Πολυτεχνείο χωρίς πορείες φέτος - Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

5.000 αστυνομικοί, drones και αύρες σε ετοιμότητα

Σαράντα επτά χρόνια μετά το Πολυτεχνείο ζει, αλλά εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού χωρίς την καθιερωμένη πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία και τις καταθέσεις λουλουδιών στο μνημείο που απαγορεύτηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. για λόγους δημόσιας υγείας.

Ένωση Δικαστών: «Αντισυνταγματική η καθολική απαγόρευση συναθροίσεων»

Ήδη έκλεισαν οι δρόμοι περιμετρικά του Πολυτεχνείου και έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία σε αυτούς.Ειδικότερα, κλειστή είναι η Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας και στα δύο ρεύματα, από το ύψος της Λεωφόρου Αλεξάνδρας έως το Χίλτον.

Επίσης, η κυκλοφορία απαγορεύεται και στην οδό Πατησίων και στα δύο ρεύματα, από το ύψος της Λεωφόρου Αλεξάνδρας έως την Ομόνοια.

Το κέντρο της Αθήνας από το πρωί είναι «αστακός», καθώς υπάρχουν παντού διμοιρίες των ΜΑΤ, μπλόκα της ΟΠΚΕ και άνδρες της ΔΙ.ΑΣ. και της κρατικής ασφάλειας που πραγματοποιούν περιπολίες. 

Από τις 12:00 το μεσημέρι με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. θα κλείσουν οι σταθμοί του μετρό Ομόνοια, Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής. Θα τροποποιηθούν επίσης όλες οι γραμμές των τρόλεϊ που περνούν από την Πατησίων. 

Απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις μέχρι 18/11 με απόφαση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. ομάδες αστυνομικών θα ελέγχουν παρέες που θα φτάνουν στο κέντρο και θεωρούνται ύποπτες, ενώ η Πατησίων μπροστά από το Πολυτεχνείο θα είναι κλειστή από τις 08:00 – 11:00.

Οι επίσημες αντιπροσωπείες των κομμάτων που θα καταθέσουν στεφάνι δε θα πρέπει να υπερβαίνων τα τέσσερα άτομα, λόγω των μέτρων για την αποφυγή διασπορά του κορωνοϊού. 

Πολυτεχνείο 2020: Πάνω από 5.000 αστυνομικοί στο πόδι

Περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί, διαπραγματευτές της ΕΛ.ΑΣ, ευέλικτες ομάδες ταχείας επέμβασης, όπως επίσης drones, ελικόπτερα, Αίαντες και πτυσσόμενοι φραγμοί θα χρησιμοποιηθούν σήμερα για την αποφυγή των συναθροίσεων λόγω της επετείου του Πολυτεχνείου. 

Πολυτεχνείο: Έφοδος των ΜΑΤ και εκκένωση του κτιρίου - Δεκάδες προσαγωγές

Όλοι οι δρόμοι, πλην της Πατησίων θα παραμείνουν ανοιχτοί, δε θα γίνει πορεία και η αστυνομία θα περιπολεί σε διάφορα σημεία και θα επιλαμβάνεται αν κάποιοι επιχειρήσουν να σπάσουν τα μέτρα, επιβάλλοντας πρόστιμα.

Στόχος είναι να μην υπάρχουν συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων. Για τον λόγο αυτό αστυνομικοί των ΜΑΤ, της ΔΙ.ΑΣ. και της ΟΠΚΕ θα τοποθετηθούν σε σημεία όπου υπάρχουν διαδικτυακά καλέσματα για συγκεντρώσεις.

Επέτειος Πολυτεχνείου: «Φρούριο» το κέντρο - Τα μέτρα της ΕΛΑΣ

Συγκεκριμένα, στην πλατεία Κλαυθμώνος υπάρχει κάλεσμα από την ομάδα «Ρουβίκωνας» και από νωρίς το πρωί αστυνομικοί θα βρεθούν στο σημείο.

Drones θα επιτηρούν από αέρος τα σημεία που πιθανόν να υπάρξει συνωστισμός και θα δίνουν Online εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της Αστυνομίας, ενώ τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα τελούν υπό αυστηρή εποπτεία.

Σε περίπτωση που κάποιοι επιχειρήσουν να συγκεντρωθούν στα προπύλαια, την Ομόνοια ή οπουδήποτε αλλού, κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ θα εμφανίζονται, θα γίνονται συστάσεις για παράβαση των μέτρων του κορωνοϊού όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων, προτροπή να διαλυθούν και να αποχωρήσουν. 

Πέτσας για Πολυτεχνείο: Μόνο ο κορωνοϊός θα γιορτάσει σε μία πορεία

Αν δεν διαλυθούν με αυτόν τον τρόπο, τότε οι αστυνομικοί θα περάσουν στο δεύτερο στάδιο που είναι η επιβολή διοικητικών προστίμων που ξεκινούν από 300 ευρώ για τη μη χρήση μάσκας και μη τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων ασφαλείας, 3.000 για τα φυσικά πρόσωπα ως διοργανωτές συναθροίσεων και φθάνει μέχρι 5.000 για τα νομικά πρόσωπα. 

Κοινό κείμενο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 για την απαγόρευση συναθροίσεων

Αν και τότε κάποιοι επιμείνουν να κάνουν πορεία, τότε θα υπάρξουν πιο δυναμικές αντιδράσεις που θα έχουν να κάνουν με ρίψη νερού από τους Αίαντες μέχρι ήπια χρήση χημικών.

Φραγμοί θα στηθούν και σε διάφορα σημεία, ώστε να μην μπορούν οι συγκεντρωμένοι να προσεγγίσουν την αμερικανική πρεσβεία.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top