Κορωνοϊός: Είχε αποτέλεσμα το lockdown; - Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία

Παράταση των περιοριστικών μέτρων προτείνουν οι ειδικοί

Δείτε στο βίντεο από την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας στις 30 Νοεμβρίου όσα είπε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη ημέρα του νέου lockdown στη χώρα μας που τέθηκε σε ισχύ του Σάββατο 7 Νοεμβρίου οι αριθμοί που αφορούν στον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού δείχνουν να παρουσιάζουν μια μικρή βελτίωση. 

Μαγιορκίνης: Σαφείς ενδείξεις για μείωση στα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού

Τα κρούσματα δείχνουν να υποχωρούν, όμως ακόμα υπάρχει προβληματισμός για τους μεγάλους αριθμούς διασωληνωμένων ασθενών και νεκρών από κορωνοϊό, αριθμοί που «απομακρύνουν» το σενάριο της άρσης του lockdown την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

Κορωνοϊός: Μειωμένος ο αριθμός κρουσμάτων - 85 οι νέοι θάνατοι

Πώς διαμορφώθηκαν τα κρούσματα μέσα στο lockdown

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την εφαρμογή των νέων αυστηρών, περιοριστικών μέτρων το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου. Την ημέρα αυτή η χώρα μας κατέγραψε συνολικά 2.556 νέα κρούσματα. 

  • Μία εβδομάδα μετά το lockdown, το Σάββατο 14 Νοεμβρίου, καταγράφηκαν 2835 νέες μολύνσεις, αριθμός «ρεκόρ» για τη χώρα μας, παρουσιάζοντας αύξηση 10,9% 
  • Τη δεύτερη εβδομάδα άρχισαν να υποχωρούν τα κρούσματα. Το Σάββατο 21/11 καταγράφηκαν 2.311, ποσοστό μείωσης 9,6%
  • Το Σάββατο 28/11 ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων έπεσε στα 1.747 νέα κρούσματα, αριθμός μειωμένος κατά 31,6% σε σχέση με την πρώτη ημέρα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων. 

Δεν αποκλείεται διατήρηση του lockdown ακόμη και μέχρι τα Χριστούγεννα! 

«Τις πρώτες μέρες του lockdown παρουσιάστηκε αύξηση των κρουσμάτων, γιατί ήδη υπήρχε βαρύ φορτίο στην κοινότητα και ήταν αποτέλεσμα των προηγούμενων 10-15 ημερών. Η αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων οφείλεται στη δυναμική διασπορά του ιού», δήλωσε στο star.gr η Πουλάκου Γαρυφαλλιά, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Γ’ Πανεπιστημιακή Κλινική στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και πρόσθεσε ότι «Περίμεναν ότι το δεύτερο lockdown δε θα είχε τόσο άμεσα αποτελέσματα όσο το πρώτο, γιατί η διασπορά ήταν πολύ μεγαλύτερη».

κορωνοϊός ειδικοί

Δείτε στο βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star στις 28 Νοεμβρίου, τι λένε ειδικοί για τη μείωση κρουσμάτων. 

Τα κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη μετά από lockdown 21 ημερών 

Η Αττική και η Θεσσαλονίκη ήταν στο «επίκεντρο» της πανδημίας από την έναρξη του lockdown, αφού κατέγραφαν ημερησίως τριψήφιους αριθμούς νέων μολύνσεων. 

Στην Αττική, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα περιοριστικά μέτρα φαίνεται να λειτούργησαν, καθώς ο αριθμός που κρουσμάτων που καταγράφηκαν μετά από lockdown τριών εβδομάδων είναι μειωμένος κατά 57,1%. 

