Χρυσή Αυγή: Ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις- Αύριο η απόφαση επί των ποινών

Το δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφαση επί των ποινών την Τετάρτη

Ρεπορτάζ από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των καταδικασθέντων της Χρυσής Αυγής συνεχίστηκε μέχρι αργά το απόγευμα η συνεδρίαση στο Εφετείο, οδεύοντας σιγά σιγά προς την τελική ευθεία για την ανακοίνωση των ποινών,  αύριο Τετάρτη στις 12:00 μ.μ. Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε η εισαγγελική πρόταση επί των ποινών, σύμφωνα με την οποία η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου εισηγήθηκε κάθειρξη 13 ετών για κάθε μέλος της διευθυντικής ομάδα της Χρυσής Αυγής (Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος) και ισόβια κάθειρξη για τον Γιώργο Ρουπακιά. Πάντως, την επιείκεια των δικαστών ζήτησαν σήμερα μέσω των συνηγόρων τους οι καταδικασθέντες στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Άλλος επικαλέστηκε τα παιδιά του και άλλος τους ανήμπορους γονείς του, για να γλιτώσουν. Υπάρχουν όμως και οι αμετανόητοι, όπως η Ελένη Ζαρούλια και ο Γιάννης Λαγός. 

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ισόβια για Ρουπακιά και 13 χρόνια για την ηγεσία

Ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου υποστήριξε κατά την αγόρευσή του ότι ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής «είχε μια μακρά πορεία γνωστή από δεκαετίες και ξαφνικά χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα έγινε εγκληματίας και μάλιστα διευθυντής εγκληματικής οργάνωσης. Δεν άλλαξε γραμμή πλεύσης στο παραμικρό, πώς δημιούργησε αυτή τη δράση; Το τραγικό της ιστορίας είναι ότι δεν του αναγνωρίζετε το ελάχιστο ελαφρυντικό. Είναι 60 τόσων ετών και δεν έχετε να του προσάψετε αδίκημα. Είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να έχει το ελάχιστο της προβλεπόμενης ποινής. Έτσι θα διαλύσετε κάθε υπόνοια ότι αυτή η προσέγγιση του δικαστηρίου σας, είχε να κάνει με άλλους σκοπούς».

Κλεισμένος στο σπίτι του ο Νίκος Μιχαλολιάκος- «Δε θέλω να με ενοχλείτε»

Ο δεύτερος δικηγόρος του Ν.Μιχαλολιάκου υποστήριξε: «Κινούμεθα με την ορατότητα του τυφλού. Το τεκμήριο αθωότητας ισχύει μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη. Παραβιάζεται κάτω από τα μάτια σας χυδαία. Όχι μόνο από κονδυλοφόρους αλλά και από δικαστικούς λειτουργούς. Ο χειριστής της υπόθεσης- εισαγγελέας έδωσε συνέντευξη σε δυο εφημερίδες. Είναι μια τραυματική εμπειρία στην υπερασπιστική μας εμπειρία. Ακούσαμε στις τηλεοράσεις από συνηγόρους για φυλακές για ποινές για το σε ποιες φυλακές θα εκτίσουν τις ποινές. Η κυρία εισαγγελέας ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρη μαζί του και στην οικογένεια του γενικότερα. Επειδή πίστευε ότι είναι αθώος και στη συνέχεια πρότεινε την οροφή της ποινής. Δυο μπορεί να συμβαίνουν. Ή άλλαξε γνώμη ή επικράτησαν οι κραυγές.Σήμερα εσείς στην επιμέτρηση της ποινής πρέπει να πείτε ένα σκάσε σε αυτούς που πριν από εσάς θέλουν να βγάλουν απόφαση».

«Λαγός όνομα και πράγμα ο Λαγός» - Έφυγε για Βρυξέλλες μετά τη δίκη

Την άτεγκτη στάση του Γιάννη Λαγού, υπογράμμισε ένας από τους συνηγόρους του, κατά τη διάρκεια της σημερινής του αγόρευσης. «Ο κ. Λαγός δε θα ζητήσει συγγνώμη ούτε για την ιδεολογία του ούτε για τους αγώνες του για τα εθνικά θέματα, με τη Θράκη... Συνεχίζει τον αγώνα του, εξελέγει από τον ελληνικό λαό στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.Η Πιπιλή είπε ότι ο Σαμαράς και ο Μητσοτάκης εξόντωσαν τη Χρυσή Αυγή. Μήπως δεν έπρεπε να έρθουμε στο δικαστήριο σας αλλά να πάμε στο Μαξίμου που έχει και εύκολο πάρκινγκ στα υπόγεια; Για ποιον λόγο καταδικάστηκε ο Λαγός; Είχε άσχημο μουστάκι, άσχημη μπλούζα;»

«Κυρία εισαγγελέα δηλώσατε ότι πιστεύετε στην αθωότητα του εντολέως μου. Αν δεν πιστεύατε τι θα προτείνατε; Δεν αντιλαμβάνομαι αυτή τη σκληρότητα κατά του συγκεκριμένου ανθρώπου. Τι ακριβώς έκανε; Τι άλλο μπορούν να του προσάψουν εκτός από αυτά που λένε ότι ήταν φασίστας, ναζιστής, εθνικιστής. Για ποια συγκεκριμένη πράξη καταδικάστηκε; Πως διηύθυνε την οργάνωση; Επειδή ήταν βουλευτής και εκπρόσωπος τύπου;» ισχυρίστηκε κατά την αγόρευσή του ο συνήγορος του Ηλία Κασιδιάρη.

