Χρυσή Αυγή: Άλλαξε η πρόταση της εισαγγελέως - Για ποιους ζητά ελαφρυντικά

Τι είπε μετά από την αρχική της αγόρευση

Με την αγόρευση της εισαγγελέως κ. Οικόνομου ξεκίνησε η συνεδρίαση του δικαστηρίου που θα ανακοινώσει τις ποινές των καταδικασθέντων για συμμετοχή και διεύθυνση στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής

Η κυρία Οικονόμου ζήτησε αρχικά να απορριφθούν όλα τα ελαφρυντικά εκτός αυτού του σύννομου βίου για τους Μπούκουρα, Αλεξόπουλο και Κουκούτση. 

Χρυσή Αυγή: Οι αλλαγές του Ποινικού Κώδικα που τη ρίχνουν στα «μαλακά»

«Τι ελαφρυντικά να προτείνω όταν αναγνωρίζετε με την απόφασή σας ότι με τις εγκληματικές πράξεις τους απειλούν το πολίτευμα και την κοινωνία. Να απορριφθούν συλλήβδην», είπε η εισαγγελέας.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των υπόλοίπων άρχισαν να φωνάζουν στο δικαστήριο, το οποίο διέκοψε προκειμένου και αυτοί να υποβάλουν αντίστοιχο αίτημα. 

Έτσι στη συνέχεια η εισαγγελέας της έδρας συμπληρωματικά πρότεινε να αναγνωριστούν ελαφρυντικά για πρότερο έντιμο βίο για όλους που έχουν ενοχή για πλημμέλημα και να δοθεί  το ελαφρυντικό  του πρότερου έντιμου βίου σε όλους όσοι κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, αρκεί να μην έχουν προσωπική εμπλοκή σε βαριές κατηγορίες.

Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει κανένα ελαφρυντικό για όσους κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Η διαδικασία σήμερα εκτιμάται πως θα είναι πιο σύντομη όσον αφορά στην αναγνώριση ελαφρυντικών, καθώς μετά την εισαγγελέα οι συνήγοροι έχουν δικαίωμα σύντομης δευτερολογίας. Το δικαστήριο, αφού συνεδριάσει, θα ανακοινώσει την απόφασή του για τα ελαφρυντικά, οπότε η διαδικασία θα περάσει στη φάση των ποινών.

Χρυσή Αυγή: Σήμερα η ώρα των ποινών

Μετά την αναγγελία των ποινών το δικαστήριο δικαιούται να ζητήσει να προσαχθούν ενώπιόν του απόντες κατηγορούμενοι.

Την ίδια ώρα, η αστυνομία έχει ήδη έτοιμο σχέδιο για να οδηγήσει στην φυλακή όσους αποφασίσει το δικαστήριο.

Ιστορική απόφαση: Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή

Ο Γιώργος Ρουπακιάς, ως φυσικός αυτουργός της δολοφονιας του Παύλου Φύσσα είναι αντιμέτωπος με ισόβια κάθειρξη ή με 15ετή κάθειρξη. 

Οι επτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης είναι αντιμέτωποι με 15ετή κάθειρξη ή με πολύ μικρότερη ποινή καθώς αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, οι προβλεπόμενες ποινές κυμαίνονται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης. Για τα μέλη της οργάνωσης, η αναγνώριση ελαφρυντικών μειώνει το πλαίσιο της ποινής των 5 έως 10 ετών σε 1 έως 5 έτη.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top