Πέτσας για Πολυτεχνείο: Μόνο ο κορωνοϊός θα γιορτάσει σε μία πορεία

«Οι επόμενες μέρες είναι οι πιο κρίσιμες στη μάχη μας»

«Οι επόμενες μέρες είναι οι πιο κρίσιμες στη μάχη μας με τον κορωνοϊό», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας, ο οποίος είπε πως αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται περαιτέρω σκλήρυνση των μέτρων.

«Παρά τη σχετικά καλύτερη θέση τής Ελλάδας έναντι των περισσότερων άλλων ευρωπαϊκών κρατών, καταγράφεται σημαντική αύξηση κρουσμάτων, διασωληνωμένων και δυστυχώς θανάτων», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Κορωνοϊός: Τρεις θάνατοι κάθε μία ώρα χθες– «Μαύρα» ρεκόρ τον Νοέμβριο

Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα κινείται σε δύο επίπεδα:

-    «Το πρώτο είναι η ενίσχυση του Συστήματος Υγείας για να αντέξει το δεύτερο μεγάλο κύμα της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή είναι σε λειτουργία 1.170 κρεβάτια ΜΕΘ έναντι των 557 που είχε αφήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Από αυτά τα μισά περίπου είναι ΜΕΘ για Covid περιστατικά. Έχουμε ήδη προβεί σε περισσότερες από 7.000 προσλήψεις και προχωράμε σε έκτακτη αξιοποίηση ιατρικού προσωπικού. Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο μήνες οι κλίνες στις ΜΕΘ ανέρχονταν σε 930 εκ των οποίων οι 229 διατίθεντο για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19. Τη στιγμή αυτή καθώς αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας το υπουργείο Υγείας εφαρμόζει το σχεδιασμό για αύξηση των κλινών ΜΕΘ Covid όπως έκανε και στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Πέτσας: Έκτακτη ενίσχυση τα Χριστούγεννα στα χαμηλά εισοδήματα

-    «Το δεύτερο επίπεδο είναι ο άμεσος περιορισμός της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα τόσο γιατί το νέο κύμα είναι πολύ πιο σφοδρό από το πρώτο, όσο και γιατί υπάρχει κόπωση όλων μας μετά από οχτώμισι μήνες πολέμου απέναντι σε αυτόν τον αόρατο εχθρό. Οι επόμενες μέρες είναι οι πιο κρίσιμες στη μάχη μας με τον κορωνοϊό και χρειάζεται να είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στον στόχο μας».

Αύριο η παρουσίαση του σχεδίου εμβολιασμού

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «με τη βοήθεια της επιστήμης είμαστε κοντά στο εμβόλιο. Το γεγονός αυτό μας επιτρέπει να δούμε μέσα από την καταχνιά της πανδημίας την κορυφή του βουνού στο οποίο ανεβαίνουμε τόσους μήνες. Ας μην χαλαρώσουμε για να μην κυλήσουμε πίσω».

Εμβόλιο: Πότε θα έρθει στη χώρα μας και πώς θα γίνει ο εμβολιασμός

Ο κ. Πέτσας τόνισε πως η χώρα έχει εξασφαλίσει 25 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου και πως την Τρίτη 17 Νοεμβρίου ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, θα παρουσιάσει μαζί με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια, Μαρία Θεοδωρίδου, το σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού.

Για Πολυτεχνείο: Αυτονόητο να τιμήσουμε την επέτειο με διαφορετικό τρόπο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στον φετινό εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, τόνισε: «Στις δύσκολες αυτές ώρες, είναι αυτονόητο πως οφείλουμε να τιμήσουμε την αυριανή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με έναν διαφορετικό τρόπο. Όπως διαφορετικά γιορτάσαμε το Πάσχα και όπως διαφορετικά -χωρίς παρελάσεις- τιμήσαμε την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου, έτσι διαφορετικά θα τιμήσουμε και αυτή τη σημαντική για τη Δημοκρατία μας επέτειο».

