Πάνω από 4.500 τεστ για κορωνοϊό έγιναν στα αεροδρόμια της χώρας

Αγωνία για τα αποτελέσματα και τα πιθανά εισαγόμενα κρούσματα

Τουλάχιστον 4.500 τεστ για κορωνοϊό έγιναν χθες σε ισάριθμους επιβάτες περίπου 235 διεθνών πτήσεων, κατά την πρώτη ημέρα επανεκκίνησης του τουρισμού στη χώρα μας. 

Κορωνοϊός: Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν επιτυχείς δοκιμές εμβολίου

Αυτό που αναμένεται τώρα είναι τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών αυτών ελέγχων που αποτελούν το μεγάλο crash test για την επιτροπή εμπειρογνωμόνων και την κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας κορωνοϊού.

Αργά σήμερα το απόγευμα αναμένονται τα αποτελέσματα των πρώτων τεστ, ενώ οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς και σήμερα στα αεροδρόμια. 

Κορωνοϊός: Πάνω από 512.000 οι νεκροί από τον ιό παγκοσμίως

Το επιχειρησιακό σκέλος αυτής της διαδικασίας ολοκληρώθηκε ικανοποιητικά για τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που συνέλεγαν τα δείγματα.

Πέτσας στο Star: «Θα πάρουμε μέτρα αν χρειαστεί - Δε θα υπάρχει καραντίνα»

Υπενθυμίζεται πως οι επιβάτες που υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο για COVID-19, είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν για 24 ώρες σε αυτοπεριορισμό στη διεύθυνση που θα δηλώσουν, μέχρι και την ανακοίνωση του αποτελέσματος του ελέγχου.

Τουρισμός στην Ελλάδα: Ποιες πτήσεις θα προσγειωθούν αύριο στη χώρα μας

Ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων που ενδεχομένως θα προκύψει από τους ελέγχους αποτελεί κρίσιμο στοιχείο και η αγωνία για τα αποτελέσματα της χθεσινής διαδικασίας είναι αρκετά μεγάλη. 

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του Ιουνίου – που δεν αφορούσαν βεβαίως τουρίστες- 1 στα 5 κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν στην Ελλάδα ήταν «εισαγόμενο». Από τα 500 κρούσματα του Ιουνίου, σχεδόν 100 αφορούσαν άτομο εισερχόμενο στην ελληνική επικράτεια από άλλη χώρα, είτε Έλληνα είτε αλλοδαπό. Τις τελευταίες μάλιστα ημέρες του Ιουνίου σχεδόν το 50% των κρουσμάτων ημερησίως ήταν «εισαγόμενα».

Με αψίδες νερού και λύρες η υποδοχή των πρώτων τουριστών στην Κρήτη

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 23 νέα κρούσματα του κορωνοϊού. Από αυτά, τα 11 αναφέρθηκαν ως «εισαγόμενα» - 4 μέσω Προμαχώνα, 4 μέσω πτήσεων, 2 μέσω Αλβανίας και 1 που αφορούσε Ελληνοαμερικανό στην Κάρπαθο.

Τα εννέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην εστία της Θράκης (1 στη Ροδόπη και 8 στην Ξάνθη), τα δύο στην Καστορια, η οποία μετρά πλέον 17 κρούσματα και τέλος ένα στην Αττική.

Κορωνοϊός: Σε αυτές τις περιοχές θα υπάρχουν ξενοδοχεία καραντίνας

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.432, εκ των οποίων τα 777 (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1.906 (55.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top