Δίκη Χρυσής Αυγής: Οι πίτσες, τα πεϊνιρλί και η... γαλλική Επανάσταση!

Ρεσιτάλ από τους δικηγόρους των χρυσαυγιτών για να μην μπουν φυλακή

Βίντεο του star.gr με τις δηλώσεις Κασιδιάρη έξω από το Εφετείο

Διακόπηκε για τη Δευτέρα η δίκη της Χρυσής Αυγής, μετά από προσπάθειες των καταδικασθέντων να κερδίσουν αναστολή των ποινών τους και να γλιτώσουν τη φυλακή. 

Η διαδικασία ξεκίνησε, χθες, με αρκετούς να κάνουν επίκληση στο συναίσθημα και να επιστρατεύουν παιδιά και ανήμπορους γονείς για να πετύχουν τον στόχο τους. 

Δίκη Χρυσής Αυγής: Παιδιά, πρόβατα και γονείς επιστρατεύουν οι Χρυσαυγίτες

Σήμερα στη δικαστική αίθουσα βρίσκονταν 14 από τους καταδικασθέντες, ανάμεσά τους οι πρώην βουλευτές, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ο οποίος καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, ο οποίος καταδικάστηκε σε επτά χρόνια κάθειρξη, αλλά και ο Ηλίας Κασιδιάρης. 

Ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος

Σε διαφορετικές φυλακές Μιχαλολιάκος - Κασιδιάρης

Φτάνοντας, μάλιστα, στο Εφετείο ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, ο οποίος καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, δεν έκανε καμία δήλωση στους δημοσιογράφους και επιφυλάχθηκε να μιλήσει μετά τη διαδικασία. 

Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος

Κασιδιάρης: «Είμαι αθώος. Εξοντωτική η ποινή, θα καταστραφώ οικονομικά»

«Ήρθα να υποβάλλω το αίτημα αναστολής μέχρι την έφεση. Και για να διακηρύξω την αθωότητα μου. Η εισαγγελέας έχει δηλώσει πως είμαι αθώος. Πληρώ όλες τις προϋποθέσεις. Όταν προφυλακίστηκα για ένα χρόνο και τότε τόνιζα πως είμαι αθώος. Ομοίως και τώρα επιμένω και ζητώ το δικαίωμα να πάω στο εφετείο. Εάν δεν την πάρω (σ.σ. την αναστολή) δεν θα έχω αυτό το δικαίωμα. Μέχρι να έρθει το εφετείο δυστυχώς θα έχω εκτίσει αυτή την εξοντωτική ποινή», είπε ο Ηλίας Κασιδιάρης, ανεβαίνοντας στο εδώλιο. 

Υποστήριξε ακόμα πως θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη αν εκτίσει την ποινή του στη φυλακή. 

«Ξεκίνησα και πάλι την επαγγελματική ζωή μου, τη δουλειά μου. Για δεύτερη φορά θα είμαι στη φυλακή, χωρίς να έχω το δικαίωμα μιας κρίσης σε δεύτερο βαθμό. Η ποινή των 13 ετών με εξοντώνει σε κάθε επίπεδο. Έχουν ήδη παραβιαστεί όσα αναφέρει η ΕΣΔΑ. Δεν είναι δυνατόν να κρίνετε με 20.000 βίαιους διαδηλωτές έξω από την αίθουσα, που θύμιζαν ακόμα και τη Γαλλική Επανάσταση. Βγήκαν όλοι οι πολιτικοί και προανήγγειλαν την απόφαση και πίεσαν με τρόπο παράνομο. Μη μου στέρησετε αυτό το δικαίωμα, που δικαιούνται όλοι οι Έλληνες πολίτες. Ακούστηκαν τρανταχτά νομικά επιχειρήματα. Σε όλα τα επίπεδα της διαδικασίας υπήρξαν δικαστές και εισαγγελείς που είπαν πως είμαι αθώος».

