Εμβόλιο: Πότε θα έρθει στη χώρα μας και πώς θα γίνει ο εμβολιασμός

Πρώτα θα εμβολιαστούν γιατροί και νοσηλευτές

Όσα είπε για το εμβόλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη της Παρασκευής

Την ώρα που ο κορωνοϊός σαρώνει ολόκληρη τη χώρα, αλλά και την Ευρώπη, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο εμβόλιο και την πρόοδο που γίνεται στις κλινικές δοκιμές του. 

Η ελληνική κυβέρνηση έχει βασικό στόχο τη μείωση των κρουσμάτων και την αποσυμπιέση των ΜΕΘ που στενάζουν από τις αυξημένες εισαγωγές. Έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες ώστε να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες για την προμήθεια και τη διανομή του εμβολίου, καθώς τα νέα από τους επιστήμονες είναι ενθαρρυντικά. 

Εξαδάκτυλος: «Μόνο με θαύμα θα βγούμε από το lockdown 1η Δεκεμβρίου»

Το ζήτημα συζητήθηκε στην κυβερνητική σύσκεψη της Παρασκευής που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Αύριο στις 14:00 ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας και ο Προέδρος Εμβολιασμών θα ενημερώσουν τους εκπροσώπους των κομμάτων για τον εμβολιαστικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ, αυτή τη στιγμή προέχει η διαχείριση της κατάστασης και γι’ αυτό δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, αφού, παρά τα καλά νέα, ο χρόνος που θα μεσολαβήσει ως το εμβόλιο είναι αρκετός. Για να κερδηθεί η μάχη με τον κορωνοϊό πρέπει να φτάσουμε όλοι μαζί ασφαλείς έως αυτό το σημείο.

Παγώνη: «Ο δείκτης R πάει προς το 2» - Πότε θα φανεί αν απέδωσαν τα μέτρα

Εμβόλιο: Αρχές του 2021 στην Ελλάδα

Η προμήθεια των εμβολίων θα γίνει βάσει των συμβάσεων που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με φαρμακευτικές εταιρείες και τα εμβόλια θα ξεκινήσουν σταδιακά να φτάνουν στις αρχές του 2021.

Συνολικά, η ΕΕ θα προμηθευτεί 1,1 δισ. δόσεις. Στην Ελλάδα αντιστοιχούν 25 εκατομμύρια δόσεις, διατηρώντας το δικαίωμα να ζητήσει και περισσότερα, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. 

Κορωνοϊός: Τρεις θάνατοι κάθε μία ώρα χθες– «Μαύρα» ρεκόρ τον Νοέμβριο

Η ΕΕ έχει υπογράψει συμφωνίες με τις εταιρίες Pfizer, Biontech, Astra Zeneca, Sanofi και Johnson & Johnson, ενώ βρίσκεται σε συνομιλίες και με άλλες εταιρείες. Συμφωνία προαγοράς έχει υπογραφεί με τις δύο πρώτες, καθώς η αποτελεσματικότητα του πειραματικού τους εμβολίου ανέρχεται στο 90%.

Πώς θα γίνεται το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Στην Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία των υποδομών για τη μεταφορά, τη διανομή και την αποθήκευση των δόσεων. 

Δεδομένου πως τα εμβόλια θα γίνονται σε δύο δόσεις, γίνεται αντιληπτό πως ουσιαστικά η Ελλάδα προμηθεύεται 12,5 εκατομμύρια τεμάχια, δηλαδή έναν αριθμό ικανό να καλύψει πλήρως τον πληθυσμό της, αλλά και να διαθέτει επαρκές απόθεμα για να καλύψει πιθανές απώλειες ή ελαττώματα. 

Κορωνοϊός: Μείωση των νέων κρουσμάτων - Ρεκόρ ημερήσιων θανάτων

Όπως λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «θέλουμε σε κάθε περίπτωση να είμαστε σίγουροι για την επάρκεια των εμβολίων».

Πού θα γίνει ο εμβολιασμός

Ο εμβολιασμός θα γίνει σε 1.018 κέντρα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία έχουν ήδη οριστεί και προετοιμάζονται σταδιακά γι’ αυτό τον σκοπό. 

Πρόκειται για νοσοκομεία, κέντρα υγείας και άλλες παρόμοιες υποδομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με το αρμόδιο υπουργείο να έχει ορίσει τις προδιαγραφές των κέντρων εμβολιασμού και να έχει την ευθύνη για την προετοιμασία τους. 

Oι διαφορές των εμβολίων Astra Zeneca και Pfizer - Τα υπέρ και τα κατά

Θα υπάρξουν, επίσης, και κινητά συνεργεία που θα εμβολιάζουν όσους για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα στο εμβόλιο 

Όσον αφορά στο σχέδιο που εκπονείται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, προτεραιότητα ασφαλώς θα έχει το υγειονομικό προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτές κτλ.) και εν συνεχεία οι ευπαθείς ομάδες, ενώ θ’ ακολουθήσει σταδιακά ο υπόλοιπος πληθυσμός. 

Μητσοτάκης: Δωρέαν για όλους το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Δωρεάν αλλά όχι υποχρεωτικό το εμβόλιο 

Ο εμβολιασμός θα γίνεται απολύτως δωρεάν για όλους και δε θα είναι υποχρεωτικός, αλλά, λόγω της σημασίας του, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός την Πέμπτη από τη Βουλή, αποτελεί στοίχημα για το σύνολο του πολιτικού συστήματος και όχι μόνο για την κυβέρνηση να πείσουν τους πολίτες για την ανάγκη θωράκισής τους από τον κορωνοϊό με το εμβόλιο. 

Sputnik-V: Ξεκίνησε η μαζική παραγωγή του εμβολίου στη Ρωσία

Για τον λόγο αυτό θα υπάρξει εκτεταμένη εκστρατεία ενημέρωσης, ενώ, με εντολή του πρωθυπουργού, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού θα ζητήσει από κάθε πολιτικό κόμμα να ορίσει σε αυτήν έναν εκπρόσωπο, ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή συναίνεση
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top