Δραματική προειδοποίηση: «O κορωνοϊός ξεφεύγει από τον έλεγχό μας»

Τα 153 κρούσματα σήμαναν συναγερμό

Σε κόκκινο συναγερμό φαίνεται ότι βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας μετά από την εκτόξευση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 153 νέα κρούσματα και 20 εστίες διασποράς του ιού με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο.

Αυτό διατύπωσε με σαφήνεια και ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. 

Κορωνοϊός: Νέα αύξηση με 153 κρούσματα στη χώρα - Τα 40 στην Αττική

«Πρέπει να ελέγξουμε την κατάσταση, κι αυτή τη στιγμή ο ιός φαίνεται ότι φεύγει από τον έλεγχο μας», ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο καθηγητής φάνηκε αρκετά θορυβημένος από τις τελευταίες εξελίξεις, προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθεί όλη η καλή προσπάθεια που έγινε κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας. 

«Ενώ πίστευα μέχρι χθες ότι μπορούμε σταδιακά να περάσουμε το κύμα που έρχεται και να συνεχίσουμε στο φθινόπωρο, νομίζω ότι βγήκαμε από τα όρια του καλού σεναρίου που είχαμε. Πάμε προς το κακό σενάριο, και τώρα χρειάζεται για μικρό διάστημα πολύ έντονη προσπάθεια για να πέσουν τα κρούσματα και μετά να μπούμε σε βιώσιμη συμπεριφορά», σημείωσε και συνέχισε:

Κορωνοϊός: Συναγερμός στον Πόρο - Έκτακτα περιοριστικά μέτρα

«Βρισκόμαστε στα όρια ενός κακού σεναρίου και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί. Το κακό σενάριο μπορεί να είναι πολύ χειρότερο από τις χειρότερες εικόνες που έχετε σε άλλες χώρες, 1.000 κρούσματα την ημέρα, παρά πολλοί σε ΜΕΘ και να μην μπορεί το ΕΣΥ να το αντέξει. Δεν είμαστε εκεί ακόμα, αλλά είμαστε στα όρια για να ξεκινήσει το κακό σενάριο».

Ο κ. Δερμιτζάκης δεν έκρυψε τη μεγάλη του ανησυχία, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να ληφθούν για κάποιο διάστημα ημερών πιο αυστηρά μέτρα. 

Κορωνοϊός: Ποια μέτρα εξετάζονται για τον 15αύγουστο

«Πρέπει όλα να αρχίσουν να κόβονται. Είτε ο αριθμός των ατόμων σε γάμους, είτε αν θα γίνονται γάμοι, είτε για τη χωρητικότητα των μπαρ, είτε αν θα λειτουργούν τα μπαρ, για οποιασδήποτε μορφής συγκεντρώσεις. Μετά το χθεσινό αριθμό κρουσμάτων ανησυχώ πάρα πολύ, ενώ δεν είχα τόσο μεγάλη ανησυχία... Είδαμε διπλασιασμό των κρουσμάτων σε τρεις μέρες και με ανησυχεί παρά πολύ. Πριν τρεις μέρες ήταν 75 κρούσματα, χθες ήταν 150, και φοβάμαι ότι σε λίγες μέρες θα είναι 300. Αυτό είναι το πρόβλημα. Όταν αυξάνονται τα κρούσματα τόσο πολύ θα αυξηθούν και οι εισαγωγές σε ΜΕΘ», προειδοποίησε.

Ο καθηγητής σημείωσε ακόμα πως τα μέτρα δεν εφαρμόζονται σωστά από όλους και πως ο κόσμος δεν έχει καταλάβει ακόμα τη σοβαρότητα της κατάστασης. 

Κορωνοϊός: Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία; Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Τα πάρτι και οι γάμοι πυρήνες διασποράς του κορωνοϊού

Τα 153 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες θύμισαν αμέσως τα 156 κρούσματα που είχαν καταγραφεί την 21η Απριλίου και ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων του πρώτου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας. 

