Χάος στη Μόρια: Το σχέδιο για την τύχη των μεταναστών την επόμενη μέρα

Στο δρόμο, χωρίς φαγητό και νερό εκατοντάδες άνθρωποι

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται από χθες η Λέσβος και για τους επόμενους τέσσερις μήνες, μετά από τις δύο φωτιές που ξέσπασαν την Τρίτη και την Τετάρτη στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στη Μόρια, καταστρέφοντάς το ολοσχερώς.

Φωτιά Μόρια1

Πάνω από 12.000 άνθρωποι που ζούσαν στο ΚΥΤ της Μόριας πλέον κοιμούνται στους δρόμους του νησιού. Αρκετοί πρόσφυγες και μετανάστες με μικρά παιδιά στην αγκαλιά προσπάθησαν τη νύχτα να ξεκουραστούν στην άκρη του δρόμου, αφού ακόμα δεν έχει βρεθεί μια λύση για τη φιλοξενία τους. 

Μουτζούρης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού από κυκλώματα ΜΚΟ ή πράκτορες!

Η κυβέρνηση χθες ανακοίνωσε δέσμη μέτρων τόσο για τους πρόσφυγες – μετανάστες της Μόριας, όσο και για τους κατοίκους.

Φωτιά Μόρια 2

Περίπου 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες που είναι οι πλέον ευάλωτοι διανυκτέρευσαν σε πλοίο, ενώ δύο ακόμα αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού κατέπλευσαν για την προσωρινή φιλοξενία τους. 

Κάποιοι άλλοι μεταφέρθηκαν σε σκηνές εντός του κέντρου, ενώ ετοιμάζεται μια γρήγορη κατασκευή για τη φιλοξενία των υπολοίπων. 

Νέα φωτιά στη Μόρια: Καίγονται σκηνές - Ξέσπασαν ταυτόχρονα τρία μέτωπα

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, σε ανάρτησή της στο Τwitter, ανακοίνωσε χρηματοδότηση για τη μεταφορά και διαμονή στην ενδοχώρα 400 ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων.

Φωτιά Μόρια 3

Στη Λέσβο μετέβησαν τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ, με σκοπό να αποκατασταθεί ο έλεγχος της κατάστασης, ενώ αποφασίστηκε ο τοπικός πληθυσμός αποφασίστηκε να ενισχυθεί με «μετακίνηση πόρων», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας, ενώ παράλληλα, «θα υπάρξει μεγάλη βοήθεια και από την Ευρώπη».

Μηταράκης: Από αιτούντες άσυλο ξεκίνησε η πυρκαγιά στη Μόρια 

Μετά τη φωτιά της Τρίτης, την Τετάρτη το απόγευμα ξέσπασε και δεύτερη φωτιά με τις αρχές να θεωρούν δεδομένο ότι πρόκειται για εμπρησμό, αν και αναμένεται το πόρισμα της έρευνας. Κυβερνητικοί παράγοντες μάλιστα δήλωσαν ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και αυτό της προβοκάτσιας. 

Συνεχίζονται τα τεστ για κορωνοϊό

Την ίδια ώρα ο ΕΟΔΥ συνεχίζει να διενεργεί τεστ για τον κορωνοϊό σε κατοίκους του νησιού, αλλά και σε μετανάστες.

Φωτιά Μόρια 5

Λίγο πριν ξεσπάσει η φωτιά της Τρίτης είχαν επιβεβαιωθεί 35 κρούσματα μεταξύ των μεταναστών που βρίσκονταν στο ΚΥΤ της Μόριας, τα οποία μετά τη φωτιά αναμείχθηκαν με το πλήθος, με τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης διασποράς του ιού να είναι ορατός. 

Θεοδωρικάκος για Μόρια: Δεν διαπραγματευόμαστε την εθνική ασφάλεια

Χθες το βράδυ, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, Γ. Κουμουτσάκος, μιλώντας στο Blue Sky, ανέφερε ότι βρέθηκαν οι οκτώ από τους 35 μετανάστες που έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Στη Λέσβο ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Σήμερα μεταβαίνει εκτάκτως στη Λέσβο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. 

Φωτιά Μόρια 6

«Είμαι βαθιά λυπημένη από τα γεγονότα της προηγούμενης νύχτας. Το Κολέγιο ενημερώθηκε σήμερα το πρωί. Ζήτησα από τον αντιπρόεδρο, Μαργαρίτη Σχοινά να ταξιδέψει στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε, μαζί με τα κράτη-μέλη. Προτεραιότητά μας είναι ασφάλεια όσων έμειναν χωρίς στέγη», έγραψε.

Φωτιά Μόρια: To 40% όσων βρέθηκαν στο δρόμο είναι μικρά παιδιά

Ο κ. Σχοινάς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να ενημερωθεί για την κατάσταση και εξέφρασε στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς τη χώρα μας. 

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνδράμει άμεσα την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα αυτές τις δύσκολες ώρες», έγραψε στο Twitter.

Φωτιά Μόρια 7

Την ίδια ώρα, ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει μέσα για να στηρίξει το έργο των ελληνικών αρχών στη Μόρια και γι’ αυτό τον λόγο βρίσκεται σε επικοινωνία μαζί τους. 

Στη Μυτιλήνη βρίσκεται επίσης από χθες και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. 

Νέα φωτιά στη Μόρια: Καίγονται σκηνές - Tρέχουν να σωθούν οικογένειες

Μετά την έκτακτη σύσκεψη μάλιστα που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισαν η φωτιά στη Μόρια να είναι αποτέλεσμα προβοκάτσιας. 

Φωτιά Μόρια 8

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωσε πως εξετάζεται και το σενάριο εξωγενούς παράγοντα στην πρόκληση της φωτιάς και για τον λόγο αυτό δόθηκε εντολή να ενεργοποιηθεί το δίκτυο πληροφοριών της ΕΥΠ, ο διοικητής της οποίας ενημέρωσε το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός από την άλλη τόνισε πως μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός κι έκανε λόγο για ζήτημα εθνικής ασφάλειας. 

«Όλο το νησί  σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Που σημαίνει πως όλοι οι εθνικοί πόροι και όλες οι εθνικές δυνάμεις θα το συνδράμουν. Απομακρύνονται ήδη από εκεί σήμερα, όλα τα ασυνόδευτα παιδιά», τόνισε ο πρωθυπουργός, καταλήγοντας πως «η κατάσταση αποτελεί ταυτόχρονα ζήτημα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού αλλά και εθνικής ασφάλειας».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top