Μητσοτάκης για Πολυτεχνείο: Αδιανόητο κάποιοι να στήνουν σκηνικό σύγκρουσης

Σακελλαροπούλου: Να δείξουν πνεύμα συνεννόησης όλες οι πολιτικές δυνάμεις

Όπως ξεκαθάρισε, συγκεντρώσεις και πορείες -την ώρα που ισχύει γενικό lockdown- δεν επιτρέπονται: «Θα έδιναν το λάθος μήνυμα και θα προκαλούσαν ρήγμα στην ομοψυχία που είναι απαραίτητη για να τηρηθούν τα μέτρα, ώστε να βγούμε από το lockdown όπως έχει προγραμματιστεί. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να καλεί τους πολίτες σε απείθεια κατά των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Και κανένας δεν μπορεί από τη μια να καλεί «σε καραντίνα» και από την άλλη να προσφέρει κάλυψη σε αντιδραστικούς αρνητές της πρωτόγνωρης κατάστασης που ζούμε. Σε μια πορεία, ο μόνος που θα γιορτάσει είναι ο κορωνοϊός. Ας επιδείξουμε όλοι υπευθυνότητα στην πιο κρίσιμη ώρα της μάχης».

Συνταγματική η απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ για τις συναθροίσεις

Αναφερόμενός στην απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ) για την απαγόρευση συναθροίσεων για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, είπε πως είναι ξεκάθαρα συνταγματική.

Απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις μέχρι 18/11 με απόφαση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ

Ρουσόπουλος για Πολυτεχνείο: Δεν προσφέρονται όλα για αντιπολίτευση

Παράλληλα, κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που εγείρει θέμα αντισυνταγματικότητα τόνισε ότι «είναι ένα συνδικαλιστικό όργανο, το οποίο δεν έχει κανένα ρόλο να δίνει γνωμοδοτήσεις».

Ο κ. Πέτσας επικαλέστηκε και δημόσιες τοποθετήσεις Συνταγματολόγων, όπως των κ.κ. Βενιζέλου, Αλιγιζάκη και Μανιτάκη, οι οποίοι κάνουν λόγο για νόμιμη ενέργεια που κινείται εντός του Συνταγματικού πλαισίου, όταν εγείρονται λόγοι προστασίας της δημόσιας υγείας, ενώ πρόσθεσε ότι όταν περνούσε η σχετική διάταξη του ν.4683/2020 στην βουλή τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είχαν εκφράσει καμία αντίρρηση.

Βενιζέλος: Νόμιμη και συνταγματική η απαγόρευση

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ως προς τη νομιμότητα, τη συνταγματικότητα αυτών των απαγορεύσεων», τόνισε ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στον Σκάι 100,3 FM, χαρακτήρισε το υγειονομικό πρόβλημα της χώρας «σοκαριστικό», τόνισε ότι «το συνταγματικό και το υγειονομικό συνδέονται απολύτως, και πρέπει να έχουμε ένα αίσθημα ευθύνης, αλληλεγγύης και συνοχής, που υπαγορεύει και τις ατομικές και τις πολιτικές μας συμπεριφορές».

«Εάν επικρατούσε η κοινή λογική, το αίσθημα ευθύνης, εάν είχαμε υπερβεί το λαϊκισμό, εάν ήμασταν όλοι σοβαροί στον τόπο αυτό, δεν θα χρειαζόταν να επιβληθεί καμία απαγόρευση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βενιζέλος, επικρότησε την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μη μετέχει σε συγκέντρωση ή σε διαδήλωση, αλλά να καταθέσει στεφάνι στο ΕΑΤ ΕΣΑ, και πρόσθεσε: «Όμως βλέπουμε την αντίφαση. Ενώ το πρώτο κόμμα της αντιπολίτευσης δεν θα μετάσχει στη διαδήλωση, κάποιοι θέλουν να κάνουν τη διαδήλωση. Άρα το ζήτημα δεν αυτορρυθμίζεται, δεν αρκεί η πολιτική ευθύνη των κομμάτων ή η κοινωνική ευθύνη άλλων ομάδων, χρειάζεται να παρέμβει η πολιτεία και να επιβάλει ένα νομικό πλαίσιο, ένα νομικό φραγμό».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top