Κορωνοϊός: Τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα – Εξετάζεται ωράριο στα μπαρ

Συναγερμός σε Μαξίμου και υγειονομικές αρχές για τα νέα κρούσματα

Σε εφαρμογή τίθενται από σήμερα τα νέα μέτρα για την αποφυγή περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα μας, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται προ των πυλών. 

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με Κικίλια, Χαρδαλιά και Τσιόδρα για τον κορωνοϊό

Πιο συγκεκριμένα ανακοινώθηκε ότι:

  • Από Δευτέρα 3/8 έως 15/8 θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαφτίσεων, κηδειών με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων.
  • Από Δευτέρα 3/8 έως και Κυριακή 9/8 υπάρχει απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα (μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κοκ), με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.
  • Από 1/8 έως τις 31/8 είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας (εκτός χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα, παιδιά κάτω των 3 ετών).
  • Από 1/8 έως τις 15/8 ισχύει αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων (πχ γηροκομεία), δομές ευάλωτων ομάδων  (πχ άστεγοι, πρόσφυγες κοκ) και νοσοκομεία.
  • Επιπλέον, όσον αφορά στα νοσοκομεία όπου κρίνεται αναγκαίο δύναται να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια.
  • Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού (πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή).
  • Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας. Επιπρόσθετα, δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες έως τις 15/8.
  • Επιπλέον, παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων έως τις 31/8.
  • Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε παραλίες έως τις 31/8.
  • Παρατείνονται έως τις 31/8 τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.
  • Παράταση έως τις 31/8 υφίσταται και για τα μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ.
  • Έως τις 31/8 παρατείνεται και η γενική απόφαση για κανόνες τήρησης αποστάσεων (ΧΑΜ).
  • Επιπλέον, παρατείνεται μέχρι τις 15/8 η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
  • Έως τις 15/8 παρατείνεται, επίσης, η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις (συνοριακά σημεία εισόδου/αρνητικό pcr τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα), καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ pcr 72 ωρών για τους προερχόμενους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (έως 15/8).
  • Τέλος, από 1/8 έως και τις 15/8 υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.

Συναγερμός στο Μαξίμου

Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού το Σαββατοκύριακο σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση, η οποία προς το παρόν εστιάζει στην εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή. Ωστόσο δεν αποκλείεται να προχωρήσει στη λήψη περαιτέρω μέτρων, καθώς η κατάσταση θα κρίνεται μέρα με τη μέρα. 

Ανησυχία προκαλεί ο συνωστισμός στα beach bars και τα νυχτερινά κέντρα

Στο τραπέζι έχει πέσει ακόμη και η επιβολή ωραρίου για τη λειτουργία των κέντρων διασκέδασης έως τα μεσάνυχτα.

Δεν αποκλείεται μάλιστα εν όψει του Δεκαπενταύγουστου να επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απευθυνθεί εκ νέου στους πολίτες είτε μέσω τηλεοπτικού του μηνύματος, κατά το μοτίβο της περιόδου Μαρτίου – Απριλίου – Μαΐου, είτε επ' αφορμή κάποιας άλλης εκδήλωσης ή επίσκεψης με κύριο στόχο να τους ευαισθητοποιήσει, να τους αφυπνίσει, όπως λέγεται χαρακτηριστικά από στενούς του συνεργάτες, αναφορικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας, την τήρηση των αποστάσεων, και την προσήλωση στους κανόνες ατομικής υγιεινής. 

Θετική στον κορωνοϊό μια ιερόδουλη σε νησί

Σήμερα στις 09:30 θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Σωτήρη Τσιόδρα, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και τον καθηγητή Κίμωνα Δρακόπουλο, αρμόδιο για το αλγοριθμικό σύστημα εποπτείας της πανδημίας. Η τηλεδιάσκεψη αυτή θα πραγματοποιείται τρεις φορές την εβδομάδα για την παρακολούθηση της κατάστασης.

Σήμερα δεν αναμένεται να ληφθούν νέες αποφάσεις, αλλά να γίνει μια επισκόπηση των δεδομένων και των μέτρων. 

Σαρωτικοί έλεγχοι σε τρία δημοφιλή νησιά και την Αττική

Το μήνυμα θα είναι ξεκάθαρο. Δε πρέπει να υπάρξει χαλάρωση και εφησυχασμός, αλλά εγρήγορση και αυστηρή τήρηση των μέτρων. 

Κορωνοϊός: Στους 208 οι νεκροί στη χώρα μας - 75 τα νέα κρούσματα

Υπενθυμίζεται ότι πλέον είναι υποχρεωτικές οι μάσκες σε όλους τους κλειστούς χώρους, ενώ απαγορεύονται οι όρθιοι σε μπαρ και από το Σαββατοκύριακο ξεκίνησαν πιο συστηματικοί έλεγχοι σε μπαρ, γάμους κλπ καθώς και σε εργοστάσια, στους χώρους δηλαδή που αποτελούν πιθανές εστίες υπερμετάδοσης.

Πού βρίσκονται οι νεότερες εστίες κορωνοϊού

Τα πιο ανησυχητικά περιστατικά εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη και στην Καβάλα, όπου βρέθηκαν μαζικά κρούσματα, σε γάμο και σε ένα εργοστάσιο. 

Κορωνοϊός: Θετικοί βρέθηκαν ακόμα τέσσερις πολίστες της Εθνικής

Από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας μάλιστα υπήρξε σημαντική άνοδος στα κρούσματα στην Καβάλα, όμως τα μαζικά κρούσματα στο εργοστάσιο, 23 συνολικά, έφεραν το προσωρινό του κλείσιμο, ενώ ο ΕΟΔΥ συνεχίζει τους ελέγχους σε όσους εργάζονται στο εργοστάσιο, αλλά και όσους ήρθαν σε επαφή με τους 23 νοσούντες.

Και στην Αθήνα ο αριθμός των κρουσμάτων παρέμεινε χθες υψηλός, καθώς εντοπίστηκαν άλλα 19 κρούσματα, με τρία από αυτά να αφορούν στην εθνική ομάδα πόλο ανδρών, που παραμένει σε καραντίνα, όπως και η ομάδα των γυναικών, που ωστόσο από τους ελέγχους δε βρέθηκε κάποιο θετικό κρούσμα.

Συναγερμός: Σε νοσοκομείο Λειβαδιάς και στρατόπεδο Βόλου τα νέα κρούσματα

Επίσης βρέθηκε θετικός ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, ενώ εστίες υπάρχουν και στις ένοπλες δυνάμεις. 

Τέσσερις οπλίτες που υπηρετούν τη θητεία τους στην 1η ΤΑΞΑΣ της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Οι γιατροί εκτιμούν πως οι τρεις κόλλησαν από τον 20χρονο Βολιώτη οπλίτη, στον οποίο ανιχνεύτηκε ο ιός την περασμένη Πέμπτη.

Επιστροφή Τσιόδρα αν χρειαστεί στην ενημέρωση! Τι σκέφτεται το Μαξίμου

Θετικά κρούσματα βρέθηκαν και σε σχολή αστυφυλάκων στην Κομοτηνή, με δύο εκπαιδευόμενους να βρίσκονται σε απομόνωση.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top