Oι διαφορές των εμβολίων Astra Zeneca και Pfizer - Τα υπέρ και τα κατά

Και τα δύο δημιουργούν αντισώματα και Τ-λεμφοκυττάρα βάζοντας φρένο στον ιό

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τα πολυαναμενόμενα εμβόλια κατά του κορωνοϊού , ο οποίος έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.240.000 ανθρώπους ανά τον κόσμο. 

Κορωνοϊός: Πού και πώς θα γίνονται οι εμβολιασμοί- Το σχέδιο του υπουργείου

Τόσο το νέο όπλο  της Pfizer όσο και της Astrazeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δημιουργούν αντισώματα και Τ- λεμφοκυττάρα, ένας συνδυασμός που βάζει φρένο στον κορωνοϊό. 

Εμβόλιο Pfizer: «Οι παρενέργειες έμοιαζαν πολύ με... hangover!»

«Σχετικά με το εμβόλιο της Pfizer έχουμε δει πρώιμα αποτελέσματα μετά από ένα μήνα παρακολούθησης των εθελοντών με μία επιτυχία 90%. Από την Astrazeneca υπάρχουν πληροφορίες ότι θα έχουμε σύντομα την ανάλυση των δεδομένων. Είναι δύο εμβόλια που χρησιμοποιούν διαφορετική μεθοδολογία για την παρασκευή τους. Επομένως μπορεί να έχουν και διαφορετικού είδους ανεπιθύμητες ενέργειες» εξηγεί ο Θάνος Δημόπουλος καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, πρύτανης ΕΚΠΑ.

Κορωνοϊός: Ποιο είναι το μειονέκτημα του εμβολίου της Pfizer

Ποιες είναι οι διαφορές του εμβολίου της Astra Zeneca και της Pfizer 

Πρώτον, η τιμή του καθενός. Το αμερικανικό εμβόλιο, για το οποίο χρειάζονται δύο δόσεις, θα κοστίζει 33 ευρώ, ενώ το αγγλικό που θα το κάνει κάποιος μία φορά θα κοστίζει 2,50 ευρώ. 

Σε σχέση με τη δομή τους, το λεγόμενο εμβόλιο της Οξφόρδης της AstraZeneca «διδάσκει» το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να αναγνωρίζει τον φονικό ιό και να δημιουργεί ανοσολογική αντίδραση.
Στον αντίποδα το εμβόλιο της Pfizer βασίζεται στην τεχνική του αγγελιαφόρου RNA και μπορεί να παραχθεί με μεγαλύτερους ρυθμούς.

Τα  «συν και πλην» των δύο εμβολίων

Το αμερικανικό εμβόλιο χρειάζεται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, κάτω των 70 βαθμών Κελσίου για να συντηρηθεί, ενώ αυτό  της Οξφόρδης 2 με 8 βαθμούς Κελσίου.  

Επίσης, το αγγλικό εμβόλιο φαίνεται να είναι αποτελεσματικό  στους ηλικιωμένους. Ωστόσο για το αμερικανικό ακόμη δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ανάλογα στοιχεία.

Δείτε το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top