Βγαίνοντας από το δικαστήριο έκανε την εξής δήλωση στους δημοσιογράφους, υπό τα χειροκροτήματα πέντε - έξι οπαδών του:

«Ήρθα σήμερα στο δικαστήριο για να διατρανώσω για μία ακόμη φορά την αθωότητά μου. Δεν υπάρχει κανένα αδίκημα να με βαραίνει η συνείδησή μου είναι καθαρή. Δεν το λέω μόνο εγώ αυτό το είπε με οκτάωρη αγόρευση και η εισαγγελέας της έδρας και έχει αποδειχθεί. Από ‘κει και πέρα αυτή η κατάφωρη αδικία, αυτή η απόφαση, είχε προαναγγελθεί από πολιτικούς κυβερνητικούς, από 20.000 εξαγριωμένους βίαιους διαδηλωτές της Αριστεράς έξω από τα δικαστήρια, όπου βιώσαμε συνθήκες Γαλλικής επανάστασης κυριολεκτικά, που δεν συνάδουν με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και το νομικό πολιτισμό της Ελλάδος. Η απόφαση αυτή, αυτή η κατάφωρη αδικία έχει μόνο στόχο την ηθική, πολιτική εξόντωσή μου, την εξόντωση μου σαν άνθρωπο. Δε θα κάνω πίσω, με αξιοπρέπεια θα αντιμετωπίσω αυτή τη διαδικασία και σήμερα διεκδίκησα στο δικαστήριο τα νόμιμα δικαιώματά μου».

Γερμενής: «Εργάζομαι ως βοηθός του Λαγού στην Ευρωβουλή»

Ο Γερμενής, ο οποίος προσήλθε επίσης στο δικαστήριο, υποστήριξε κι εκείνος πως τηρεί τους αυστηρούς περιοριστικούς όρους που του επιβλήθηκαν μετά την αποφυλάκισή του.

Είπε ότι σέβεται την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά δεν συμφωνεί με αυτή και δικαιούται να παλέψει για την αναστολή της ποινής. 
Συνέχισε λέγοντας ότι δεν ασχολείται πλέον με την πολιτική, ούτε τον ενδιαφέρει και πως μόλις το τελευταίο διάστημα βρήκε δουλειά, ως μετακλητός βοηθός του Γιάννη Λαγού, με μισθό 525 ευρώ. Σημείωσε ότι κατάφερε να πάρει το πτυχίο του στο Ιστορικό – Αρχαιολογικό και πως λόγω του παρελθόντος του δεν μπορεί να δουλέψει, ούτε σαν μουσικός, ούτε σαν αρτοποιός. 

Η μητέρα του από την πλευρά της, η οποία κατέθεσε ως μάρτυρας, είπε πως στη φυλακή το μόνο που έκανε ήταν να διαβάζει και τώρα τον απασχολούν μόνο τα παιδιά του. 

Συνήγορος Μπούκουρα: «Δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο από πίτσες και πεϊνιρλί» 

Τη μάχη των αναστολών για τους πρώην βουλευτές, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο και Ευστάθιο Μπούκουρα έδωσε πριν από λίγο ο συνήγορός τους, προσπαθώντας να επιχειρηματολογήσει υπέρ μιας τέτοιας απόφασης. 

Στο Star το πρώην στέλεχος που αποκάλυψε τον ρόλο της Χρυσής Αυγής

Τα επιχειρήματα, βέβαια, μόνο γέλιο προκάλεσαν, ειδικά σε ό,τι αφορά στον Μπούκουρα. 

Ο συνήγορος του πρώην βουλευτή υποστήριξε, ότι έχει εκτίσει ήδη 12 μήνες στη φυλακή και μέχρι να ολοκληρωθεί το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, αν μπει φυλακή, θα έχει εκτίσει την ποινή του.

Υποστήριξε ακόμα, πως κατά τη διάρκεια της δίκης ήρθαν 13 μάρτυρες ανάμεσα τους και ένας μητροπολίτης, οι οποίοι περιέγραψαν τη σύννομη και ήσυχη ζωή που ζει ο Στάθης Μπούκουρας. Στο τέλος δε είπε στο δικαστήριο: «κ. Πρόεδρε, ο Μπούκουρας δεν ξέρει να κάνει τίποτα άλλο από πίτσες και πεϊνιρλί».

