Σακελλαροπούλου: Να δείξουν πνεύμα συνεννόησης όλες οι πολιτικές δυνάμεις

Έντονη πολιτική κόντρα για τους εορτασμούς για το Πολυτεχνείο

Να δείξουν πνεύμα συνεννόησης κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στέλνοντας μήνυμα διατήρησης της κοινωνικής συνοχής.

«Στις κρίσιμες ώρες που διέρχεται η χώρα προέχει το εθνικό συμφέρον, η αλληλεγγύη και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Καλώ τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν πνεύμα συνεννόησης. Είναι καθήκον όλων και ελάχιστο χρέος στη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη συνάντησή της με τις αντιπροσωπείες των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και του ΣΦΕΑ (Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974).

Όσον αφορά το θέμα της απαγόρευσης των δημοσίων συναθροίσεων, η κ. Σακελλαροπούλου επισήμανε ότι «για την κρίση της νομιμότητας της απόφασης αυτής αρμόδιες είναι οι δικαστικές αρχές, ενώπιον των οποίων το ζήτημα εκκρεμεί».

Έντονη πολιτική κόντρα για το Πολυτεχνείο

Πολιτική κόντρα σχετικά με τους εορτασμούς για την επέτειο του Πολυτεχνείου έχει ξεσπάσει, μετά την επιβολή αυστηρών μέτρων από την κυβέρνηση, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε «αδιανόητο» το γεγονός ότι κάποιοι στήνουν σκηνικό έντασης με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, την ώρα που η χώρα παλεύει με την πανδημία του κορωνοϊού, και τόνισε πως δεν έγιναν - λόγω του ιού - ούτε οι εορτασμοί των εθνικών επετείων, της 25ης Μαρτίου και τηξς 28ης Οκτωβρίου.

Μητσοτάκης για Πολυτεχνείο: Αδιανόητο κάποιοι να στήνουν σκηνικό σύγκρουσης

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 είχαν ήδη καταδικάσει με κοινό κείμενο την απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ) να απαγορεύσει τις πορείες.

Κοινό κείμενο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 για την απαγόρευση συναθροίσεων

«Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη τη χώρα και για τέσσερις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές», αναφέρει – μεταξύ άλλων – η ανακοίνωση.

Ρουσόπουλος για Πολυτεχνείο: Δεν προσφέρονται όλα για αντιπολίτευση

Παράλληλα, σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι, αντιπροσωπεία από  βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, του ΚΚΕ, του ΜέΡΑ25 και εκπρόσωπο του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) θα γίνει δεκτή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Κίνημα Αλλαγής: Αυτονόητο ότι ο φετινός εορτασμός θα γίνει χωρίς πορεία

«Είναι αυτονόητο ότι ο φετινός εορτασμός πρέπει να γίνει στο πλαίσιο τήρησης των υγειονομικών μέτρων χωρίς πορεία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής.

Το ΚΙΝΑΛ κατηγορεί την κυβέρνηση για αυταρχισμό με απαγορεύσεις «που θυμίζουν τα "Αποφασίζομεν και διατάσσομεν”» και σημειώνει πως με τη στάση της οδηγεί σε τεχνητή σύγκρουση για να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη.

«Είναι προφανές ότι κάποιοι επιλέγουν τον διχασμό και μάλιστα με αφορμή και την επέτειο του Πολυτεχνείου. Εμείς δεν συμμετέχουμε σε μετωπικές κινήσεις, δεν συνεργούμε στην πόλωση. Η χώρα δεν αντέχει άλλη διχόνοια», καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικοινώνησε τηλεφωνικά με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, με αφορμή την υπογραφή του κειμένου – διαμαρτυρίας απέναντι στην κυβερνητική απόφαση, ωστόσο αρνήθηκε να υπογράψουν οι βουλευτές του κόμματός της το κείμενο.

Όπως είπε, με αυτόν τον τρόπο «παίζεται το παιχνίδι του Μητσοτάκη».

Μηταράκης: Συζητάμε το αυτονόητο

«Εδώ συζητάμε το αυτονόητο, την εφαρμογή μέτρων προστασίας δημόσιας υγείας και στο Πολυτεχνείο», τόνισε, με δήλωσή του στο twitter, ο Νότης Μηταράκης.

«Ακούμε ακούμε κριτική από αυτούς που ζήτησαν το κλείσιμο των δικαστηρίων λόγω κορονοϊού ή εφάρμοσαν στο παρελθόν αντίστοιχα περιοριστικά μέτρα για λιγότερο σοβαρό λόγο», σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης. 
 

Δικηγόροι για Πολυτεχνείο Να δώσει ο Χρυσοχοΐδης στη δημοσιότητα τη γνώμη της Επιτροπής

Να δώσουν στη δημοσιότητα τη γνώμη της επιτροπής των ειδικών, αναφορικά με τις εκδηλώσεις για την Επέτειο του Πολυτεχνείου, ζητούν οι δικηγόροι από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ). Η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος επισημαίνει ότι η προάσπιση της δημόσιας υγείας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και πως στην περίπτωση σύγκρουσης συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα σε δημόσια συνάθροιση, «οι τυχόν περιορισμοί τους προκειμένου να είναι συνταγματικά ανεκτοί θα πρέπει να είναι αναγκαίοι, πλήρως αιτιολογημένοι και σύμφωνοι με την αρχή της αναλογικότητας».

Όπως τονίζουν οι δικηγόροι, υπό τις επικρατούσες συνθήκες, κάθε είδους μαζικές εκδηλώσεις δεν μπορούν να γίνουν με τη μορφή που διοργανώνονταν μέχρι την πανδημία.

«Η λήψη περιοριστικών μέτρων, που κάμπτουν το δικαίωμα, υπό τις παρούσες εξαιρετικές συνθήκες, θεωρείται ανεκτή. Οι περιορισμοί όμως του δικαιώματος σε δημόσια συνάθροιση δεν θα πρέπει να φθάνουν μέχρι του σημείου προσβολής και κατάργησης του σκληρού πυρήνα του», σημειώνουν.

Γι' αυτό τον λόγο, τονίζουν, ο αρχηγός της αστυνομίας και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη οφείλουν να δώσουν στη δημοσιότητα την γνώμη της αρμόδιας Επιτροπής επί του θέματος αυτού, «η οποία είναι και η μόνη που μπορεί να δικαιολογήσει την σωρευτική έκταση του τόσο δραστικού περιορισμού του συνταγματικού δικαιώματος σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, όπως αυτός οριοθετείται στην απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top