Φωτιά στη Μόρια: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος

Φτάνουν στο νησί δυνάμεις των ΜΑΤ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε η Λέσβος μετά από τη φωτιά που κατέκαψε μεγάλο μέρος της δομής στη Μόρια, όπου φιλοξενούνταν περισσότεροι από 12.000 μετανάστες και πρόσφυγες. 

Φωτιά Μόρια

Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ, προσθέτοντας πως απαγορεύεται σε κάθε πρόσφυγα και μετανάστη να φύγει από το νησί, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για κορωνοϊό. Ήδη από τα 2.000 τεστ που έχουν διενεργηθεί, τα 35 μέχρι στιγμής έχουν βγει θετικά. 

Φωτιά Μόρια 1

Στο νησί μεταβαίνουν τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ που αναχώρησαν με στρατιωτικό αεροσκάφος από την Ελευσίνα. 

Μόρια Φωτιά 6

Στη Λέσβο μεταβαίνει με εντολή του πρωθυπουργού και ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, του υπουργείου Μετανάστευσης Μάνος Λογοθέτης, ώστε σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση να βρεθεί λύση στη στέγαση των μεταναστών. 

Ο ίδιος δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πως η καταστροφή του ΚΥΤ «είναι μάλλον ολική».

Πληροφορίες αναφέρουν ωστόσο ότι δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της. 

Φωτιά Μόρια 2

Επίσης, ζημιές υπήρξαν στον χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και στον κλιματισμό της υγειονομικής μονάδας που φτιάχτηκε με δωρεά της ολλανδικής Κυβέρνησης.

Αποτέλεσμα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι αυτή τη στιγμή οι περίπου 12.000 μετανάστες που ζούσαν στη Μόρια είτε να βρίσκονται στον δρόμο προς την Παναγιούδα - με αστυνομικές δυνάμεις να τους εμποδίζουν να πάνε προς Μυτιλήνη - είτε διάσπαρτοι σε όποιο κομμάτι του ελαιώνα δεν έχει καεί.

Φωτιά Μόρια 3

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως η φωτιά ξεκίνησε όταν μετανάστες και πρόσφυγες που διέμεναν στη Μόρια ενημερώθηκαν πως τα 35 άτομα βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό, θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα σε χώρους αποθήκης, όπως επίσης οι οικογένειές τους και οι στενές επαφές τους. 

Φωτιά Μόρια 4

Οι μετανάστες φέρεται να αντέδρασαν στο ενδεχόμενο αυτό και να έβαλαν μικρές φωτιές περιμετρικά του ΚΥΤ. Όμως λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο νησί οι φλόγες επεκτάθηκαν και στο εσωτερικό της δομής, με αποτέλεσμα να γίνει παρανάλωμα του πυρός.

Φωτιά Μόρια 5

Διμοιρίες των ΜΑΤ με κλούβες έχουν δημιουργήσει φραγμό στο ύψος του Καρά Τεπέ αποτρέποντας τους μετανάστες από το να μπουν στην πόλη, ενώ πυροσβέστες κατήγγειλαν ότι δέχθηκαν επίθεση με πέτρες από μετανάστες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top