Για τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, ζήτησε να του δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία, καθώς δεν είχε καν προφυλακιστεί και πλέον δεν έχει καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή. Πρόσθεσε ακόμα, ότι ζει στη Λάρισα, είναι ζωέμπορος και ζει από αυτό την οικογένειά του. 

Λίγο νωρίτερα ο συνήγορος των κατηγορουμένων Δ. Αγριογιάννη και Κ. Παπαδόπουλο, είπε στο δικαστήριο:

«Πώς είναι δυνατόν αλλοδαποί, με μεγαλύτερη ποινή, να δίνεται αναστολή; Εδώ έχουμε δύο Έλληνες με επτά  χρόνια... . Η Χρυσή Αυγή δεν έχει ντε και καλά αρνητικό πρόσημο και δε σημαίνει ότι όλοι οι κατηγορούμενοι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή».

Το χρονικό των δολοφονικών επιθέσεων μελών της Χρυσής Αυγής

Η πλευρά του καταδικασθέντα Μιχ. Αρβανίτη υποστήριξε ότι, αν εκτελεστεί η ποινή που επιβλήθηκε στον εντολέα της, τότε εκείνος θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη, καθώς είναι 75ετών.

Για την Ελένη Ζαρούλια, ο συνήγορός της υποστήξε πως από το 2013 υπήρξε σε κατ’ οίκον περιορισμό και μπορούσε να πηγαίνει μόνο στον προφυλακισμένο σύζυγό της και το φαρμακείο. Πρόσθεσε ακόμα, ότι έχει θέσει τον εαυτό της στη διάθεση των Αρχών με πολύ σκληρούς ποινικούς όρους και υποστήριξε ότι, αν δεν ανασταλεί η ποινή της, θα προκληθεί βλάβη στα δικαιώματα ενός κατηγορούμενου, που πρέπει να φτάσει στο Εφετείο.

Για τον Γρέγο, ο συνήγορός του υποστήριξε, ότι τήρησε όλους τους περιοριστικούς όρους που του επιβλήθηκαν και όλο αυτό το διάστημα δεν έδωσε κανένα δικαίωμα να θεωρεί το δικαστήριο, πως, αν αφεθεί ελεύθερος, θα τελέσει νέες αξιόποινες πράξεις. 
Συνέχισε λέγοντας πως έχει λευκό ποινικό μητρώο και πως η σύζυγός του είναι άνεργη κι αν το δικαστήριο διατάξει την εκτέλεση της ποινής, θα τεθεί σε αργία και η οικογένειά του δε θα έχει έσοδα. 

Σε περίπτωση που απορριφθεί η αίτηση αναστολής, ο συνήγορος του Γρέγου ζήτησε να βάλει ο πελάτης του βραχιολάκι, με δικαίωμα κίνησης μόνο στο δήμο Θερμαϊκού, όπου κατοικεί, και στο δήμο Θεσσαλονίκης, όπου εργάζεται ως δημοτικός υπάλληλος. 

Για τον Ζησιμόπουλο, ο σύνήγορός του επικαλέστηκε επίσης την οικογένειά του που τον έχει ανάγκη, ενώ υπέρ του Μίχου κατέθεσε η εν διαστάσει σύζυγός του, η οποία ισχυρίστηκε πως, αν μπει φυλακή, θα τιμωρηθεί ολόκληρη η οικογένεια .

Τα παιδιά του τέλος που τον έχουν ανάγκη επικαλέστηκε και ο Ηλιόπουλος.

«Από σας θέλω μια δεύτερη ευκαιρία να ζήσω τη ζωή μου με την οικογενεια μου. Δε ζητώ κάτι παράλογο. Σας παρακαλώ μην εξοντώσετε εμένα και την οικογένειά μου», είπε στο δικαστήριο.

