Κορωνοϊός: Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν επιτυχείς δοκιμές εμβολίου

Αισιόδοξος ο Τραμπ ότι θα είναι έτοιμο μέσα στο φθινόπωρο

Θετικά είναι τα νέα στο πεδίο των ερευνών για την ανακάλυψη του εμβολίου για τον κορωνοϊό, καθώς ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer και η γερμανική BioNTech ανακοίνωσαν επιτυχείς δοκιμές ενός πειραματικού εμβολίου. 

Κορωνοϊός: Πάνω από 512.000 οι νεκροί από τον ιό παγκοσμίως

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο την Τετάρτη αναφέρεται πως το πειραματικό αυτό εμβόλιο προκάλεσε ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση από αυτή που αναπτύσσουν οι ασθενείς που αναρρώνουν φυσιολογικά από μια μόλυνση. 

Ακόμα βέβαια δεν είναι σαφές το επίπεδο ανοσολογικής απόκρισης που χρειάζεται για να προστατέψει έναν άνθρωπο από το να νοσήσει από κορωνοϊό. Όμως η επιστημονική κοινότητα αντέδρασε θετικά στη μελέτη, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών επιτρέπουν μια μεγαλύτερης κλίμακας κλινική μελέτη για να διαπιστωθεί αν το πειραματικό αυτό εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Τραμπ: Θα φορούσα μάσκα εάν βρισκόμουν σε στενή επαφή με άλλους ανθρώπους

Το εμβόλιο δοκιμάστηκε σε 45 ενήλικες χωρισμένους σε διαφορετικές ομάδες. 

Δώδεκα έλαβαν δόση 10 microgram, άλλοι 12 δόση 30 μg, άλλοι 12 δόση 100 μg και εννέα ένα φάρμακο placebo. 

Έπειτα από τη δεύτερη ένεση, τρεις εβδομάδες αργότερα, το 8,3% από την πρώτη ομάδα των 10 μg και 75% από την ομάδα των 30 μg εμφάνισαν πυρετό. Πάνω από το 50% των ασθενών που έλαβαν μία από τις δόσεις αυτές εμφάνισε κάποια παρενέργεια, όπως πυρετό ή διαταραχές ύπνου. Καμία ωστόσο από τις παρενέργειες δεν οδήγησε στη νοσηλεία κάποιου ασθενή και δεν απείλησε τη ζωή του.

Πράγα: Χιλιάδες άνθρωποι «αποχαιρέτησαν» τον κορωνοϊό με μια μεγάλη γιορτή

Το εμβόλιο δημιούργησε αντισώματα κατά του κορωνοϊού και μερικά από αυτά τα αντισώματα ήταν «εξουδετερωτικά», κάτι που σημαίνει ότι φαίνεται να εμποδίζουν τη λειτουργία του ιού. 

Δεν είναι ακόμα γνωστά στους επιστήμονες  τα επίπεδα αντισωμάτων που θα οδηγήσουν σε ανοσία στον ιό και θα προστατέψουν τους ανθρώπους. Ως σημείο αναφοράς είναι τα επίπεδα αντισωμάτων που έχουν βρεθεί σε ασθενείς που ανάρρωσαν από τον ιό.

Η Pfizer θα πρέπει να πραγματοποιήσει μεγάλης κλίμακας δοκιμές, που στοχεύουν να αποδείξουν ότι τα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο είναι τουλάχιστον 50% λιγότερο πιθανό να μολυνθούν από κορωνοϊό. Αυτές οι μελέτες αναμένεται να ξεκινήσουν αυτό το καλοκαίρι, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ΗΠΑ αγόρασαν τα παγκόσμια αποθέματα ρεμδεσιβίρης!

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία δοκιμάζει τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις του εμβολίου, αλλά μόνο μία θα προχωρήσει σε μεγαλύτερες μελέτες. Στόχος της είναι να παρασκευάσει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έως το τέλος του χρόνου και 1,2 δισ. δόσεις μέσα στο 2021.

Πήρε θάρρος ο Τραμπ μετά τις ανακοινώσεις

Αμέσως μετά τις αισιόδοξες ανακοινώσεις της Pfizer ο Ντόναλντ Τραμπ είπε στους συμβούλους του πως κατά τις εκτιμήσεις του το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα είναι έτοιμο μέχρι το φθινόπωρο, ένα χρονοδιάγραμμα πολύ πιο σύντομο, από ότι εκτιμούν οι περισσότεροι επιστήμονες. 

Κίνα: Νέος τύπος της γρίπης των χοίρων μπορεί να προκαλέσει πανδημία

Δεν είναι σαφές σε ποιο επίπεδο παραγωγής του εμβολίου αναφέρεται ο Τραμπ όταν λέει πως θα είναι έτοιμο μέχρι το φθινόπωρο. Η εκτίμηση αυτή όμως, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα θεωρείται αρκετά αισιόδοξη ακόμα και για τα πιο πρώιμα στάδια στη δύσκολη πορεία παρασκευής ενός αποτελεσματικού εμβολίου. 

Σχεδόν κανείς δεν περιμένει να είναι έτοιμο ένα εμβόλιο μέχρι το φθινόπωρο και οι εκτιμήσεις του Αμερικανού προέδρου θεωρούνται υπεραισιόδοξες. 

Ο ίδιος ο σύμβουλός του Άντονι Φαούτσι έχει δηλώσει πως το εμβόλιο θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου, αρχές του 2021. Άλλοι επιστήμονες είναι πιο απαισιόδοξοι, λέγοντας πως δεν πρόκειται να είναι έτοιμο πριν από το φθινόπωρο του 2021. 

Το σίγουρο είναι ότι πριν βγουν στην αγορά τα εμβόλια πρέπει να περάσουν από διάφορα στάδια δοκιμών, ανάπτυξης, παραγωγής και διανομής και οι επιστήμονες προειδοποιούν πως ακόμα και στα πιο απλά βήματα αυτής της διαδικασίας μπορεί να εμφανιστούν ανυπέρβλητα εμπόδια. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top