Προκαλεί ο Κασιδιάρης: «Οι Έλληνες είναι στο πλευρό μας»

Ο ένας εκ των δικηγόρων του Γιώργου Ρουπακιά δεν αγόρευσε για τον εντολέα του. 

«Υπερασπίστηκα ένα πρόσωπο που εξαιτίας του θα έλεγα ότι εξήλωσε το πουλόβερ ενός κόμματος που εσείς κρίνατε εγκληματική οργάνωση. Θα δούμε το σκεπτικό σας» υποστήριξε κατά την αγόρευσή του ο δεύτερος συνήγορος του καταδικασθέντος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Η εισαγγελέας πρότεινε επίσης κάθειρξη οκτώ ετών στον κάθε κατηγορούμενο χωρίς ελαφρυντικό για συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και και έξι ετών σε εκείνους που τους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό. 

«Έχετε έναν άνθρωπο που έρχεται στο δικαστήριο σας με τα ίδια ρούχα. Είναι βιοπαλαιστής» είπε κατά την αγόρευσή του ο δικηγόρος ενόχου για συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

«Σε αυτήν την ανθρωποκτονία δεν έχουμε ένα συμβόλαιο θανάτου. Δεν εκτελέστηκε από ένα ψυχρό εγκληματία. Είναι πράξη που τελέστηκε από έναν και θεωρείται ότι συνέβαλαν και άλλοι με φωνές» υποστήριξε κατά την αγόρευσή του ο δικηγόρος του συνοδηγού του Γιώργου Ρουπακιά.

Ανάμεσα στους καταδικασθέντες για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση είναι η Ελένη Ζαρούλια, ο πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης Πολύβιος Ζησιμόπουλος και ο πρώην βουλευτής Παναγιώτης Ηλιόπουλος.

Ο συνήγορος της Ελένης Ζαρούλια υποστήριξε ότι «βρίσκεται σε αυτό το στάδιο επειδή είναι σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου και επειδή δεν έκανε και ορθώς δεν έκανε δήλωση μετάνοιας. Η μικρότερη ποινή είναι η ελάχιστη ανταμοιβή σε ένα πρόσωπο που δεν έπρεπε ποτέ να κριθεί ένοχο».

«Δε θα βρει κανείς το όνομα του ούτε δέκα φορές μέσα στη δικογραφία. Δεν προφυλακίστηκε, συνεργάστηκε απόλυτα με αρχές. Έχει οικογένεια, η γυναίκα του είναι εν ενεργεία αξιωματικός. Δεν είναι μεγάλος ο δόλος του. Ζητώ τα ελάχιστα» ζήτησε ο δικηγόρος υπεράσπισης του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Πολύβιου Ζησιμόπουλου.

«Έχει δυο παιδιά 7 και 4 ετών και οι συνέπειες πρέπει να συνυπολογιστούν» είπε κατά την αγόρευσή του ο συνήγορος του Παναγιώτη Ηλιόπουλου.

Ο συνήγορος του πυρηνάρχη της Ιεράπετρας υποστήριξε: «Το τεκμήριο αθωότητας ετρώθη. Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Είναι αθώος. Μένει με υπερήλικους και ασθενείς γονείς του. Ακόμα διατηρώ βάσιμες υποψίες ότι δεν είχε την ένταση του δόλου για να πούμε ότι εντάχθη στην εγκληματική οργάνωση. Ήταν υποψήφιος βουλευτής και μετά δεν ασχολήθηκε ποτέ ξανά με τη Χρυσή Αυγή. Ο οποιοσδήποτε εγκλεισμός του θα αφήσει αβοήθητους και χωρίς εισοδήματα τους γονείς του. Είναι ο μόνος στην οικογένεια που εργάζεται καλλιεργώντας δέκα στρέμματα».

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι η εισαγγελέας πρότεινε για την ομάδα των κατηγορουμένων που κρίθηκαν ένοχοι για την υπόθεση των αλιεργατών,  κάθειρξη εφτά ετών για όσους έχουν ελαφρυντικά και δέκα ετών για τον πυρηνάρχη Περάματος Αναστάσιο Πανταζή. Για την υπόθεση του ΠΑΜΕ, που έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα, για τρεις κατηγορούμενους ζήτησε φυλάκιση δέκα μηνών και για έναν κατηγορούμενο έξι μηνών για κάθε πράξη.

Εκτιμάται ότι η απόφαση του δικαστηρίου επί των ποινών θα ανακοινωθεί αύριο. Ακολούθως θα αρχίσει η διαδικασία για τις τυχόν αναστολές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top