Συνήγορος Μιχαλολιάκου: «Όλη αυτή η ιστορία κρίνεται επειδή σήκωνε το δεξί χέρι»

Την ανεπανόρθωτη βλάβη που θα βιώσει στο πετσί του ο Νίκος Μιχαλολιάκος επικαλέστηκε ο συνήγορός του. «Θα έχει τεράστιες συνέπειες στην προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική του ζωή» είπε.

«Μιλάμε για έναν αρχηγό κόμματος. Δεν θα είχε κάνει κάτι να αποφύγει τη λοιδορία έστω της ΓΑΔΑ; Αλλά έμεινε εκεί, στο σπίτι του. Αν μπορούσαν να τον φέρνουν εδώ να τον δικάζουν με τις χειροπέδες, θα το έκαναν. Ζητάνε την κεφαλή επί πίνακι του Μιχαλολιάκου. Είναι αδίστακτοι» δήλωσε.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Μετά από 5,5 χρόνια ο Μπαρμπαρούσης εμφανίστηκε

Συνέχισε λέγοντας: «Όλη αυτή η ιστορία κρίνεται επειδή σήκωνε το χέρι το δεξί. Όχι γιατί έκανε κάτι άλλο. Ο κ. Μιχαλολιάκος έχει επαχθέστατους περιοριστικούς όρους. Έχετε δει ποτέ αρχηγό πολιτικού κόμματος να μην μπορεί να αρθρώσει πολιτικό λόγο; Δεν μπορείτε να βγάλετε από τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο την ιδιότητα του πολιτικού».

«Ο κ. Μιχαλολιάκος κινδυνεύει να πάει φυλακή με 13 χρόνια αλλά σκεφτείτε μετά από τέσσερα χρόνια ποιος θα τον αποζημιώσει αν αθωωθεί. Τον καταδικάζουν συγκεκριμένοι Έλληνες οι οποίοι αυτή τη στιγμή έχουν το πάνω χέρι. Κάποια στιγμή θα το χάσουν» σημείωσε τέλος.

Τι ζητούν οι καταδικασθέντες

Η υπεράσπιση του Παππά ζήτησε αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του εντολέα της. Όπως υποστήριξε ο συνήγορος του πρώην χρυσαυγίτη βουλευτή, το δικαστήριο θα πρέπει να δώσει αναστολή στον Παππά γιατί δε θα πρέπει να εκφέρει το παράπονο ότι εκτίει μια ποινή που δεν πρέπει να εκτίει. «Πιστεύω ότι θα κάνετε αυτό που θα σας πει η συνείδηση σας. Στον Θεό και στα χέρια σας η απόφαση» είπε ο συνήγορος.

Την αναστολή της ποινής του έως το Εφετείο ζήτησε και ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος. «Είναι ο μόνος που μπορεί να προσθέτει τροφή στη μητέρα, η οποία θα υποστεί υπέρμετρη βλάβη» υποστήριξε ο συνηγορος του. «Δεν έχω να πω κάτι» πρόσθεσε ο Ματθαιόπουλος και αποχώρησε.

Χρυσή Αυγή: Πόσο θα μείνουν στο κελί όσοι πάνε στη φυλακή

H υπερασπιση Λαγού είπε ότι θα κάνει δήλωση ο εντολέας της και δε θα ζητήσει τίποτα από το δικαστήριο. Η δήλωση του Λαγού, όπως τη διάβασε ο συνήγορος του στη δίκη έχει ως εξής: «Το δικαστήριο  ενήργησε μεροληπτικά εις βάρος μου με καταδίκασε βάση εντολών, δεν αναγνωρίζω τη διαδικασία και θα προσφύγω στα ευρωπαικά δικαστήρια για να αποδείξω τι έλαβε χώρα 5,5 χρόνια όφειλε η Δικαιοσύνη να αντιληφθεί όσα αντιλήφθηκαν εισαγγελείς και δικαστές ενώ όφειλε να είναι τυφλή αποδείχθηκε ότι λειτουργούσε κατόπιν εντολών».

Διά του συνηγόρου του, ο Γερμενής ζήτησε κατ'οίκον περιορισμό με βραχιολάκι. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top