Κορωνοϊός: Κλειστά μπαρ, εστιατόρια από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας

Σε ισχύ τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή

Ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η διασπορά των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά και το γεγονός ότι τα τελευταία 24ωρα ο ΕΟΔΥ καταγράφει τριψήφιους αριθμούς. Χθες, Κυριακή 16/8, ανακοινώθηκαν 217 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Κορωνοϊός - Ελλάδα: Ανήλικη διασωληνώθηκε σε ΜΕΘ!

Την ίδια ώρα, προβληματισμός επικρατεί για την επιστροφή των εκδρομέων από τους ταξιδιωτικούς προορισμούς, ενώ από σήμερα τίθενται σε εφαρμογή τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Νίκος Χαρδαλιάς, με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Κορωνοϊός: 217 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Κλείνουν μπαρ και εστιατόρια μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας σε Αττική, Αργοσαρωνικό και Κύθηρα - Ποιες είναι οι επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές

Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες από τη Δευτέρα ισχύει τόσο ο περιορισμός των 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, όσο και η απαγόρευση λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, ανήκουν:

  • η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,
  • οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας και
  • οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.

Περιφέρεια Αττικής: Τηλεργασία για υπαλλήλους που επιστρέφουν από άδεια

Τα νέα μέτρα που εφαρμόζονται από σήμερα Δευτέρα 17/08

  • Όριο 50 ατόμων για τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα εστιατόρια, θέατρα, σινεμά, έως 24  Αυγούστου, στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
  • Προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος για τον κορωνοιό όλων όσοι επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτούς που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων.
  • Τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορωνοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου, έως 31 Αυγούστου.

Επιπλέον, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε ισχυρή σύσταση προς όλους:

  • Για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.
  • Σύσταση για ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής κατά και μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς όπως πλοία. Θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση του λιμενικού για την τήρηση των μέτρων και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.
  • Σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις.

 Κορωνοϊός – Μέτρα: Οι 17 περιοχές όπου τα μαγαζιά θα κλείνουν στις 12

Να σημειωθεί ότι ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου τέθηκε σε εφαρμογή το μοντέλο Πόρου για Πάρο και Αντίπαρο έως και τις 24 Αυγούστου. Η μόνη διαφορά είναι ότι τα καταστήματα θα κλείνουν τα μεσάνυχτα αντί για 11. Αυτό σημαίνει: Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 το βράδυ έως τις 7 το πρωί απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο, στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α' βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα και υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Επιστροφή με τεστ κορωνοϊού για τους εκδρομείς του Δεκαπενταύγουστου

Τι θα γίνει με τους εκδρομείς που επιστρέφουν

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Nίικος Σύψας, προειδοποίησε ότι υπάρχει ο φόβος ότι ταξιδιώτες μπορεί να πυροδοτήσουν την επιδημία με την επιστροφή τους, γι' αυτό και συμβουλεύει όσους επιστρέφουν από διακοπές να «θεωρήσουν τον εαυτό τους μολυσμένο» και να τεθούν σε ένα 7ήμερο οικειοθελή αυτοπεριορισμό.

Καθηγητής Τούντας: «Έχουν μολυνθεί με κορωνοϊό τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι»

Οι ειδικοί θεωρούν ότι η συμπεριφορά των εκδρομέων του Αυγούστου κατά την επιστροφή τους, είναι και αυτή που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα μας. από τους εκδρομείς του Αυγούστου, από τη συμπεριφορά των οποίων θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η πορεία του ιού στην χώρα μας.

Δραματική προειδοποίηση: «Τηρήστε τα μέτρα - Θα έχουμε εκατόμβη θυμάτων»

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top