Αναλυτικά: 

-    Την πρώτη ημέρα του lockdown, στις 7/11, ανακοινώθηκαν 637 νέα κρούσματα

-    Μετά από lockdown μίας εβδομάδας, στις 14/11, καταγράφηκαν 612 νέα κρούσματα, μειώθηκαν κατά 3,9% 

-    Μετά από lockdown δύο εβδομάδων, στις 21/11, καταγράφηκαν 382 νέα κρούσματα, που σημαίνει ότι περιορίστηκαν σε ποσοστό 40%

-    Μετά από lockdown τριών εβδομάδων, στις 28/11, καταγράφηκαν 273 νέα κρούσματα και η μείωση διαμορφώθηκε στο 57,1%

κορωνοϊός μεταφορά ασθενών

Δείτε στο βίντεο από το κεντρικό δελτίο του Star στις 19 Νοεμβρίου, πώς θα γίνονται οι μεταφορές ασθενών με τρένα από τη Θεσσαλονίκη σε περίπτωση ανάγκης.

Οι αριθμοί, ωστόσο, δεν είναι ανάλογοι στη Θεσσαλονίκη, η οποία έβλεπε συνεχώς αύξηση στα κρούσματα και τελικά κατέγραψε μείωση τρεις εβδομάδες μετά το lockdown. 

Συγκεκριμένα για τη Θεσσαλονίκη:

- Στις 7/11 ανακοινώθηκαν 560 νέα κρούσματα

- Στις 14/11: 766 νέα κρούσματα, ποσοστό αύξησης 36,8%

- Στις 21/11: 606 νέα κρούσματα, ποσοστό αύξησης 8,2 %

- Στις 28/11: 486 νέα κρούσματα, ποσοστό μείωσης 13,2%

Οι νεκροί αυξήθηκαν κατά 290,3% 

Τα στοιχεία που αφορούν τους αριθμούς των νεκρών μέσα στο lockdown δυστυχώς δεν είναι καλά, καθώς μέσα σε τρεις εβδομάδες καταγράφηκε αύξηση που «άγγιξε» το 290,3%.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 07/11 καταγράφηκαν συνολικά 34 νέοι θάνατοι, ενώ στις 28/11 ο αριθμός αυτός έφτασε τους 121!

Η κατάσταση στα νοσοκομεία εν μέσω lockdown ήταν αποκαρδιωτική με την αύξηση των εισαγωγών και των διασωληνώσεων. Ωστόσο, όπως δήλωσε η κ. Πουλάκου, «Στο νοσοκομείο Σωτηρία, έχει σημειωθεί μείωση στις προσελεύσεις στα παθολογικά και πνευμονολογικά ιατρεία και τις τελευταίες δύο ημέρες υπάρχει διαθεσιμότητα στις κλίνες ΜΕΘ».

Πότε προβλέπεται άρση του lockdown 

Το lockdown πήρε παράταση μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς δε φαίνεται ότι θα αρθεί τότε και είναι πολύ πιθανή η επιπλέον παράτασή του.

«Για την άρση του lockdown, οι δείκτες παίζουν σημαντικό ρόλο: να καταγραφούν λιγότερα νέα κρούσματα και να πέσει το επίπεδο πληρότητας στις ΜΕΘ. Η απόφαση για την άρση του lockdown σχετίζεται με συνδυασμό παραμέτρων, μία εξ αυτών είναι ο κίνδυνος να υπερφορτωθούν οι ΜΕΘ» επεσήμανε η κ. Πουλάκου.

Και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο star.gr υπογράμμισε ότι «Για την άρση του lockdown ο αριθμός των κρουσμάτων θα πρέπει να ξεφύγει από τον τετραψήφιο και να χαμηλώσει σε τριψήφιο, γύρω στα 500 κρούσματα», ενώ πρόσθεσε ότι ήταν απαραίτητη η παράταση. Θα αξιολογηθούν οι παράμετροι και ύστερα θα παρθεί η απόφαση».

Σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων η κ. Παγώνη ανέφερε ότι «Παίζει ρόλο η τήρηση των μέτρων. Ίσως να οφείλεται στο συνωστισμό στα ΜΜΜ και σε διάφορες εκδηλώσεις που έγιναν πριν το lockdown».

Της Κατερίνας Κρυσταλλόγιαννη
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top