Οι ειδικοί σημειώνουν βέβαια ότι τα χθεσινά κρούσματα είναι πολλά, αλλά προκύπτουν από τη δυναμική διαδικασία των συνεχών τεστ που δεν γίνονταν με αυτόν τον ρυθμό τον προηγούμενο καιρό, ωστόσο η ανησυχία παραμένει μεγάλη για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. 

Κατερίνη: Βαριά καμπάνα σε 23χρονο ταξιτζή που έσπασε την καραντίνα

Στο τραπέζι έχει πέσει η λήψη νέων πιο αυστηρών μέτρων, τα οποία θα συζητηθούν σήμερα το πρωί σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του Σωτήρη Τσιόδρα. 

Περισσότερα από τα μισά χθεσινά κρούσματα εντοπίζονται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ χθες καταγράφηκε και εκτεταμένη γεωγραφική διασπορά σε όλη τη χώρα. 

Συγκεκριμένα, υπάρχουν τουλάχιστον 20 περιφερειακές ενότητες στη χώρα που αναφέρουν κρούσματα. Εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη πρόκειται για τις εξής: Αργολίδα, Αχαΐα, Έβρο, Ηλεία, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Καβάλα, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κοζάνη, Κορινθία, Κυκλάδες, Λάρισα, Μαγνησία, Πέλλα, Μεσσηνία, Χαλκιδική και Χανιά.

Κορωνοϊός: Τι πρέπει να προσέχουν οι επιβάτες στα ΜΜΜ

Μάλιστα, κάποιες από αυτές φαίνεται πως έχουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως για παράδειγμα η Κέρκυρα που μετρά σε επτά μόλις ημέρες πάνω από 23 κρούσματα και η Χαλκιδική που μετρά τις τελευταίες δύο εβδομάδες περίπου 22 κρούσματα. 

Άλλη περιοχή που βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ειδικών είναι η Αττική με τα 40 χθεσινά μολυσματικά περιστατικά, όπως και η Θεσσαλονίκη με τα 38. Στο μικροσκόπιο έχει μπει ήδη ο Πόρος, καθώς στο νησί εντοπίστηκε μεγάλη συρροή κρουσμάτων και από σήμερα τίθενται σε ισχύ περιοριστικά μέτρα για να αναχαιτιστεί η διασπορά του ιού. 

Όπως προκύπτει επίσης από την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, 93 άνθρωποι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία αναφοράς με κορωνοϊό, οι 14 διασωληνωμένοι, ενώ μια εβδομάδα νωρίτερα οι διασωληνωμένοι ήταν 8. Χθες δεν καταγράφηκε κανένας επιπλέον θάνατος.

Τέσσερα ακόμα κρούσματα συνδέθηκαν με το γάμο στην Αλεξανδρούπολη, ο οποίος έχει «δώσει» περίπου 45 κρούσματα. 

Ηλεία: Με κορωνοϊό ένα στέλεχος του ΕΟΔΥ και δύο του ΔΟΜ

Την ίδια ώρα έντονη ανησυχία προκαλούν οι ενδονοσοκομειακές συρροές κρουσμάτων κορωνοϊού. Από τα 14 κρούσματα που δηλώθηκαν στη Λάρισα χθες, τουλάχιστον τα έξι αφορούν σε υγειονομικούς των δύο νοσοκομείων της πόλης, μετά από συρροή που ξεκίνησε από γιατρούς που παραθέριζαν στη Χαλκιδική και κόλλησαν. Στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας νοσηλεύονται 12 ασθενείς σε θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Εκτός από τους γάμους σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη, τη βάφτιση στη Χαλκιδική και το εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος στην Καβάλα, νέες εστίες επιδημίας είναι χώρος διασκέδασης στη Μύκονο (επιβεβαιώθηκαν οκτώ κρούσματα σε εργαζόμενους), αλλά και ο στρατός. Δύο από τα περιστατικά που δηλώθηκαν χθες στη Μαγνησία, προέρχονται από το στρατόπεδο του Στεφανοβίκειου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top