Κορωνοϊός-μέτρα: Οργή για το κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων τα μεσάνυχτα

Τεράστιο το πλήγμα στον επισιτιστικό κλάδο λένε οι επιχειρηματίες

Με τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα να έχουν εκτοξευτεί σε τριψήφιους αριθμούς, η κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη πρόσθετων μέτρων, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η εξάπλωση του ιού. Από σήμερα λοιπόν μεταξύ άλλων, θα πρέπει τα εστιατόρια, μπαρ και νυχτερινά κέντρα στις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας και στους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω να κλείνουν τα μεσάνυχτα. 

Κορωνοϊός:Πρόστιμο 10.000 ευρώ σε καταστήματα που δεν κλείνουν τα μεσάνυχτα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε πως όποιος δεν πειθαρχήσει στο συγκεκριμένο μέτρο θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο 10.000 εύρω, ενώ κινδυνεύει με αναστολή λειτουργίας 20 ημερών αν υποπέσει στην ίδια παράβαση δεύτερη φορά. 

Η αντίδραση των επιχειρηματιών στον επισιτιστικό κλάδο είναι έντονη. Όλοι κάνουν λόγο για ταφόπλακα στις επιχειρήσεις τους που περίμεναν τον Αύγουστο για να μπορέσουν να δουλέψουν σε μια κατεστραμμένη τουριστική σεζόν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Κορωνοϊός: Στους 214 οι νεκροί – Κατέληξε γυναίκα στην Πτολεμαΐδα

Αυτό που έχει προκαλέσει κυρίως την έντονη αντίδρασή τους είναι η… «στοχοποίηση», όπως λένε, συγκεκριμένων περιοχών και νησιών. 

Όπως είπε στο star.gr ο Σωτήρης Βαγιάνος, επιχειρηματίας στη Ρόδο και ιδιοκτήτης του ιστότοπου faliraki.com τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στους επιχειρηματίες του νησιού. 

Ο ίδιος μετέφερε την αγωνία των ιδιοκτητών εστιατορίων και μπαρ, που όπως είπε βρίσκονται στον αέρα, ενώ είναι σχεδόν σίγουρο πως το μέτρο θα οδηγήσει στην απώλεια κι άλλων θέσεων εργασίας. 

Κορωνοϊός: Τα νέα μέτρα – Πού θα κλείνουν τα μαγαζιά από τις 12 το βράδυ

Εξήγησε ακόμα πως στο Νησί των Ιπποτών, όπως έχει γίνει γνωστό, τα κρούσματα είναι πολύ λίγα για να δικαιολογούν την εφαρμογή του μέτρου, κάτι που δημιουργεί πολύ αρνητική εικόνα για το νησί στους τουρίστες. 

Όπως σημείωσε ο κ. Βαγιάνος είναι «απορίας άξιο ότι επιβάλλεται το μέτρο για το κλείσιμο των καταστημάτων τα μεσάνυχτα στη Ρόδο που έχει λίγα κρούσματα και όχι για παράδειγμα στην Αθήνα, όπου καταγράφονται τα περισσότερα».

«Η εφαρμογή του μέτρου δίνει την εντύπωση πως ο αριθμός των κρουσμάτων που έχει ανακοινωθεί στο νησί δεν είναι ο πραγματικός και προκαλεί ανασφάλεια. Αν ισχύει αυτό, τότε θα πρέπει να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις για να ενημερωθούν οι πολίτες», είπε ο κ. Βαγιάνος. 

Δήμαρχος Πόρου: «Τηρήστε τα μέτρα αλλιώς θα έρθουν χειρότερες μέρες»

Αυτό που ζητούν οι επιχειρηματίες στη Ρόδο, αλλά και σε άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς είναι να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό καθολικά σε όλη τη χώρα, κάτι που δεν έχει αποκλείσει η κυβέρνηση, η οποία εξετάζει καθημερινά τα επιδημιολογικά στοιχεία. 

Στο ίδιο πνεύμα και ο δήμαρχος Μυκόνου, Στέλιος Μπρίγγος, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Facebook τόνισε ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι άδικο για την περιφερειακή ενότητα Μυκόνου, η οποία έχει λιγότερα κρούσματα σε σχέση με άλλες περιοχές που δε συμπεριλήφθηκαν στις νέες απαγορεύσεις, ενώ θεωρεί ότι η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί ευθεία επίθεση στο τουριστικό προϊόν της Μυκόνου, καθώς θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην τοπική οικονομία και σωρεία ακυρώσεων επισκεπτών της τελευταίας στιγμής.

Εφιαλτικό σενάριο από το ΑΠΘ - Μάσκα παντού, τηλεργασία και lockdown!

Καθολική πεποίθηση στο σύνολο των επιχειρηματιών του κλάδου είναι πως χάθηκε και η τελευταία ευκαιρία για να έχουν κάποιο κέρδος, τον Αύγουστο, που αναμενόταν να αυξηθεί η τουριστική κίνηση. 

Η κυβέρνηση από την άλλη έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως πάνω από όλα προέχει η δημόσια υγεία και θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για να προφυλαχθεί αυτή, σύμφωνα με τις υποδείξεις των επιστημόνων. 

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Αντωνοπούλου

Επιμέλεια: Ευαγγελία Ντούρου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top