Koρωνοϊός: Κλειστό δημόσιο και αυστηρότερους ελέγχους ήθελαν οι ειδικοί

Είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ακόμα και με αυτό το μικρό άνοιγμα

Τους λόγους για τους οποίους οι λοιμωξιολόγοι κατέληξαν ότι δεν μπορεί να γίνει κανονικό άνοιγμα τις αγοράς στις γιορτές ανέλυσε η Κατερίνα Παπακωστοπούλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, αποκαλύπτοντας ποιες ήταν οι συστάσεις των ειδικών προς την κυβέρνηση.

Κορωνοϊός: Πώς θα κάνουμε ρεβεγιόν τις φετινές γιορτές

Η υψηλή πληρότητα που υπάρχει στις ΜΕΘ, καθώς το 82% των κλινών στην επικράτεια είναι κατειλημμένο, αλλά και ο πολύ υψηλός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων, με την Κεντρική Μακεδονία να μετρά 6.000 ενεργά κρούσματα, ήταν οι λόγοι που οι ειδικοί εισηγήθηκαν να γίνει μερικό άνοιγμα της αγοράς.

Να σημειωθεί ότι σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.395 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 102 θανάτους και 583 διασωληνωμένους.

Η σύσταση της επιτροπής έγινε δεκτή από την κυβέρνηση, ωστόσο ακούστηκαν διάφορες φωνές και διάφορες απόψεις, όπως:

  • 70% τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα
  • Κλειστές εφορίες
  • Κλειστά ΚΕΠ και δημόσιες υπηρεσίες
  • Κλειστοί Δήμοι και σχολεία
  • Αυστηρότεροι έλεγχοι 

Κορωνοϊός: Πότε η Θεσσαλονίκη θα φτάσει τα επίπεδα της Αττικής

Κάποιοι εισηγούνταν ένα πιο σκληρό lockdown μέχρι την Παρασκευή για να είμαστε σίγουροι. Ωστόσο σε δέκα μέρες οι ειδικοί της επιτροπής θα δουν ξανά πώς λειτουργούν τα υπάρχοντα μέτρα για κομμωτήρια, click away και βιβλιοπωλεία.

Αυτό που ζήτησαν επί της ουσίας από την κυβέρνηση είναι να ορίσει εκείνη την ημερομηνία, αρκεί να πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους και αρκεί να ελεγχθεί ότι η κινητικότητα δεν ξεπερνά τα όρια που είναι επιτρεπτά, ώστε να μη δούμε εκτίναξη των κρουσμάτων. 

Εκτίμηση του Γκίκα Μαγιορκίνη, με τον οποίο συνομίλησε η Κατερίνα Παπακωστοπούλου, είναι ότι δυστυχώς θα αργήσουμε να δούμε τον αριθμό των καθημερινών κρουσμάτων να πέφτει σε ένα τριψήφιο νούμερο.

Lockdown: Όλα τα νέα μέτρα που θα ισχύουν από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου

Τι ανοίγει από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου και τι παραμένει κλειστό

Μετά την εισήγηση των λοιμωξιολόγων, η κυβέρνηση αποφάσισε το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των βιβλιοπωλείων, ενώ το λιανεμπόριο θα λειτουργεί μόνο με τη μέθοδο click away. Η απαγόρευση κυκλοφορίας συνεχίζεται έως τις 7 Ιανουαρίου, αλλά από την Κυριακή θα ισχύει από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί και με αποστολή SMS στο 13033.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 7 Ιανουαρίου θα παραμείνουν κλειστά: Σχολεία, εστίαση,κέντρα διασκέδασης και ψυχαγωγίας, χιονοδρομικά κέντρα, χειμερινά θέρετρα και εμπορικά κέντρα. 

Τι δεν ανοίγει τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου

Καταστήματα παιχνιδιών και κέντρα αισθητικής (νυχάδικα, σολάριουμ, ενημέρωση προσώπου) συνεχίζουν με το λουκέτο, ενώ οι κυρίες θα μπορούν να κουρευτούν όχι όμως και να φτιάξουν τα νύχια τους.  Ούτε οι διαιτολόγοι όμως θα ανοίξουν τα γραφεία τους.

Click away: Την Κυριακή ξεκινούν οι αγορές από τα καταστήματα

Πώς θα γίνονται οι αγορές με Click Away

Οι αγορές από τα καταστήματα θα μπορούν να πραγματοποιούνται με τη μέθοδο του click away με την παρακάτω διαδικασία: 

  • Παραγγελία πελάτη μέσω του e-shop ή μέσω τηλεφώνου και η πληρωμή θα γίνεται ηλεκτρονικά ή μέσω του συστηματος POS έξω από το κατάστημα. 
  • Παραλαβή από το κατάστημα με ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή μήνυμα από την επιχείρηση ανά χείρας που να αποδεικνύει την παραγγελία και την ακριβή ώρα κατά την οποία θα μπορεί να παραλάβει την παραγγελία του
  • Επιτρεπτός αριθμός ατόμων στην αναμονή έξω από το κατάστημα μέχρι 9 άτομα και σε απόσταση δύο μέτρων καθένας.
  • Επιχειρήσεις που δε διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα, θα δέχονται τις παραγγελίες τηλεφωνικά.

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή μιας εμπορικής επιχείρησης στο σύστημα είναι η επιχείρηση να διαθέτει είσοδο- έξοδο σε δρόμο και έτσι εξαιρούνται τα εμπορικά κέντρα.

Lockdown: Ποιοι μπορούν να μετακινήθουν σε άλλον νομό παρά την απαγόρευση

Πώς θα λειτουργούν κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία

Τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου ανεβάζουν ρολά κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία σε όλη τη χώρα. Οι πολίτες θα πρέπει να στείλουν μήνυμα  με sms στο 13033 με τον αριθμό 2 προκειμένου να μεταβούν στα συγκεκριμένα σημεία. Πιο αναλυτικά προβλέπεται:

  • Άνοιγμα κομμωτηρίων σε όλη τη χώρα, μόνο με ραντεβού από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. – Κωδικός 2 στο 13033
  • Άνοιγμα των βιβλιοπωλείων με διευρυμένο ωράριο, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. – Κωδικός 2 στο 13033

Κομμωτήρια: Απαγορεύεται να προσφέρουν υπηρεσίες μανικιούρ-πεντικιούρ

Λειτουργούν οι εκκλησίες ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων

Οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές μόνο για δύο ημέρες. Ανήμερα των Χριστουγέννων και ανήμερα των Φώτων, ενώ μέσα στους ναούς θα επιτρέπονται 9 άτομα το ανώτερο όριο. 25 άτομα θα επιτρέπονται στις μητροπόλεις και ευθύνη θα έχει η κάθε μητρόπολη για το πόσα άτομα θα είναι μέσα.

«Μόλις 35.000 επιχειρήσεις διαθέτουν e- shop και θα ανοίξουν με click away»

Σε ποιους επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό

Η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό πήρε παράταση τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, εξαιρούνται οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε άλλους νομούς. Αυτοί μπορούν να αποδείξουν τον τόπο κατοικίας τους με την επίδειξη των εντύπων Ε1 και Ε9 και τις ημέρες των γιορτών να επιστρέψουν στα σπίτια τους για να είναι μαζί με τις οικογένειές τους.

To ίδιο ισχύει και για τους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλον νομό από αυτόν του τόπου κατοικίας τους, οι οποίοι επίσης θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους για τις γιορτές. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top