πώς θα λειτουργούν τα ΚΤΕΟ

Οι πελάτες θα πρέπει να προσέρχονται για τις υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων οδικών μεταφορών/ΚΑΔ 71.20.14.00 μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικών μέσων.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα, ενώ ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε αναμονή είναι τα εννέα άτομα.

Σημειώνεται ότι για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, ο πελάτης θα πρέπει να στείλει sms για τη μετακίνησή του στο 13033 με κωδικό 2 ή αντίστοιχα να συμπληρώσει τη φόρμα μετακίνησης που διατίθεται στο gov.gr.

Lockdown: Ανοίγουν και τα εμπορικά κέντρα - Πώς θα γίνονται οι αγορές

Πώς λειτουργεί η υπηρεσία click away

Oρισμένα από τα καταστήματα του λιανεμπορίου θα λειτουργήσουν με click away, ενώ άλλα δε θα ανοίξουν, συνεχίζοντας την εξυπηρέτηση των πελατών τους μέσω των e-shop τους.

Για το click away, ο πελάτης θα πρέπει πρώτα να παραγγείλει το προϊόν μέσω e-shop ή τηλεφωνικώς, να λάβει SMS από το κατάστημα για την παραλαβή, με ραντεβού σε συγκεκριμένη ώρα. Αφού στείλει SMS μετακίνησης με τον κωδικό 2 και έχει μαζί του έγγραφο ταυτοποίησης (ταυτότητα, άδεια οδήγησης) και το αποδεικτικό παραγγελίας (έστω σε email) ή το SMS του καταστήματος, τότε θα έχει στη διάθεσή του 2 ώρες για να παραλάβει το προϊόν και να επιστρέψει στο σπίτι του. Η παραλαβή του προϊόντος γίνεται εκτός καταστήματος, ενώ υπάρχει δυνατότητα αλλαγής εντός 14 ημερών.

Ακόμη, στις ουρές έξω από το κατάστημα δεν μπορούν να βρίσκονται περισσότερα από 9 άτομα (με απόσταση δυο μέτρων), ενώ οι καταστηματάρχες πρέπει να φροντίζουν ώστε η αναμονή να μην υπερβαίνει τα 10 λεπτά.

Τέλος, οι αγορές με το click away γίνονται αποκλειστικά με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες (ή μέσω συστημάτων NFC στα κινητά) με POS και όχι με μετρητά.

Όλες οι ειδήσεις σήμερα


 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top