Εύβοια: Αγωνία για τον 72χρονο αγνοούμενο – Τα αίτια της τραγωδίας

Επτά οι νεκροί έως τώρα από τη φονική κακοκαιρία

Μία τραγωδία βιώνουν από χθες οι κάτοικοι στον δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων της Εύβοιας, οι οποίοι επλήγησαν από την κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή το βράδυ του Σαββάτου. Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους κι ένα βρέφος, μόλις οχτώ μηνών, ενώ κορυφώνεται η αγωνία για τον 70χρονο, ο οποίος αγνοείται. 

Εύβοια: Επτά τα θύματα - Εντοπίστηκαν δύο νεκροί στην Αμφιθέα

Το βρέφος και δύο ηλικιωμένοι βρέθηκαν νεκροί στα Πολιτικά, δύο ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Μπούρτζι κι ένα ζευγάρι στην Αμφιθέα. 

Εύβοια Πλημμύρες 1

Μέσα σε όλον αυτόν τον όλεθρο, υπήρξαν όμως και τα αισιόδοξα νέα, καθώς λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά για δύο αγνοούμενους, βρέθηκε η μία εκ των δύο. 

Εύβοια: Εντοπίστηκε νεκρή γυναίκα - Έξι τα θύματα της πλημμύρας!

Πρόκειται για μια γυναίκα, η οποία όπως είπε στις αρχές, στην προσπάθειά της να απομακρυνθεί από το σπίτι της στο Μπούρτζι παρασύρθηκε από το ρεύμα του νερού και κατέληξε στη θάλασσα. Οι διασώστες την εντόπισαν και την απομάκρυναν με ελικόπτερο.

Εύβοια Πλημμύρες 2

Τη νύχτα τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον εντοπισμό του 72χρονου που παρασύρθηκε από τον υδάτινο όγκο και αγνοούνταν. Ο εν λόγω άνδρας, όπως αναφέρει το Λιμενικό, από την ορμή του νερού κατέληξε στη θάλασσα, στη θαλάσσια περιοχή Λευκαντίου.

Εύβοια: Αγνοείται 72χρονος, 73χρονη σώθηκε μέσα από τη θάλασσα

Οι έρευνες του Λιμενικού πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή δύο περιπολικών σκαφών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., τριών ιδιωτικών σκαφών, τριών περιπολικών οχημάτων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από ξηράς, δύο ομάδων ΜΥΑ/Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ απογειώθηκαν στην διάρκεια της ημέρας χθες, ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και ελικόπτερο Π.Α.

Βιβλική η καταστροφή

Περισσότερα από 2.500 έχουν καταστραφεί, ενώ κλιμάκια της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας συνεχίζει την καταγραφή των ζημιών. 

Εύβοια Πλημμύρες 3

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα Ψαχνά και στα Πολιτικά, όπου το μεγαλύτερο μέρος των σπιτιών έχουν πλημμυρίσει.

Εύβοια: Έπεσαν πάνω από 350 χιλιοστά βροχής – Περισσότερο και από τη Μάνδρα

Μεγάλες ζημιές έχουν επίσης καταγραφεί στα χωριά Στενή, Πούρνος και Καμπιά, σε σπίτια, υποδομές, αλλά και στο οδικό δίκτυο. 

Εύβοια Πλημμύρες 4

Δραματικές διασώσεις με ελικόπτερα και οχήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική υπηρεσία πραγματοποιήθηκαν 97 διασώσεις με επίγεια μέσα και ελικόπτερα. 

Εύβοια: Βρήκαν το νεκρό βρέφος κάτω από μια ντουλάπα, μέσα στις λάσπες

Όπως αναφέρει η τελευταία ενημέρωση από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 9 Αυγούστου η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 658 κλήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν αντλήσεις υδάτων. Από τις 97 παροχές βοηθείας που έχουν πραγματοποιηθεί, για απομακρύνσεις ατόμων τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημεία από οχήματα και σπίτια, το Π.Σ. έχει πραγματοποιήσει 82, εκ των οποίων: 54 απομακρύνσεις με επίγεια μέσα και 28 ακόμη με 1 ελικόπτερο SAR.

Εύβοια Πλημμύρες 6

Λέκκας: Τα αίτια της καταστροφής στην Εύβοια

Στις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας βρέθηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας. 

Εύβοια: Καρέ καρέ η διάσωση οικογένειας από την ταράτσα σπιτιού

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο κ. Λέκκας ανέλυσε τα αίτια της καταστροφής. 

Εύβοια Πλημμύρες 5

Όπως είπε «έχουμε να κάνουμε με μια εκτεταμένη καταστροφή. Οι τρεις λεκάνες απορροής έχουν μια έκταση των 400 τ.χλμ. Είναι η λεκάνη των Ψαχνών, των Πολιτικών και του Λήλαντα ποταμού. Σε κάθε περιοχή υπάρχει διαφορετική εικόνα και διαφορετικά αίτια πρόκλησης των καταστροφών. Υπήρχαν πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία εκδηλώθηκαν π.χ. στα Ψαχνά, καθώς είχαμε πέρσι και πρόπερσι δασικές πυρκαγιές, ενώ στη λεκάνη των Πολιτικών δεν είχαμε πυρκαγιές».

Εύβοια Πλημμύρες 7

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Εύβοια: Οι λάσπες έχουν καλύψει τα πάντα

«Το κύριο αίτιο ήταν βέβαια η μεγάλη βροχόπτωση που ξεπέρασε τα 300 χιλιοστά και ουσιαστικά τροφοδότησε όλη την περιοχή με πλημμυρικά φαινόμενα. Στα Πολιτικά έχουμε να κάνουμε με μια πρωτόγνωρη κατάσταση με τεράστιες ζημιές από μια μικρή λεκάνη υδρολογική, η οποία δεν έχει καεί ποτέ στο παρελθόν. Μέσα σε κάθε λεκάνη θα πρέπει να οριοθετήσουμε τις επικίνδυνες περιοχές. Εκτός από την έντονη βροχόπτωση, άλλες αιτίες είναι η μορφολογία του εδάφους και οι διαφοροποιήσεις αυτού, όπως και η φύση και η μορφή του υδρογραφικού δικτύου. Σε ορισμένες θέσεις ρόλο έπαιξαν και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις», πρόσθεσε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top