Κορωνοϊός: «Τηρήστε τα μέτρα, αλλιώς θα δούμε τετραψήφια κρούσματα»

Εξαδάκτυλος στο star.gr: Κόκκινη η Αττική- Το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης

Τι είπε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πλαστικός χειρουργός και πρ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

Ανησυχία προκαλεί ο σταθερά μεγάλος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφονται στη χώρα, με τους επιστήμονες να χτυπούν καμπανάκι κινδύνου.  

«Είναι πιθανό με βάση τα μαθηματικά μοντέλα να δούμε ακόμη και τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων στο μέλλον», προειδοποίησε μιλώντας στο star.gr o Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ζητώντας από τους πολίτες αυστηρή συστηματική και συνειδητή τήρηση των μέτρων.

Γηροκομείο Άγιος Παντελεήμονας: Νοσηλευτές νοσούν εδώ και δύο εβδομάδες

Στόχος όπως είπε, είναι να επιτευχθεί η δύσκολη ισορροπία ανάμεσα σε ανοιχτή κοινωνία, ανοιχτή οικονομία και περιορισμένη κυκλοφορία του ιού.

«Μας ανησυχεί η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, δεν μας πανικοβάλλει. Υπάρχει επαγρύπνηση», πρόσθεσε, με αφορμή το αρνητικό ρεκόρ των 416 κρουσμάτων της περασμένης Τρίτης.

Εφιάλτης στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα: 40 τα κρούσματα κορωνοϊού

Όπως εξήγησε, ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων θα πρέπει να συνεκτιμηθεί μαζί με τους άλλους αριθμούς και να εξεταστούν οι μέσοι όροι. 

«Δείχνει πάντως πως θα πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ, αν θέλουμε να δούμε τους αριθμούς να σταθεροποιούνται και στη συνέχεια να μειώνονται», είπε εκτιμώντας ότι θα  υπάρξει έγκαιρη λήψη μέτρων, πριν φτάσουμε να βλέπουμε τετραψήφια κρούσματα.

Χαρδαλιάς-Τσιόδρας για γηροκομείο: «21 σε νοσοκομεία-Η Αθήνα δεν πάει καλά»

Στο κόκκινο η Αττική- Το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης

Η Αττική παραμένει η περιοχή με το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων. Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλλο, ο δείκτης RO του κορωνοϊού κινείται γύρω στο 1 στην χώρα, αν και όπως εξήγησε, χρειάζεται λίγος χρόνος προκειμένου να υπολογιστεί και να είναι αξιόπιστος στην περίπτωση της Αττικής.

«Πράγματι, η Αττική έχει μία συμπεριφορά πιο ανησυχητική από την υπόλοιπη χώρα. Θα πρέπει να είναι πολύ συστηματική η εφαρμογή των μέτρων, διότι αυτή αποδίδει και το λέω καλούμενος το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης που είναι επίσης το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο, πολύ μικρότερο βέβαια της Αττικής, αλλά πολύ μεγάλο επίσης», είπε.

Συναγερμός στη Θήβα: Κι άλλα κρούσματα από την κηδεία

Στις αρχές Σεπτεμβρίου όπως ανέφερε, στη Θεσσαλονίκη καταγράφονταν παρόμοιοι αριθμοί αναλογικά και τώρα υπάρχει στην πόλη μία ύφεση πάρα πολύ εφαρμόσιμη. 

«Άρα πρόκειται για μία κατάσταση που μπορεί να αναστραφεί και στην Αττική», σημείωσε.

Αντιγριπικό εμβόλιο: Πώς θα το προμηθευτούμε- Τι ισχύει για τα παιδιά

«Περιμένουμε το εμβόλιο»

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις εξελίξεις από το μέτωπο των εμβολίων, ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε φάση αναμονής. 

«Γνωρίζουμε ότι δουλεύουν πυρετωδώς για εμάς και περιμένουμε τα αποτελέσματά τους. Μέχρι την τελευταία ενημέρωση ήταν 11 εμβόλια στην τρίτη φάση των δοκιμών, ωστόσο είναι περίπου 100 αυτά τα οποία είναι σε προηγούμενες φάσεις», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top