Επίδειξη διπλωματικής ισχύος η επίσκεψη Πομπέο - Όσα έγιναν την πρώτη μέρα

Οι συναντήσεις με Δένδια, Χατζηδάκη και Γεωργιάδη

Επίδειξη διπλωματικής ισχύος κάνει η χώρα μας με την επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Σε κοινό ανακοινωθέν υπογραμμίζεται η κοινή στρατηγική, τόσο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, όσο και σε θέματα εμπορίου. Οι Τούρκοι το φυσάνε και δεν κρυώνει. 

Πομπέο: Μοιραζόμαστε μία κοινή στρατηγική με την Ελλάδα

«Ναι» σε Ελλάδα και Κύπρο, «όχι» στην Τουρκία, είπε o επικεφαλής του State Department. 

Είναι η πρώτη φορά, που Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών μέσα σε 15 ημέρες: έρχεται στη χώρα μας, πάει στη Λευκωσία, αλλά δεν πηγαίνει στην Άγκυρα! 

Ανανεώνεται για πέντε χρόνια η αμυντική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ

«Έχουμε δει μια στροφή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική που έχει αφήσει πίσω την πολιτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία και στέκεται σθεναρά κοντά στις ελληνικές σχέσεις» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Στέλιος Πέτσας. 

Ιωάννης Μπαλτζώης: Σχολιάζει την επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα

Μετά από μια συζήτηση 45 λεπτών Μάικ Πομπέο και Νίκος Δένδιας εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν  στο οποίο επισημαίνεται η στρατηγική των δύο χωρών και τα αμοιβαία συμφέροντά τους σε: διπλωματία, άμυνα, ασφάλεια, εμπόριο, επενδύσεις, τηλεπικοινωνίες και ενέργεια. 

Πομπέο: Μόνο με τον διάλογο γίνονται οι διαφορές

«Ο τρόπος επίλυσης της σύγκρουσης δεν είναι μέσω επίδειξης δύναμης, ή μέσω επίδειξης εξουσίας, αλλά μέσω διαλόγου, μέσω διεθνών συστημάτων, συμφωνιών, συνομιλιών, διαλόγου. Έτσι θα έπρεπε να επιλυθούν αυτές οι θαλάσσιες διαφορές. Έχουμε δει τους Έλληνες να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, προσπαθώντας να το επιτύχουν. Ελπίζουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα το δει με τον ίδιο τρόπο» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Μάικ Πομπέο. 

Συνάντηση με τον Νίκο Δένδια – Στο επίκεντρο η ανατολική Μεσόγειος

«Στο επίκεντρο της συζήτησής μας με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, ο Στρατηγικός Διάλογος, η ενίσχυση της συνεργασίας μας, οι περιφερειακές εξελίξεις και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο» έγραψε ο Νίκος Δένδιας στο twitter. 

Κοινή δήλωση Αθήνας – Ουάσινγκτον: Εξαιρετικές οι σχέσεις μας

Μάικ Πομπέο: Συναντήσεις με Κωστή Χατζηδάκη – Άδωνι Γεωργιάδη 

Ο επικεφαλής του State Department συζήτησε για ενεργειακά θέματα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, επισκέφθηκε το Εβραϊκό Μουσείοκαι υπέγραψε συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας με τον Άδωνι Γεωργιάδη.  

Πομπέο - Γεωργιάδης: Επιστημονική και τεχνολογική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ

Στόχος της συμφωνίας: 
-είναι να δημιουργηθούν ευκαιρίες για τους νέους επιστήμονες
-να δοθεί προτεραιότητα στις νέες τεχνολογίες, όπως το 5G
-να υπάρξει χώρος για νέες επενδύσεις 
-αλλά και για ιδιωτικές και δημόσιες συνεργασίες. 

Το πρόγραμμα του Αμερικανού ΥΠΕΞ – Στη Σούδα και ο Κ. Μητσοτάκης 

Το βράδυ της Δευτέρας ο Μάικ Πομπέο έφτασε στα Χανιά. Το πρωί της Τρίτης επισκέπτεται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τη βάση της Σούδας, ενώ το απόγευμα θα πάνε μαζί στην Απτέρα και θα ξεναγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο. Το βράδυ ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Αμερικανού ΥΠΕΞ.  

Στο πατρικό της οικογένειας Μητσοτάκη στα Χανιά ο Μάικ Πομπέο

Στο μεταξύ, σημειώνεται ότι η επίσκεψη Πομπέο στη Θεσσαλονίκη έγινε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με drones, άντρες και ελικόπτερα. 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top