Χρυσή Αυγή: Οι αλλαγές του Ποινικού Κώδικα που τη ρίχνουν στα «μαλακά»

Ποιες ποινές προβλέπονται

Η απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, άνοιξε πάλι τη συζήτηση για τις ποινές του νέου Ποινικού Κώδικα και συγκεκριμένα το κατά πόσο ευνοούν οι νέες διατάξεις τη Χρυσή Αυγή.

Μάλιστα, ανακοινώνοντας την παραίτησή του από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, είπε ότι είχε διαφωνήσει με τις νέες διατάξεις, καθώς, όπως ανέφερε, «ο αρχηγός της Εγκληματικής Οργάνωσης έχει πλέον τις ποινές του μέλους της Εγκληματικής και αυτό ήταν προβληματικό και το είχα αναφέρει. Η διάταξη προηγουμένως προέβλεπε ποινές τουλάχιστον 10 χρόνια φυλακή ενώ ο νέος ΠΚ προβλέπει 5 έως 15 έτη».

Χρυσή Αυγή: Σήμερα η ώρα των ποινών

Όπως ο ίδιος σημείωσε, είχε προειδοποιήσει τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας ότι οι αλλαγές θα οδηγήσουν στα μαλακά την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Παραίτηση Κοντονή από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ με αιχμές για Τσίπρα

Οι αλλαγές, που προώθησε η τότε κυβέρνηση, προβλέπουν λιγότερα έτη κάθειρξης, αλλά και την διατήρηση των πολιτικών δικαιωμάτων ακόμα και μετά την τελεσίδικη καταδίκη.

Οι αλλαγές του Ποινικού Κώδικα που τη ρίχνουν στα «μαλακά»

Με τον νέο Ποινικό Κώδικα στο πλαίσιο της γενικότερης μείωσης των ποινών, η ποινή για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση παραμένει 5-10 χρόνια.

Oι θέσεις και τα αξιώματα που χάνουν τα στελέχη της Χρυσής Αυγής 

Η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ωστόσο, που θεωρούνταν αυτόνομο αδίκημα, γίνεται με τις νέες διατάξεις επιβαρυντική περίσταση στο αδίκημα της ένταξης και τιμωρείται μέχρι 15 χρόνια.

Μητσοτάκης για Χρυσή Αυγή: Σήμερα νίκησε η Δημοκρατία

Επίσης, το επίμαχο αδίκημα εξαιρέθηκε από την λίστα των εγκλημάτων που αποφέρει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων γεγονός που συνεπάγεται την ελεύθερη συμμετοχή των καταδικασθέντων σε εκλογές.

Ο προηγούμενος Ποινικός Κώδικας, ο οποίος ίσχυε μέχρι τον Ιούνιο του 2019, προέβλεπε ποινή από 10 εως 20 χρόνια για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. 

Δίκη Χρυσής Αυγής: Προπηλάκισαν τον Αλέξη Τσίπρα

Παράλληλα, η τελεσίδικη καταδίκη απέφερε 10ετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων που σημαίνει έκπτωση από το αξίωμα για βουλευτές, απαγόρευση συμμετοχής σε εκλογικές διαδικασίες κλπ.

Η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της τον Μάρτιο του 2019, πριν ψηφιστούν οι διατάξεις, είχε καλέσει την κυβέρνηση να ανακαλέσει τις προτεινόμενες ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο, που είχε δώσει τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για διαβούλευση.

Κάνοντας λόγο για σκανδαλώδεις διατάξεις, είχε τονίσει πως «ευνοούν ευθέως τη Χρυσή Αυγή, αλλά και τους ταραξίες και τους κουκουλοφόρους που καταστρέφουν καθημερινά ανενόχλητοι δημόσια και ιδιωτική περιουσία».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top