Φωτιά Μόρια: To 40% όσων βρέθηκαν στο δρόμο είναι μικρά παιδιά

Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο star.gr: Για τον κίνδυνο επιδημίας Covid

Ολόκληρη η συνέντευξη του Απόστολου Βεΐζη, διευθυντή προγραμμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Για την επόμενη ημέρα από τη φωτιά που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τεστ Covid και κατέκαψε το Κέντρο Υποδοχής στη Μόρια, αφήνοντας περισσότερους από 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες στο δρόμο, μίλησε στο star.gr o Απόστολος Βεΐζης, διευθυντής προγραμμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

«Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι οι ευάλωτες ομάδες. Η Μόρια έχει χωρητικότητα για 2.757 άτομα και αυτή τη στιγμή έχει 12.570 άτομα. Περίπου το 40% αυτών των ανθρώπων, είναι μικρά παιδιά», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως ξεκαθάρισε, είναι σημαντικό οι άνθρωποι αυτοί να έχουν άμεσα πρόσβαση σε στέγη σε κατάλληλη δομή και παράλληλα να ξεκινήσει μία διαδικασία η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες τους, συμπεριλαμβανομένου και του Covid- 19.

«Τα τελευταία πέντε χρόνια με τη συμφωνία Ευρώπης- Τουρκίας, όπως και τους τελευταίους πέντε μήνες με την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, αλλά και με τον υγειονομικό αποκλεισμό που εφαρμόστηκε μετά τον εντοπισμό του κρούσματος, οι άνθρωποι έπρεπε να ζουν στοιβαγμένοι, χωρίς πρόσβαση σε συνθήκες υγιεινής και σε κανονικές ιατρικές υπηρεσίες», είπε περιγράφοντας συνθήκες διαβίωσης στην Μόρια.

Φωτιά Μόρια: «Υγειονομική βόμβα μία ανάσα έξω από την πόλη»

Χρειαζόταν διαφορετικός τρόπος διαχείρισης του Covid στο ΚΥΤ

Σύμφωνα με τον κ. Βεΐζη το κομμάτι της διαβίωσης στη δομή με αυτό του Covid- 19, θα έπρεπε να τα δει κανείς συνολικά. 

«Για να γίνει αυτό έπρεπε να γίνει ένας διαφορετικός τρόπος διαχείρισης της ανθρώπινης ζωής αυτών των ανθρώπων, όπως παράλληλα διαφορετικός θα έπρεπε να είναι και ο τρόπος που επιλέχθηκε στο κομμάτι της διαχείρισης του Covid- 19», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε, η εφαρμογή ενός γενικευμένου υγειονομικού περιορισμού σε ένα πληθυσμό ο οποίος δεν έχει ενημερωθεί σωστά, ζει σε συνθήκες συνωστισμού και αδυνατεί να κρατήσει αποστάσεις ή να τηρήσει συνθήκες υγιεινής, σημαίνει ότι είναι πάρα πολύ δύσκολη. 

Τραγικές οι συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια - Ένα ντους για 200 άτομα

«Ίδιος ο κίνδυνος για εξάπλωση του κορωνοϊού με αυτόν πριν τη φωτιά»

Σύμφωνα με τον κ. Βεΐζη κίνδυνος να εξαπλωθεί ο κορωνοϊός τόσο μεταξύ μεταναστών όσο και στο υπόλοιπο νησί είναι ίδιος με αυτόν πριν καεί η δομή. 

Όπως ανέφερε, όταν έγινε ο αποκλεισμός της δομής, ήδη στο νησί της Λέσβου υπήρχαν αρκετά κρούσματα και επομένως αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν κίνδυνος για τον υπόλοιπο πληθυσμό. Συνεχίζοντας είπε, ότι όταν έκλεισε η δομή και μπήκε σε καραντίνα με τον τρόπο που έγινε, χωρίς να εξασφαλίζεται ότι οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν βρεθεί θετικοί ήταν σε επαφή με άλλους, τέθηκε σε κίνδυνο όλος ο υπόλοιπος πληθυσμός.

«Άρα νομίζω ότι δεν αλλάζει κάτι όταν όλοι είναι μαζί αυτή τη στιγμή. Ο κίνδυνος λοιπόν είναι ίδιος. Κι αν θέλουμε να το θέσουμε κυνικά αυτή τη στιγμή o κίνδυνος είναι μικρότερος, γιατί δεν τους υποχρεώνεις να συνωστίζονται και βρίσκονται στο δρόμο», είπε.

Μόρια: 4.000 οι άστεγοι – Έκτακτα μέτρα για κορωνοϊό

Έτοιμοι να βοηθήσουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Έτοιμες να συνεισφέρουν στο υγειονομικό κομμάτι, είναι οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκονται έξω από τη Μόρια. 

«Οι ομάδες μας βρίσκονται στις κλινικές μας. Περιμένουμε και από την πλευρά των αρχών τα επόμενα βήματα για να μπορούμε και εμείς να συνεισφέρουμε όσο είναι δυνατό, στην κάλυψη των αναγκών αυτών ανθρώπων», τόνισε κ. Βεΐζης.

Φωτιά στη Μόρια: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος

Σε κάθε περίπτωση, όπως συμπλήρωσε η εικόνα στη Μόρια είναι η ίδια τα τελευταία πέντε χρόνια και είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελληνικής κυβέρνησης. 

«Αν δεν αλλάξει αυτή η εικόνα και δεν αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους αυτούς ως ανθρώπους και όχι ως νούμερα, δυστυχώς θα έχουμε επανάληψη των εικόνων αυτών», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top