Απαγόρευση κυκλοφορίας: Μπορώ να βγω για άθληση ή περπάτημα μετά τις 21:00;

Τι αλλάζει για το SMS με τον κωδικό 6

Νέος περιορισμός τίθεται σε ισχύ σε όλη τη χώρα από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου με σκοπό την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και τον περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων μετά τα εκατομμύρια SMS που στάλθηκαν κατά το πρώτο Σαββατοκύριακο του lockdown.

Lockdown: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 – 05:00 – Τι επιτρέπεται;

Το νέο μέτρο αφορά στην απαγόρευση μετακίνησης των πολιτών από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί. Για το συγκεκριμένο διάστημα εξακολουθεί να απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033, καθώς και η βεβαίωση εργαζομένου σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους εργασίας.

Τι ισχύει για τη «μετακίνηση 6» μεταξύ 21:00 - 05:00 από αύριο

Η μετακίνηση για σωματική άθληση δεν είχε περιορισμό μέχρι τώρα. Αυτό όμως αλλάζει από τις 21:00 το βράδυ της Παρασκευής και μέχρι 05:00 το πρωί. 

Από αύριο λοιπόν, δε θα μπορούμε να βγούμε για περπάτημα ή τρέξιμο κατά τις βραδινές ώρες, παρά μόνο με τη συντροφιά του κατοικιδίου μας πάντα σε μικρή απόσταση από την οικία μας.

Επομένως ο κωδικός «6» αλλάζει μεταξύ 21:00 και 05:00, από σωματική άθληση σε βόλτα με το κατοικίδιο. 

Ποιες μετακινήσεις επιτρέπονται σε αυτό το διάστημα

Κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, οι πολίτες θα μπορούν να μετακινηθούν μόνο για τρεις αναγκαίους λόγους, ενώ θα χρησιμοποιούνται μόλις δύο από τους έξι κωδικούς μετακίνησης. Έτσι από τις 21:00 μέχρι τις 05:00 επιτρέπεται:

  • η μετακίνηση από και προς την εργασία (με βεβαίωση εργαζομένου)
  • η μετακίνηση με κωδικό 1 για λόγους υγείας και
  • η μετακίνηση με κωδικό 6 για βόλτα με το κατοικίδιο πλησίον της οικίας

Τι ισχύει για τη μεταφορά κατοικιδίου με Ι.Χ σε κτηνίατρο

Μπορεί οι βόλτες με τα κατοικίδια να αυστηροποιούνται και να επιτρέπονται μόνο κοντά στην οικία του ιδιοκτήτη τους, ωστόσο αυτό δεν ισχύει σε ό, τι αφορά στη μεταφορά τους στον κτηνίατρο. 

Αν το κατοικίδιο χρειαστεί ιατρική φροντίδα μέσα στη νύχτα, οι ιδιοκτήτες του μπορούν να το πάνε σε διανυκτερεύον κτηνιατρείο για τις πρώτες βοήθειες, χρησιμοποιώντας τον κωδικό 1.

Οι κωδικοί μετακίνησης που ισχύουν από τις 05:00 ως τις 21:00

Για την υπόλοιπη ημέρα, δηλαδή εκτός των ωρών απαγόρευσης κυκλοφορίας, ισχύουν οι έξι κωδικοί που αποστέλλονται στο 13033. 

  • Κωδικός 1: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό
  • Κωδικός 2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)
  • Κωδικός 3: Μετάβαση στην τράπεζα
  • Κωδικός 4: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο
  • Κωδικός 5: Μετάβαση σε τελετή κηδείας ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων
  • Κωδικός 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top