Υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο: Αυτός είναι ο 56χρονος μάγειρας

Ο υπάλληλος του τουρκικού προξενείου είχε απασχολήσει τη Βουλή το 2017

Κατασκοπευτικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στη Ρόδο, με τους δύο Έλληνες μουσουλμάνους να κατηγορούνται για κατασκοπεία. Ο ένας από αυτούς φέρεται να φωτογράφιζε κινήσεις του πολεμικού μας ναυτικού και να προωθούσε το υλικό στον υπάλληλο του τουρκικού προξενείου στο νησί.

Κατασκοπεία Ρόδος: Ο 56χρονος ενημέρωνε ακόμα και για την αλλαγή φρουράς

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star η Τασούλα Παπανικολάου, ο υπάλληλος του προξενείου στη Ρόδο, είχει απασχολήσει ξανά στο παρελθόν... ακόμα και την Ελληνική Βουλή. 

Συγκεκριμένα, ο υπάλληλος του τουρκικού προξενείου στη Ρόδου στις 29 Ιανουαρίου του 2017 προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, όταν έκανε μια ανάρτηση από το προσωπικό προφίλ στο Facebook, στο οποίο έχει ως φωτογραφία προφίλ την τουρκική γροθιά. 

«Δε ξεχνάμε στις 29 Ιανουαρίου. Τα σύμβολα του πράσινου Ισλάμ μας. Της καταπίεσης των μαύρων Βαλκανίων. Της λευκής ελευθερίας μας. Του τουρισμού μας στο μισοφέγγαρο».

Ρόδος: Δύο Έλληνες συνελήφθησαν για κατασκοπεία

Η ανάρτηση ήταν πάνω σε σύμβολο των Γκρίζων Λύκων, το λάβαρο της Δυτικής Θράκης.

Για αυτή την ανάρτηση ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, Νίκος Νικολόπουλος, έκανε στις 11 Φεβρουαρίου του 2017 ερώτηση στη Βουλή, αναφέροντας τον πρωτοφανή φανατισμό από υπάλληλο του τουρκικού προξενείου στη  Ρόδο. 

Στην απάντηση του ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Τόσκας, τόνισε ότι θέματα που σχετίζονται με την εσωτερική ασφάλεια της χώρας ειναι υπό παρακολούθηση 

Τρία χρόνια μετά, ο συγκεκριμένος υπάλληλος κατηγορείται για κατασκοπεία και αναμένεται να καταθέσει στην Ασφάλεια Ρόδου τις επόμενες ημέρες, ώστε να δώσει τις δίκες του εξηγήσεις.

Τα στοιχεία – Ποιοι είναι ο δυο κατηγορούμενοι για κατασκοπεία

Ήταν Αύγουστος του 2020, όταν πράκτορες της ΕΥΠ και άνδρες της Ασφάλειας  Ρόδου έγινα η «σκιά» των δυο Ελλήνων μουσουλμάνων.

Ο ένας είναι ο Σ.Μ., υπάλληλος του Τουρκικού Προξενείου στη Ρόδο, 35 ετών παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών. 

Ο δεύτερος είναι ο Ν.Μ., 56 ετών, παντρεμένος με ένα παιδί, ο οποίος εργάζεται ως μάγειρας σε επιβατικό πλοίο που εκτελεί το δρομολόγιο Ρόδος – Καστελόριζο. 

Ο υπάλληλος του τουρκικού προξενείου φέρεται να στρατολόγησε τον 56χρονο μάγειρα, τον οποίο και έπεισε να φωτογραφίζει τις θέσεις των πολεμικών μας πλοίων στο Καστελόριζο από τον περασμένο Αύγουστο, την περίοδο, δηλαδή, που υπήρχε ένταση με την Τουρκιά στην περιοχή. 

Του ζητήθηκε, επίσης, να δίνει τα νούμερα που αναγράφονται στα ελληνικά  πολεμικά πλοία που ειναι στο Καστελόριζο, πότε αλλάζει η φρουρά, να φωτογραφίζει στρατόπεδα και οχυρωματικές θέσεις, να απαθανατίζει όσους στρατιωτικούς πήγαιναν από τη Ρόδο στο νησί.

Οι συναντήσεις του 56χρονου μάγειρα με τον υπάλληλο του Τουρκικού Προξενείου γίνονταν σε δημόσιο χώρο και κυρίως σε καφετέριες και καφενεία  στη Ροδό για να μην δώσουν στόχο, όπου του έδινε το οπτικό υλικό. 

Πώς τους υποπτεύθηκαν; Οι αρχές είχαν βάλει στο «μικροσκόπιο» αρχικά τον υπάλληλο του τουρκικού προξενείου με καταγωγή από χωριό της Κομοτηνής, καθώς είχε μια έντονη δράση για την ανεξαρτητοποίηση της Θράκης. 

Στο «μικροσκόπιο» της ΕΛΑΣ υπολογιστές και κινητά

Η παρακολούθηση ακόμα και των τηλεφωνικών επικοινωνιών «έβγαλε λαβράκι», καθώς γρήγορα έφθασαν στον μάγειρα. 

Όταν ερευνήσαν τα σπίτια τους στη Ρόδο βρήκαν 

Δύο λαπτοπ, οκτώ κινητά τηλέφωνα και τέσσερα usb με κλειδωμένα αρχεία.

Τι είπε ο μάγειρας κατά την απολογία του

Ο μάγειρας «έσπασε» και ομολόγησε τα πάντα. Μάλιστα φέρεται να είπε στην κατάθεσή του ότι ο Σ.Μ. του ζήτησε να βοηθήσεις την Τουρκία και ότι δεν του έδωσε ποτέ χρήματα. 

Αυτό που απασχολεί τώρα τις αρχές ειναι αν ο υπάλληλος είχε στρατολογήσει και άλλα άτομα και αν είχε δημιουργήσει δίκτυο προκειμένου να μαζεύει πληροφορίες και οπτικό υλικό για λογαριασμό των Τούρκων. 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star το Σαββατοκύριακο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top