Τσιόδρας: Τον Οκτώβριο αναμένονται αποτελέσματα για το εμβόλιο

Τι είπε ο καθηγητής για τα παιδιά και τη χρήση της μάσκας

Επέστρεψε στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, από το υπουργείο Yγείας.

Κορωνοϊός: Αυξήθηκαν τα κρούσματα - Ανακοινώθηκαν 207 νέα

Ο καθηγητής αρχικά έκανε μια ανασκόπηση των κρουσμάτων του Αυγούστου λέγοντας ότι δυστυχώς καταγράφηκαν πολλοί θάνατοι. Αναφέρθηκε και στους οίκους ευγηρίας κα ειδικά σε αυτόν στο Ασβεστοχώρι, όπου δυστυχώς καταγράφηκαν 21 θάνατοι.

Κεραμέως: Στις 14 Σεπτεμβρίου ανοίγουν όλα τα σχολεία

Για το εμβόλιο, ο καθηγητής Τσιόδρας είπε ότι επιζητούμε σαν ανθρωπότητα ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο και αναμένονται αποτελέσματα μέσα στον Οκτώβριο από τις μελέτες.

Ζήτησε να μην υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση για το εμβόλιο και πρόσθεσε ότι η ΕΕ στηρίζει προσπάθειες για ισότιμη κατανομή τους σε όλες τις χώρες. 

Σχετικά με τα παιδιά, είπε, ότι κάτω των 12 ετών κολλάνε πιο δύσκολα τον ιό και ότι θα ωφεληθούν περισσότερο από την εκπαιδευτική διαδικασία παρά από την απουσία από το σχολείο. «Η παρουσία τους στο σχολείο είναι απαραίτητη και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τίποτα», είπε ακόμα. Σημείωσε ακόμη, ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα αν απαιτηθεί ακόμα και σε όλη τη χώρα. 

O καθηγητής Τσιόδρας σημείωσε ότι «η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων όταν δε συνδυάζεται από άλλα μέτρα δε φαίνεται να συμβάλει στον περιορισμό του ιού» και αναφέρθηκε παράλληλα στη σωστή χρήση μάσκας που βοηθά στον περιορισμό της διασποράς του ιού. Η μάσκα περιορίζει τη διασπορά, είπε και προτείνεται από τον ΠΟΥ και τη UNICEF, ως ένα μέρος των μέτρων.

Τη θεωρώ ένα μαχαίρι με δύο όψεις τη μάσκα. Χρησιμοποιείται για καλό σκοπό στα νοσοκομεία και τώρα για λίγο καιρό στις κοινωνικές μας δραστηριότητες. Είναι ένα αναγκαίο κακό. Πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε σαν ένα προσωπικό lockdown με το οποίο προστατεύουμε τον εαυτό μας

Όπως είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας με τον τρόπο αυτό θα προλάβουμε τους αναπνευστικούς ιούς, όχι μόνο τον κορωνοϊό αλλά και τη γρίπη. «Η χρήση της μάσκας προστατεύει ακόμη περισσότερο τους άλλους. Μας διευκολύνει να συνεχίσουμε την κοινωνική μας δραστηριότητα όταν έχουμε υψηλά επιδημιολογικά φορτία», είπε.

Οι γονείς να δώσουν το παράδειγμα της χρήσης μάσκας

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας παραδέχτηκε πως η χρήση μάσκας σε μικρά παιδιά προβάλλει πολλά προβλήματα. Όπως είπε, στα πολύ μικρά παιδιά, εκείνο που ενδιαφέρει είναι περισσότερο ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας της χρήσης αυτής. «Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δίνουν δυνατότητα για ένα διάλειμμα από τη χρήση μάσκας» είπε και τόνισε τη σημασία του παραδείγματος από τους γονείς. «Αν οι γονείς φορούν τη μάσκα εκεί που απαιτείται, τότε περνούν το μήνυμα ότι είναι απαραίτητη» είπε.

Τέλος, τόνισε πως η εξοικείωση με τη χρήση μάσκας, κατά τη διάρκεια μιας δημιουργικής απασχόλησης, θα πρέπει να προηγείται της σχολικής δραστηριότητας. «Στα μικρά παιδιά θα χρησιμοποιήσουμε το παιχνίδι, στα μεγαλύτερα θα τους οδηγήσουμε στην αναζήτηση περισσότερων πληροφοριών» είπε.
 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top