Χρυσή Αυγή: Σήμερα η ώρα της κρίσης για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας έξω από το Εφετείο

Μετά από 5,5 χρόνια ακροαματικής διαδικασίας, σήμερα στις 11:00 το πρωί το δικαστήριο θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλη της Χρυσής Αυγής, την επίθεση σε βάρος Αιγύπτιων ψαράδων και την επίθεση σε βάρος αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ. 

Στιγμιότυπο από τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, καθώς το δικαστήριο θα αποφασίσει αν η Χρυσή Αυγή λειτουργούσε ως εγκληματική οργάνωση με τον μανδύα του πολιτικού κόμματος και θα στείλει ή όχι μήνυμα κατά του φασισμού. 

Δίκη Χρυσή Αυγή: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις - Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί

Η ελληνική κοινωνία αναμένει μια δίκαιη κρίση, στηριγμένη σε όλα τα αποδεικτικά στοιχεί που υπάρχουν στη δικογραφία 

Παρούσα πάντα η Μάγδα Φύσσα

Η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής βρέθηκε στη δικαστική αίθουσα μόνο για να απολογηθεί και ισχυρίστηκε πως η δίωξη σε βάρος της είναι πολιτική. 

Νίκος Μιχαλολιάκος

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος

Εκείνη που δεν έλειψε ούτε μια στιγμή και θα είναι παρούσα και σήμερα για να ακούσει την απόφαση είναι η Μάγδα Φύσσα, η μητέρα του Παύλου που επί 5,5 χρόνια σημάδεψε τη δίκη κι έγινε σύμβολο των αγώνων κατά του φασισμού. 

Με συνθήματα η δίκη της Χρυσής Αυγής: «Δεν είναι αθώοι οι ναζί στη φυλακή»

Ακόμα και όταν η ίδια δεχόταν επιθέσεις από τους οπαδούς της Χρυσής Αυγής που τη ρωτούσαν «πού είναι ο Παύλος σου τώρα;», εκείνη δεν έσκυψε το κεφάλι στιγμή. Δε λύγισε ούτε όταν η εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή των κατηγορουμένων για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης. 

Οι κατηγορίες

Εκτός από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, το δικαστήριο συνεκδικάζει την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος Αιγύπτιων ψαράδων τον Ιούνιο του 2012 στο Πέραμα, για την οποία κατηγορούνται πέντε άτομα, ενώ τέσσερα αντιμετωπίζουν την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα. 

Ρουπακιάς

Ο Γιώργος Ρουπακιάς που κατηγορείται για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Επίσης μέλη της Χρυσής Αυγής φέρονται να διέπραξαν τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα, να αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν μαθητή στο Παλαιό Φάληρο και να έβαλαν φωτιά σε κατάστημα υπηκόοου Καμερούν στην Πλατεία Αμερικής το 2013.

Δίκη Χρυσής Αυγής:Στην τελική ευθεία-«Ο Ρουπακιάς δε λειτούργησε μόνος του»

Οι δικογραφίες για τα εγκλήματα αυτά έχουν κριθεί από άλλα ακροατήρια, αλλά οι κατηγορούμενα σε αυτές δικάζονται και από το παρόν δικαστήριο για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης. 

Οι ποινές και το χρονοδιάγραμμα

Σήμερα, η πρόεδρος του Δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη θα ανακοινώσει αν οι κατηγορούμενοι τέλεσαν τα αδικήματα που τους αποδίδονται.
Πιθανόν η ανακοίνωση της απόφασης να ξεκινήσει από την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και θα συνεχιστεί με τις επιθέσεις σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων και των μελών του ΠΑΜΕ. Τέλος θα καταλήξει στο αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης. 

εισαγγελέας

Η εισαγγελέας της έδρας

Μετά την εκφώνηση της απόφασης επί της ενοχής, οι δικηγόροι υπεράσπισης, θα λάβουν το λόγο για να ζητήσουν ελαφρυντικά, θα ακολουθήσει σχετική εισαγγελική πρόταση ενώ το δικαστήριο θα προχωρήσει σε νέα διάσκεψη καθώς η αναγνώριση ελαφρυντικού σε έναν κατηγορούμενο μπορεί να αλλάξει το πλαίσιο της ποινής που αντιμετωπίζει. Για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης προβλέπεται ποινή από 5 έως 15 χρόνια (με ελαφρυντικό: από 2 έως 8) ενώ για την ένταξη από 5 έως 10 (με ελαφρυντικό από 1 έως 5).

