Επίσκεψη Πομπέο:Γιατί μέσω της συμφωνίας για τη Σούδα τιμωρείται ο Ερντογάν

«Πρόκειται για το πετράδι του στέμματος»

Η επίσκεψη Πομπέο στη Σούδα αύριο, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, μαρτυρά πόσο σημαντική για τους Αμερικανούς είναι η συγκεκριμένη βάση. Απώτερος σκοπός των Ηνωμένων πολιτειών είναι να τιμωρήσουν τον Ερντογαν, ξηλώνοντας την βάση τους στο Ιντσιρλίκ και μεταφέροντας την στην Κρήτη. 

Η βάση της Σούδας αποτελεί το πετράδι του στέμματος  λένε οι ειδικοί, διότι συνδέει 3 θάλασσες: Ανατολική Μεσόγειο, Ερυθρά και Εύξεινο Πόντο. Είναι μοναδική στην περιοχή γιατί διαθέτει προβλήτα για ελλιμενισμό  αεροπλανοφόρου και πυρηνοκίνητων πλοίων. Θα αποτελέσει την βάση που θα υποδεχτεί βαρύ αμερικανικό οπλισμό από Ιράκ, Αφγανιστάν και Συρία. 

Επίδειξη διπλωματικής ισχύος η επίσκεψη Πομπέο - Όσα έγιναν την πρώτη μέρα

«Είναι το πετράδι του στέμματος. Αποτελεί στρατηγικό σημείο και ελέγχει ολόκληρη την περιοχή» δηλώνει ο αντιστράτηγος Ιωάννης Μπαλτζώης.

Τιμωρούν τον Ερντογάν οι ΗΠΑ

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, η επίσκεψη Πομπέο αποτελεί τιμωρία για τον Ερντογάν. Ξηλώνουν την βάση στο Ιντσιρλίκ. Μια κίνηση που δείχνει έντονα την δυσαρέσκεια τους απέναντι στον σουλτάνο.

Οι Αμερικανοί ανοίγουν συζήτηση  μεταφοράς της βάσης για να τιμωρήσουν τον Ερντογάν 

Ο Μάικ Πομπέο θα χρησιμοποιήσει την επίσκεψή του στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα για να διερευνήσει προτάσεις σχετικά με την μετακίνηση αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού από την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας στην Κρήτη ( Σούδα) , καθώς οι ΗΠΑ επιθυμούν να ενισχύσουν την στρατιωτική τους παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο. 

Πομπέο: Μοιραζόμαστε μία κοινή στρατηγική με την Ελλάδα

Στη Σούδα οπλισμός του Ιντσιρλίκ

«Οι Τούρκοι δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με τον Ερντογάν, θεωρούν ότι έχει πάρει περισσότερο αέρα από ότι επιτρέπεται και πλέον δεν του έχουν εμπιστοσύνη» δηλώνει ο κύριος Μπαλτζώης.

Η Σούδα δεν είναι απλώς μια βάση. Είναι για τους Αμερικανούς το αστυνομικό τμήμα της περιοχής απ’ οπου θα στείλουν μήνυμα προς κάθε εχθρό και σύμμαχο που δεν συμμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο ειδήσεων του Star εδώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top