Λέσβος: Οι μετανάστες μπαίνουν στον νέο καταυλισμό – Ξεκίνησε η καταγραφή

Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού κατά τον υγειονομικό έλεγχο

Δείτε στο video από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star τι μεταδίδει ο απεσταλμένος του Star Λάμπρος Δεμερτζής, από τη Λέσβο

Οι πρώτοι πρόσφυγες και μετανάστες ξεκίνησαν να μπαίνουν στον νέο καταυλισμό προσωρινής διαμονής που βρίσκεται στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ, μετά την ολοσχερή καταστροφή του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια.

Υποδοχή μεταναστών στο Καρά Τεπέ

Κλειστά έως τις 16/9 τα σχολεία του δήμου Μυτιλήνης και δυτικής Λέσβου

Οι πρώτοι 40 πυρόπληκτοι οδηγήθηκαν στο ιατρείο που δημιουργήθηκε με χορηγία της Unicef, όπου και ελέγχθηκαν ιατρικά από συνεργεία του ΕΟΔΥ και βρέθηκαν αρνητικοί στο σύνολο τους. Ακολούθησε καταγραφή τους και στη συνέχεια οδηγήθηκαν κατά οικογένειες σε σκηνές των έξι ατόμων οριοθετημένες κατά εθνικότητες.

Κατά τον υγειονομικό έλεγχο των εισερχομένων στο νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ εντοπίσθηκε το πρώτο θετικό κρούσμα. Το σύνολο των εισερχόμενων στο νέο καταυλισμό ελέγχονται υγειονομικά με τα τέστ γρήγορης ανίχνευσης της νόσου, η οποία δίνει αποτελέσματα σε 15 περίπου λεπτά και τα οποία μεταφέρθηκαν χθες στη Λέσβο από τον ΕΟΔΥ. Όσοι βρίσκονται θετικοί στη νόσο, όπως και όσοι ιχνηλατηθούν ως επαφές, οδηγούνται σε χώρο υγειονομικής απομόνωσης που έχει δημιουργηθεί στον νέο καταυλισμό.

Υποδοχή μεταναστών στο Καρά Τεπέ

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου υποστηρίζουν ότι στο νέο καταυλισμό θα στεγαστούν περίπου 3000 άνθρωποι, με πρώτη προτεραιότητα τις οικογένειες και τα μέλη ευάλωτων ομάδων.

Υποδοχή μεταναστών στο Καρά Τεπέ

Από νωρίς το μεσημέρι άρχισε, επίσης, η διανομή φαγητού στο σύνολο των προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονται στον δρόμο.

«Στόχος η καλύτερη καταγραφή των επωφελούμενων που θα φιλοξενηθούν προσωρινά, καθώς και η οριοθέτηση γειτονιών βάσει εθνικότητας. Κατά την είσοδο στο νέο κέντρο, θα διενεργείται σε όλους ανεξαιρέτως τους επωφελούμενους έλεγχος για COVID-19», αναφέρει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, τονίζοντας πως οι εργασίες κατασκευής προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.

Ένταση και χημικά στη Λέσβο: Πετροπόλεμος μεταναστών με αστυνομικούς

Υποδοχή μεταναστών στο Καρά Τεπέ

Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες από τα πρακτορεία InTime και Eurokinissi, η καταγραφή για την είσοδο προσφύγων και μεταναστών, γίνεται στην είσοδο του καταυλισμού, όπου έχουν τοποθετηθεί γραφεία. Εκεί, εργαζόμενοι στις αρμόδιες υπηρεσίες για το προσφυγικό - μεταναστευτικό καταγράφουν τα άτομα που εισέρχονται στην προσωρινή δομή. Στο σημείο βρίσκονται και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Υποδοχή μεταναστών στο Καρά Τεπέ

Στόχος είναι να στεγασθούν στο Καρά Τεπέ  όλοι όσοι διέμεναν στη Μόρια, και παράλληλα να συνεχισθεί η προσπάθεια της αποσυμφόρησης της Λέσβου με την μεταφορά εκτός του νησιού όσων δικαιούνται άσυλο.

Υποδοχή μεταναστών στο Καρά Τεπέ

Πετροπόλεμος και χημικά μεταξύ μεταναστών και αστυνομίας το πρωί του Σαββάτου

Η ένταση η κούραση αλλά και η απογοήτευση των μεταναστών που καταλαβαίνουν πλέον πως δε θα φύγουν από το νησί, ήταν η αιτία των πρωινών επεισοδίων σε μία από τις πορείες που προσπάθησαν να κάνουν πρόσφυγες και μετανάτστες, ώστε να φτάσουν στον φραγμό στη ΔΕΗ και να προσπαθήσουν να περάσουν.

Υποδοχή μεταναστών στο Καρά Τεπέ

Οι συγκεντρώσεις που έλαβαν χώρα σήμερα ήταν αρκετές και διαφορετικές. Κάποια στιγμή και ενώ όλα φαίνονταν να εξελίσσονται ομαλά άρχισαν να πετούν πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με χρήση χημικών. Τα επεισόδια αν και περιορισμένης έκτασης, ήταν αρκετά για να δημιουργήσουν αναστάτωση, την ώρα που 10.000 άνθρωποι βρίσκονται για 4η μέρα στον δρόμο και κανείς δε γνωρίζει για πόσο θα παραμείνουν εκεί.

Υποδοχή μεταναστών στο Καρά Τεπέ

Τα νεύρα είναι τεταμένα στην περιοχή, ενώ κάποια στιγμή άγνωστοι άναψαν φωτιές κοντά σε μπλόκο της αστυνομίας την οποία και έσβησαν αεροσκάφη Πετζετέλ, καθώς δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν επίγεια μέσα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top