Μάγδα Φύσσα για ήττα Χρυσής Αυγής: «Το αίμα του Παύλου θα τους πνίξει»

Μετά την ανακοίνωση των ποινών θα κριθεί επίσης αν θα δοθεί ή όχι αναστολή εκτέλεσης της ποινής.

Αν οι δικαστές αποφασίσουν απαλλαγές για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, τότε ο χρόνος για την ολοκλήρωση της δίκης θα είναι σαφώς συντομότερος.

στοιχεία της δικογραφίας

Στοιχεία της δικογραφίας για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Η πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής

Χρειάστηκαν 453 συνεδριάσεις, 216 μάρτυρες, εκ των οποίων οι 131 κατηγορίας, 438 έγγραφα, μεταξύ των οποίων στοιχεία που αφορούν στη σαραντάχρονη πορεία της Χρυσής Αυγής, ογκωδέστατο ψηφιοποιημένο υλικό και πλήθος δικαστικών αποφάσεων με ενέργειες που αποδίδονται σε μέλη της για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα. 

NΕΟ video-ντοκουμέντο από τις εικόνες ντροπής στη δίκη της «Χρυσής Αυγής»-Άγριες συμπλοκές χρυσαυγιτών και αντιεξουσιαστών

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας – Κλειστοί δρόμοι

Δρακόντεια θα είναι τα  μέτρα ασφαλείας έξω από το Εφετείο, που θα θυμίζει φρούριο. 

διαμαρτυρία μέσα στη δικαστική αίθουσα

Διαμαρτυρία μέσα στη δικαστική αίθουσα

Περίπου 2.000 αστυνομικοί όλων των ειδικοτήτων θα πάρουν θέσεις σε κομβικά σημεία στην περιοχή.

Χρήστος Παππάς: «Πλάκα ήταν ο ναζιστικός χαιρετισμός»

Παρατηρητές της ΕΛΑΣ θα αναλάβουν δράση από την ταράτσα του εφετείου αλλά και από γειτονικά κτήρια  όπου θα ενημερώνουν το κέντρο επιχειρήσεων για ύποπτες κινήσεις που θα παρατηρούν.

Μέλη της Χρυσής Αυγής
Μέλη της Χρυσής Αυγής σε συγκέντρωση

Ακόμη ελικόπτερο και drone της ΕΛΑΣ θα εποπτεύουν από αέρα δίνοντας εικόνα και ενημέρωση στους επιτελείς της ΕΛΑΣ στο υπουργείο.

Δίκη «Χρυσής Αυγής»: «Δεν είχε δομή, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος»

Σύμφωνα με την τροχαία από νωρίς το πρωί θα τεθούν σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά περιμετρικά του εφετείου,  ενώ δεν θα επιτρέπεται η διέλευση και στάθμευση οχημάτων. Πολλοί δρόμοι επίσης αναμένεται να κλείσουν.

Ρουπακιάς

Ο Γιώργος Ρουπακιάς σε συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Δεν είμαι ο Πυρηνάρχης του Περάματος»

Πιο συγκεκριμένα δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία, η στάση και στάθμευση στους εξής δρόμους:

  • Λουκάρεως, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.
  • Δέγλερη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.
  • Κάλβου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Δέγλερη και Λουκάρεως.
  • Τριχωνίδος, σε όλο το μήκος της.
  • Κούζη, σε όλο το μήκος της.
  • Δ. Τσέλιου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κεδρηνού και Κάλβου.
  • Λ. Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της (σταδιακά από τις 07:45).

Οι οδηγοί για την εξυπηρέτησή τους και για την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων μπορούν να ακολουθούν τις ακόλουθες εναλλακτικές διαδρομές:

Λ. Αλεξάνδρας:

  • Ρεύμα προς Λ. Κηφισίας (άνοδος): Μέσω της οδού Πατησίων.
  • Ρεύμα προς Πατησίων (κάθοδος): Μέσω της Λ.Β.Σοφίας.
  • Λουκάρεως, Δέγλερη, Κάλβου, Τριχωνίδος, Κούζη, Δ. Τσέλιου:
  • Μέσω παράλληλων οδών, και σύμφωνα με την κατεύθυνση κυκλοφορίας τους προς και από Νοσοκομειακά Ιδρύματα «Ελπίς» και «Άγιος Σάββας» (για ασθενείς και εργαζόμενους):
  • Μέσω της διαδρομής: Πανόρμου - δεξιά Κεδρηνού - αριστερά Δημητσάνας (αντίθετα - διευκόλυνση από τροχονόμο)

Ακόμη θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των λεωφορείων και των τρόλεϊ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top