Αναβλήθηκε το διάγγελμα για τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό

Λόγω του ισχυρού σεισμού των 6,7 Ρίχτερ ανοικτά της Σάμου

Ρεπορτάζ για τα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός

Για αύριο Σάββατο, αναβλήθηκε το μήνυμα που ήταν προγραμματισμένο να απευθύνει σήμερα στις 15:00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους πολίτες, λόγω του μεγάλου σεισμού που έγινε λίγο πριν τις 14:00 με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σάμου και έγινε αισθητός σχεδόν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Λόγω του σεισμού αναβάλλεται και η ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στις 18:00, όπου θα ανακοινώνε αναλυτικά τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας θα ανακοινώνε νέα οικονομικά μέτρα στήριξης.

Οι λοιμωξιολόγοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκαν δύο μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα, ανεξάρτητα από τη διαβάθμιση κινδύνου των περιοχών. Επίσης,πρότειναν μέτρα ειδικά για τις περιοχές που βρίσκονται σε «πορτοκαλί» συναγερμό. 

Βατόπουλος: «Πιθανόν πάνω από 2.000 κρούσματα το Σαββατοκύριακο»

Τι θα γίνει με τις αθλητικές εκδηλώσεις

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες εισηγήθηκαν την καθολική χρήση μάσκας σε όλη τη χώρα, τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους και την αναστολή όλων των ερασιτεχνικών ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις χαμηλά επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους είναι επιβεβλημένη όταν και όπου υπάρχει συνωστισμός. Στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική παντού. 

Κορωνοϊός: 40.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική

Όσον αφορά στην αναστολή ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων επιβάλλεται σε όλη τη χώρα ανεξαιρέτως. 

Νωρίτερα η απαγόρευση κυκλοφορίας 

Οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν το κλείσιμο των εστιατορίων και των λοιπών χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις «πορτοκαλί» περιοχές, ανάμεσά τους και η Αττική, είτε από τις 21:30 το βράδυ, είτε από τις 22:00. Μισή ώρα μετά το κλείσιμο της εστίασης θα ξεκινά και η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας που θα ισχύει έως τις 05:00 το πρωί. 

Σαρηγιάννης: «Lockdown 15 ημερών για να έχουμε καλά Χριστούγεννα»

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενδέχεται να ανακοινώσει ακόμα και το πλήρες κλείσιμο της εστίαση,ς έτσι ώστε να περιοριστεί η πανδημία.

Το σίγουρο είναι, ότι, όπως έχει πει ήδη και ο ίδιος, τα μέτρα θα έχουν διάρκεια ενός μήνα, στα πρότυπα της Γαλλίας και της Γερμανίας, όπου μπαρ και εστιατόρια έχουν κλείσει μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου. 

Τις ίδιες ώρες οι επιστήμονες έχουν προτείνει στον πρωθυπουργό να ισχύει και η απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός των ορίων της περιφερειακής ενότητας, όμως υπάρχουν κάποιες τεχνικές δυσκολίες στην υλοποίησή της και πιθανόν να μην εφαρμοστεί. 

Μεταξύ των άλλων μέτρων που έχουν προταθεί και εξετάζει η κυβέρνηση είναι η χρήση μάσκας από τους πολίτες καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος. 

Κορωνοϊός: Σε lockdown από σήμερα Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη

Τέλος, η επιτροπή έχει εισηγηθεί την επέκταση της τηλεργασίας στο 50%, όπου είναι εφικτό και της τηλεκπαίδευσης στα πανεπιστήμια. Εξαιρείται το 6ο έτος της Ιατρικής, όπου απαιτείται φυσική παρουσία. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top